Το ρολόι έδειχνε 20.55, βράδυ Σαββάτου. Έχοντας την επιθυμία να αναβιώσω σκηνές του παρελθόντος, έβαλα σε ένα μπολ τα πατατάκια, άνοιξα το ψυγείο και πήρα το απαραίτητο για το συγκεκριμένο σκηνικό, παγωμένο αναψυκτικό. Τα τοποθέτησα στο τραπεζάκι και βολεύτηκα στον καναπέ.
Η ώρα πλέον ήταν 21.00 και το reality, που μου υπενθύμισε πως πλέον ανήκω στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», έριξε τίτλους αρχής.
Το «Big Brother» έπειτα από 20 χρόνια, επέστρεψε, ανανεωμένο και ήταν αυτό που ουσιαστικά έκοψε το νήμα των τηλεοπτικών προγραμμάτων της σεζόν αφού ξεκίνησε πρώτο απ’ όλα.
Λίγο η επαγγελματική διαστροφή, λίγο η αφόρητη ζέστη, αποφάσισα να μείνω σπίτι και να παρακολουθήσω το πρώτο επεισόδιο.
Και όπως αποδείχθηκε, τρεισήμισι ώρες μετά, (τόσο διήρκησε), έκανα πολύ καλά γιατί εκτός του ότι έπιασα τον εαυτό μου να γελάει, είδα έναν Ανδρέα Μικρούτσικο που με πήγε πολλά χρόνια και έμαθα και κάποια πράγματα.
Ποια ήταν αυτά που έμαθα; Ακολουθεί η λίστα με τα δέκα πράγματα που μου δίδαξε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το πρώτο επεισόδιο του «Big Brother»…
Τα δέκα πράγματα που έμαθα βλέποντας Big Brother
- Όταν είσαι ευγενικός, πρόσχαρος και κοινωνικός και σου έχουν αναθέσει το ρόλο του οικοδεσπότη σε ένα reality πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα σε «τρέξουν» λίγο παραπάνω είτε γιατί βαριούνται να σηκωθούν από τον καναπέ είτε γιατί το 15ποντο τακούνι γλιστράει πάνω στο καλογυαλισμένο παρκέ. Λίγο νερό, ένα αναψυκτικό, μια χαρτοπετσέτα βρε αδερφέ να θελήσουν, σε σένα θα το ζητήσουν. Και κάπως έτσι γίνεσαι υπηρετικό προσωπικό χωρίς να το καταλάβεις. Το θετικό; Σε όλα τα πλάνα είσαι μέσα ενώ οι καθήμενοι/ες ψάχνουν ακόμα να εντοπίσουν ποιο είναι το καλό τους προφίλ.
- Αν ανήκεις στην κατηγορία των «έχω κάνει και 2 αφίσες αλλά θέλω να γίνω πρώτο όνομα», δηλώνεις συμμετοχή σε ένα reality. Ευτυχισμένος/η που σε δέχτηκαν μπαίνεις μέσα με ύφος χιλίων καρδιναλίων θεωρώντας ότι θα είσαι η φίρμα του… μαγαζιού και όταν συνειδητοποιείς ότι ουδείς σε αναγνωρίζει ξινίζεις με τους πάντες και δεν σκας χαμόγελο ούτε για να δείξεις την ολόλευκη από τη λεύκανση οδοντοστοιχία σου.
- Ο άντρας, ο σωστός ο πρόστυχος ο… brutal δηλώνει με μπάσα φωνή πως δεν μπορεί τους gay, δεν θέλει να του τρίβονται αλλά φροντίζει η γραμμή του φρυδιού του να είναι τόσο καλοσχηματισμένη με αποτέλεσμα να κάνει τους gay αλλά και τις γυναίκες του reality να σκάνε από τη ζήλια τους. Και φυσικά, ο ίδιος brutal τυπάκος απαξιεί να ρίξει ένα βλέμμα σε γυναίκα με παραπανίσια κιλά, πόσω μάλλον να της δώσει το χέρι του ως κίνηση χαιρετισμού. Όταν δε εμφανίζεται, στο οπτικό του πεδίο, γυναίκα με αναλογίες μοντέλου και ντύσιμο το οποίο αναδεικνύει το καλλίγραμμο κορμί της, ως άλλος… γύπας και με αριστοτεχνικές κινήσεις που θα ζήλευαν επαγγελματίες αθλητές, βρίσκεται πρώτο πλάνο για να υποβάλλει τα σέβη του.
- Influencer, YouTuber αλλά και επαγγελματίας παίκτης πόκερ είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος που ακόμα όμως δεν διδάσκονται σε κάποιο Πανεπιστήμιο.
- Αν δεν διαθέτεις κορμί -λαμπάδα αλλά έχεις κέφι, χιούμορ και μπρίο που τραβούν τους άλλους δίπλα σου σαν μαγνήτης είναι πολύ πιθανό να μπεις στη μαύρη λίστα ορισμένων που έχουν περάσει ώρες και ώρες πάνω σε διαδρόμους γυμναστικής για να κάψουν εκείνη την πίτσα που έφαγαν τον περασμένο μήνα.
- Η αγάπη μπορεί να νικήσει τα πάντα, ακόμα και τον ρατσισμό ή τον φόβο για το διαφορετικό αρκεί να υπάρχει το σωστό βήμα.
- Αν ανήκεις στην κατηγορία του «εμφανιζόμουν στην σχολική αίθουσα μόνο και μόνο για να μην πάρω απουσίες και οι καθηγητές με πέρασαν χαριστικά γιατί βαρέθηκαν να με βλέπουν» και δεν μπορείς να συντάξεις μια ορθή πρόταση με υποκείμενο – ρήμα – αντικείμενο, υπάρχει λύση. Η τηλεόραση…
- Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που θεωρούν την ευγένεια αυτονόητη μόνο όταν οι κάμερες «γράφουν».
- Το «φιλιούνται-αγκαλιάζονται» που κάποτε, πριν 20 χρόνια φώναζε ο Ανδρέας Μικρούτσικος και τότε ήταν δεδομένο, τώρα λόγω των νέων συνθηκών που έχει φέρει μαζί του ο κορονοϊός φαντάζει αδιανόητο.
- Όταν ένα reality το οποίο συστήνεται στην περιγραφή του ως «κοινωνικό πείραμα» δέχεται καταιγισμό αρνητικών σχολίων σχετικά με το ποιους επέλεξε η παραγωγή να βάλει στο σπίτι, σημαίνει ότι το πείραμα αυτό είναι πετυχημένο.
Σοφία Πελεκάνου