Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) είχε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που ζήτησε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τους εκπροσώπους Τύπου των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σχετικά με τα ζητήματα του νόμου 1178/1981, της κατάθεσης μηνύσεων και αγωγών κατά δημοσιογράφων, καθώς και του εμπάργκο σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΡΤ, ΣΚΑΙ). Στη συνάντηση εκφράστηκαν οι θέσεις της ΕΣΗΕΑ για το αυτόφωρο των δημοσιογράφων, αλλά και η εναντίωση της ένωσης στην αποχή στελεχών των κομμάτων από συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς» διευκρινίζεται.
Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε αρχικά στην κρίση των μέσων ενημέρωσης, και υπογράμμισε ότι το ‘ασφυκτικό περιβάλλον’ στο οποίο αναφέρεται η ΕΣΗΕΑ στην πρόσκλησή της, δημιουργείται από την υπερσυγκέντρωση των μμε σε χέρια συγκεκριμένων επιχειρηματιών, που τα χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων, από την απόλυτα μονομερή, στα όρια της προπαγάνδας, στάση συγκεκριμένων μμε, αλλά και από τη μεγάλη ανεργία του δημοσιογραφικού κλάδου, τους εξευτελιστικούς μισθούς καθώς και την εργασιακή ανασφάλεια, που επέτειναν το φαινόμενο αυτολογοκρισίας των δημοσιογράφων, ή τυφλής υποστήριξης της ‘γραμμής’ του μέσου, υπό τον φόβο της απώλειας της θέσης εργασίας.
Ως προς το ζήτημα του νομοθετικού πλαισίου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην αναγκαιότητα αναθεώρησής του. Υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει συγκεκριμένες αλλαγές σχετικά με τα ζητήματα κατάθεσης μηνύσεων και αγωγών κατά δημοσιογράφων. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε προτάσεις για ενδεχόμενες νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες θα αποτελούν καρπό μιας ευρύτερης δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς».
Η κ. Σβίγκου ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης των εγκλημάτων που τελούνται δια του τύπου ως αυτόφωρων, «συμφώνησε ότι χρειάζονται νομοθετικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ προστασίας του πολίτη, ο οποίος θίγεται και της ελευθερίας της ενημέρωσης, κι ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με τη συνταγματική αρχή της ισότητας όλων έναντι του νόμου, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις του υπ. Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου. Επίσης, σχολίασε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις και στο παρελθόν, όπου έχει ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον δημοσιογράφων, χωρίς τότε να έχει ανοίξει ο αναγκαίος διάλογος μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και των πολιτικών κομμάτων. Τέλος, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικός φορέας, αλλά και πολυάριθμα στελέχη του, έχουν γίνει αντικείμενο αήθων επιθέσεων και συκοφαντιών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η δικαστική επίλυση τέτοιων ζητημάτων οφείλει να είναι η ύστατη κίνηση προστασίας της υπόληψης και της προσωπικότητας δημοσίων προσώπων. Οφείλει όμως και η ΕΣΗΕΑ, για λόγους αυτοπροστασίας του κύρους της ως ένωσης, αλλά και ως μέσο άμυνας ενάντια στην απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να ενεργοποιηθεί αναλόγως».
Τέλος, ως προς το ζήτημα του εμπάργκο στην ΕΡΤ και τον ΣΚΑΙ, η Ρ. Σβίγκου τόνισε «ότι δεν πρόκειται για ιδίας τάξης ζητήματα. Υπενθύμισε τη συνολική στάση της ΝΔ απέναντι στην ΕΡΤ, καθώς και τις σημερινές απειλές από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σημείωσε επίσης, ότι η ΕΡΤ δεν είναι ένας οποιοσδήποτε δημοσιογραφικός οργανισμός. Αποτελεί τον δημόσιο φορέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ απέναντι στο σύνταγμα και τους πολίτες. Για αυτό τον λόγο, το εμπάργκο στην ΕΡΤ έχει άλλη βαρύτητα κι άλλη σημασία για την θεσμική τάξη. Αντίθετα, όπως είπε η Ρ. Σβίγκου, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την απόφαση να απέχουν τα στελέχη του από τα πάνελ του ιδιωτικού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, εξαιτίας των συστηματικών συκοφαντιών, της μονομέρειας και της διαστρέβλωσης από την πλευρά του σταθμού».
Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε το ζήτημα του διαβήματος του προϊστάμενου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού, στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σχετικά με το ψευδές ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου, για το οποίο, μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά, δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία και η συνεννόηση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του Τύπου.