Το Πακιστάν παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, τόνισε μια μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) ανέφεραν ότι η νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν είναι η περιοχή όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι δημοσιογράφων στη χώρα αυτή της Ασίας το 2013.
Επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους το 2013 σε όλη την επικράτεια του Πακιστάν, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
Στην ετήσια έκθεσή τους, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επικρίνουν την κυβέρνηση διότι αποτυγχάνει να προβεί σε αποτελεσματικές έρευνες για τις υποθέσεις βίας κατά δημοσιογράφων και να προσαγάγει τους δολοφόνους των δημοσιογράφων ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ωστόσο ορισμένοι Πακιστανοί ειδικοί επισημαίνουν πως σχεδόν όλα τα ΜΜΕ του Πακιστάν αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζομένων τους, ιδίως εκείνων οι οποίοι καλύπτουν τις εστίες σύγκρουσης σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του πλανήτη.
«Οι ιδιοκτήτες των Μέσων δεν παίρνουν ποτέ την ασφάλεια των εργαζομένων τους στα σοβαρά», ανέφερε ο Άντναν Ρεχμάτ, διευθυντής του τμήματος μέσων ενημέρωσης της Civic Action Resources, μιας ΜΚΟ που εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ.
Ο Ρεχμάτ τόνισε ότι η έλλειψη εκπαίδευσης των δημοσιογράφων στην κάλυψη συρράξεων είναι άλλο ένα ζήτημα το οποίο παραβλέπεται στη χώρα. «Μόλις λίγοι περισσότεροι από χίλιοι από τους συνολικά 18.000 εργαζόμενους στα ΜΜΕ (του Πακιστάν) έχουν εκπαιδευτεί για το πώς να καλύπτουν συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Οι RSF τοποθετούν το Πακιστάν στην 158η θέση —επί συνόλου 180 χωρών— στην παγκόσμια κατάταξη που αφορά την ελευθερία του Τύπου.
Βάσει των στοιχείων των RSF, ο αριθμός των δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν ασκώντας το λειτούργημά τους στο Πακιστάν το 2013 ήταν χαμηλότερος μόνο από ό,τι στη Συρία (10), στο Ιράκ (10) και στις Φιλιππίνες (8).
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) ανεβάζει πάντως τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι σε 11.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τόνισαν ότι η κυβέρνηση «μοιάζει ανίσχυρη έναντι των ένοπλων οργανώσεων, των Ταλιμπάν, των ομάδων των οπαδών του ιερού πολέμου, αλλά και του στρατού, που χαρακτηρίζεται “κράτος εν κράτει” από πολυάριθμους διεθνείς παρατηρητές». Ιδίως οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν έχουν κατηγορηθεί για εκφοβισμούς, απαγωγές και δολοφονίες όσων εναντιώνονται σε αυτές ή θεωρούν αντίπαλούς τους.
Το άρθρο 19 του Συντάγματος του Πακιστάν εγγυάται την ελευθερία του Τύπου, απαγορεύοντας πάντως ρητά τις προσβολές στο Ισλάμ ή τις αποκαλύψεις οι οποίες πλήττουν την εθνική ασφάλεια μέσω αυτού.