Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που προωθεί η διοίκηση της δημόσιας Βρετανικής ραδιοτηλεόρασης πραγματοποιούν χιλιάδες δημοσιογράφοι του BBC.

Η 48ωρη απεργία, στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 μέλη Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων (NUJ) της Βρετανίας, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, καθώς πολλές από τις ειδησεογραφικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ματαιώθηκαν.

Οι δημοσιογράφοι έχουν προγραμματίσει να αναρτήσουν πανό όπου θα αναγράφουν τα αιτήματά τους στα γραφεία του BBC σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν ήδη αποφασίσει και δεύτερη απεργία για τις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεύθυνσης του BBC και των δημοσιογράφων ναυάγησαν τον Οκτώβριο, όταν το 70% των μελών της NUJ (που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των εργαζομένων στο BBC) τάχθηκε κατά της τελικής πρότασης της διεύθυνσης. Οι υπόλοιπες ενώσεις των εργαζομένων ωστόσο, όπως για παράδειγμα η Bectu που εκπροσωπεί κυρίως τεχνικούς και παραγωγούς, αποδέχτηκαν την πρόταση.

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μειωθεί το έλλειμμα του ταμείου συντάξεων του BBC, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο λίρες (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι δύο βασικότερες αλλαγές αφορούν στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 60ο στο 65ο έτος της ηλικίας και η αύξηση των κρατήσεων στους μισθούς κατά 1%. Οι κρατήσεις θα γίνονται για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού ταμείου.