«Νιώθω ότι με κοροϊδέψανε, με εξαπατήσανε, νιώθω μ…, αλλά πλέον για εμένα η απώλεια είναι οριστική. Πρόκειται για μία τραγωδία που αφήνει πίσω της ανθρώπινα θύματα και καταρρακωμένες ζωές».

Ο Κώστα Χαρδαβέλας, χωρίς να μασάει τα λόγια του, μιλά για όλα όσα συνέβησαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, για την κρίση στα media αλλά και για την  προσωπική του ζωή, σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Μετά από αρκετά χρόνια στο Αlter πως νοιώθετε για όλα αυτά που συμβαίνουν στο σταθμό; Το κεφάλαιο Alter έχει κλείσει για εσάς;

Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που μου έρχεται στην ερώτηση «πως νοιώθετε για αυτά που συμβαίνουν στο Alter», είναι ότι νιώθω μαλάκας. Το συμβόλαιό μου με το Alter έχει λήξει από τον Αύγουστο του 2011, φυσικά χωρίς να καλυφθούν από την πλευρά της διοίκησης του σταθμού οι οικονομικές υποχρεώσεις προς εμένα. Δούλευα κανονικά όπως όλοι μας χωρίς να αμείβομαι, ενώ και τις ελάχιστες φορές που καταβλήθηκαν μισθοί, δέχτηκα να εξαιρεθώ και να περιμένω αφού – εννοείται!- έπρεπε πρώτα να πληρωθούν οι άνθρωποι που είχαν πρόβλημα επιβίωσης. Όταν μου ζητήθηκε να συνεχίσω τις εκπομπές και τον Σεπτέμβριο το έκανα, απλήρωτος και χωρίς πια να ανήκω στο δυναμικό του Alter, γιατί είχα την ελπίδα ότι αν κρατούσαμε τον σταθμό στον «αέρα» ίσως κάτι να άλλαζε. Δυστυχώς, καμία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν τότε δεν τηρήθηκε. Νιώθω ότι με κοροϊδέψανε, με εξαπατήσανε, νιώθω μαλάκας, αλλά πλέον για εμένα η απώλεια είναι οριστική. Πρόκειται για μία τραγωδία που αφήνει πίσω της ανθρώπινα θύματα και καταρρακωμένες ζωές.

Η κρίση που υπάρχει στα Μ.Μ.Ε είναι κάτι που το περιμένατε; Πολλοί μίλησαν για υπέρογκες αμοιβές σε ανθρώπους που δεν έπρεπε να πάρουν τέτοια χρήματα. Τι πιστεύετε ότι δημιούργησε αυτή την κατάσταση;

Την τελευταία δεκαετία ζούσαμε τη «φούσκα», το «πάρτυ» των ΜΜΕ, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Περισσότεροι σταθμοί από ότι μπορούσε να αντέξει μία μικρή αγορά σαν την Ελλάδα, συγκέντρωση τεράστιου αριθμού εργαζομένων την ώρα που αντίστοιχα Μέσα στο εξωτερικό λειτουργούσαν με τους μισό προσωπικό, χλιδάτες παραγωγές για να «χτυπήσουμε» τον ανταγωνισμό και φυσικά οι τεράστιες αμοιβές των προβεβλημένων προσώπων. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι υπήρξαν μεγάλες αμοιβές παρουσιαστών ή πανάκριβες παραγωγές που επέστρεψαν στο δεκαπλάσιο στους ιδιοκτήτες των Μέσων και μπήκαν απευθείας στις τσέπες των μετόχων τους. Αν κάποια στιγμή βλέπαμε συνολικά τα κέρδη που είχαν οι επιχειρήσεις ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια, θα αντιλαμβανόμαστε ότι «βγήκαν» λεφτά που σαφώς δεν επενδύθηκαν όλα σε αμοιβές και προγράμματα. Αλλά ναι, υπήρξαν και αστρονομικές αμοιβές πέρα από κάθε λογική, που πετάχτηκαν από το παράθυρο. Προσωπικά αντιλαμβανόμουν ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα γι’ αυτό και στις αρχές του 2009 φρόντισα, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τις ώρες που εργαζόμουν μέσα στο 24ωρο, να μην είναι η τηλεόραση η μοναδική επαγγελματική μου ενασχόληση.
Τι συμβαίνει τελικά με το κανάλι που ετοιμάζατε;

Έγινε μία προσπάθεια να μετάσχω στη δημιουργία ενός νέου καναλιού με καθαρά ενημερωτικό προφίλ. Το πρόβλημα είναι πως τα χρήματα που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλά και φυσικά δεν τα έχω ούτε εγώ, ούτε κανείς από τους υπόλοιπους που θα συμμετείχαν. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα από την άλλη πλευρά, σε συνδυασμό με την τεράστια κρίση στα ΜΜΕ, λειτούργησε εντελώς αποτρεπτικά για τους όποιους επενδυτές επιθυμούσαν να χρηματοδοτήσουν το σταθμό. Επειδή λοιπόν ο στόχος μας δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένας ακόμη τηλεοπτικός σταθμός που δεν πληρώνει τους εργαζόμενούς του, δεν ήταν στο χέρι μας να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Δεν είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει, αφού ελπίζω μετά το καλοκαίρι οι συνθήκες να είναι καλύτερες και να επανέλθουμε.

Το διαδίκτυο είναι πιστεύετε ο μελλοντικός τρόπος ενημέρωσης;
Για την ώρα πιστεύω πως όπως η τηλεόραση δεν έχει καταφέρει να εξαφανίσει τις εφημερίδες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντίστοιχα το διαδίκτυο δεν θα μπορέσει να δώσει την χαριστική βολή στην τηλεόραση. Ωστόσο, επειδή οι συσχετισμοί συνεχώς αλλάζουν στον χώρο των ΜΜΕ και η οικονομική κρίση μαστίζει τον χώρο, το διαδίκτυο συνδυάζοντας την άμεση ενημέρωση με το αισθητά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από την τηλεόραση, κερδίζει κατά κράτος. Προεκλογικά παρουσίαζα μέσα από το site newsbomb.gr με το οποίο συνεργάζομαι εδώ και τρία χρόνια, μία καθημερινή εκπομπή στην web tv και διαπίστωσα ότι η εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στο ίντερνετ είναι εντυπωσιακή. Αν οι συνθήκες της διαφημιστικής αγοράς ήταν διαφορετικές, είμαι βέβαιος πως το διαδίκτυο θα απογειωνότανε αλλά η διαδικτυακή τηλεόραση είναι για την ώρα μία πολυδάπανη δραστηριότητα.

Νιώθετε φόβο για την επαγγελματική αποκατάσταση του γιου σας με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα;

Ο γιος μου επέλεξε να σπουδάσει Διαιτολογία, αν και δεν σας κρύβω ότι μέσα μου είχα μέχρι την τελευταία στιγμή την ελπίδα ότι θα άλλαζε γνώμη και θα ακολουθούσε το δικό μου επάγγελμα. Τελικά όπως σημειώνει η μητέρα του «ευτυχώς το παιδί μου δεν ήθελε να γίνει δημοσιογράφος» οπότε στηρίζω το όνειρό του να γίνει διαιτολόγος και φυσικά ανησυχώ για το μέλλον του. Ελπίζω όμως και αισιοδοξώ με όλες μου τις δυνάμεις, όταν ο Κωνσταντίνος ολοκληρώσει τις σπουδές του να έχει την ευκαιρία να εργαστεί σε μία υγιή Ελλάδα, που θα ξαναχτίζεται από την αρχή και θα έχει χώρο για νέους ανθρώπους με όνειρα και όρεξη για δουλειά.

Πόσο πολύ άλλαξε ο τρόπος σκέψη σας μετά το ερχομό του γιου σας;
Υπήρξε μια στροφή 180 μοιρών στη ζωή μου με την έλευση του Κωνσταντίνου. Ήμουν ένας άνθρωπος που ζούσε όλη του τη ζωή εργένικα και χωρίς υποχρεώσεις, οπότε είναι λογικό όταν απέκτησα μία εστία που ήταν το σπίτι μου κ ένα παιδί που ήταν εντελώς εξαρτημένο από εμένα για να ζήσει και να μεγαλώσει, άλλαξα δεκάδες πράγματα. Ακόμη και ως δημοσιογράφος, σταμάτησα συνειδητά και με κόστος ψυχής, δραστηριότητες που απαιτούσαν να εκθέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο.

Ποιο είναι το μυστικό για ένα γάμο με διάρκεια;

Δεν ξέρω αν υπάρχει μυστικό. Μετά από 20 χρόνια γάμου ξέρω όμως με σιγουριά πως χρειάζεται να υπάρχει και από τους δύο αγάπη και σεβασμός, να έχεις την αίσθηση ότι ο γάμος δεν σε κάνει έναν άνθρωπο που ζει υπό έλεγχο και καταπίεση, να γελάς με τον σύντροφό σου και να περνάς καλά μαζί του, να προσπαθείς σε καθημερινή βάση για τη σχέση σου, να νιώθεις θαυμασμό για τον άλλο… Στην θεωρία ακούγονται πολλά και δύσκολα αλλά με τον κατάλληλο άνθρωπο περνάει ο χρόνος χωρίς καν να το αντιληφθείς. Ε, και μία σύζυγος με υπομονή και ψυχραιμία, βοηθάει ακόμη περισσότερο.

Περιγράψτε με μία φράση τα παιδικά σας χρόνια
Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο με τον οποίο θα περιέγραφα την παιδική μου ηλικία αυτός θα ήταν μονολεκτικός αλλά αφάνταστα περιεκτικός: «Πόλεμος».

Ποια είναι η εικόνα της αγάπης, για εσάς;

Όταν πέρασα τη γνωστή περιπέτεια με την υγεία μου, ο γιος μου που ήταν 16 χρονών τότε, κάθε φορά που έμπαινε στο σπίτι ερχόταν κοντά μου και με το δήθεν αδιάφορο και «σκληρό» στυλάκι των εφήβων που γίνονται άντρες, μου χάιδευε το κεφάλι. Μία κίνηση, χωρίς λόγια, που συμπυκνώνει όλο το νόημα της αληθινής αγάπης. Και τελικά και το νόημα της ευτυχίας.

Ποια είναι η σχέση σας με τα χρήματα;

Άθλια! Ποτέ δεν ξέρω πόσα λεφτά έχω στην τσέπη μου, με αποτέλεσμα συχνά να ανακαλύπτω στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, του φούρνου ή του περίπτερου ότι έχω λιγότερα από όσα χρειάζομαι. Ευτυχώς οι άνθρωποι που έχουν τα μαγαζιά στο Παλαιό Φάληρο όπου ζω, το έχουν συνηθίσει και δεν με παρεξηγούν. Απλώς σημειώνουν τι τους οφείλω και την επόμενη ημέρα παίρνει σβάρνα την αγορά η γυναίκα μου, για να πληρώσει τα υπόλοιπα που έχω αφήσει. Εκείνη άλλωστε έχει και όλη την «οικογενειακή οικονομία», αφού ειδικά τους τελευταίους μήνες με τα δεκάδες χαράτσια που πέφτουν σαν βροχή, εγώ θα άφηνα απλήρωτα τα πάντα.

Πηγή: www.entertv.gr