Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013, στις 22.30 στο Mega θα μεταδοθούν εκτάκτως οι προτελευταίοι «Πρωταγωνιστές» της σεζόν.
Ποια ήταν τα γεγονότα που πρέπει να θυμόμαστε από αυτήν την τηλεοπτική χρονιά;
Ποια πρόσωπα πρωταγωνίστησαν;
• Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε την Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης για να γνωρίσει τον καθηγητή και ζωγράφο Βασίλη Βασιλακάκη, σύζυγο της Ελευθερίας Ρούσσου, της δασκάλας που σκοτώθηκε τα Χριστούγεννα ενώ προσπαθούσε να στολίσει το σχολείο της στην Τούμπα. Από το ατελιέ του ο κ. Βασιλακάκης αφηγείται: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα, η Ελευθερία ήθελε να δίνει χαρά στα παιδιά του σχολείου της».
• Ο Γιώργος Κατίδης, ο ποδοσφαιριστής που πανηγύρισε την επιτυχία ενός γκολ χαιρετώντας ναζιστικά είναι ο επόμενος πρωταγωνιστής αυτής της έκτακτης εκπομπής. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής ζητάει συγγνώμη για τα ψέμματα που είπε πάνω στον πανικό του εκείνη την ημέρα και για πρώτη φορά αφηγείται στην τηλεόραση τα πραγματικά περιστατικά. Ο λόγος που αποφάσισε να μιλήσει στους «Πρωταγωνιστές» είναι γιατί δεν θέλει να τον σταματούν στο δρόμο οι πιτσιρικάδες και να του λένε μπράβο για τον ναζιστικό χαιρετισμό. «Θέλω να τους πω ότι δεν είμαι ένας μάγκας, όπως μου λένε, αλλά ένας βλάκας, γιατί έκανα κάτι που δεν πίστευα», λέει χαρακτηριστικά.
• Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά τον Αλκίνοο Ιωαννίδη – «την μόνη σίγουρη επένδυση στην Κύπρο», κατά την γαλλική Liberation – και συζητά μαζί του για τις νεοελληνικές φούσκες, για την Κύπρο και τους Τουρκοκύπριους. Αφορμή για την συνάντησή τους στάθηκε το κείμενό του, που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο Αλκίνοος τις μέρες της κυπριακής κρίσης και το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα εκείνων των ημερών. «Εάν δεν μπορείς να αγαπήσεις τον τόπο σου, δεν αγαπάς κανέναν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλκίνοος υπερασπιζόμενος έναν «άλλο» πατριωτισμό.
• Τέλος, σε ένα χωριό της Βορείου Ελλάδος, τον Σταύρο Θεοδωράκη υποδέχονται στο σπίτι τους δυο αδελφές, οι οποίες έχουν κάνει και οι δύο προληπτική μαστεκτομή. Η Ελλάδα δεν είναι Χόλιγουντ λένε η ‘Ελενα και η Στέλλα και αφηγούνται πως αντιμετωπίστηκαν από την τοπική κοινωνία αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, μετά την απόφαση τους να κάνουν επέμβαση στο στήθος τους μόλις πήραν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA από τον Δημόκριτο. Οι δύο γυναίκες υπερασπίζονται, βέβαια, την απόφαση της Αντζελίνας Τζολί να πει δημοσίως ότι έκανε επέμβαση στο στήθος της, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκαν εκατομμύρια γυναίκες – που έχουν το ίδιο μεταλλαγμένο γονίδιο – πώς μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους.