Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος σχολιάστηκε έντονα γύρω από τη φράση που είπε στον διαγωνιζόμενο στη φάση των οντισιόν του MasterChef σχετικά με το πιάτο που τους παρουσίασε. «Αυτό εδώ ξέρεις πως το λέμε στα μαγαζιά; Σκουπίδι!», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Καλεσμένος στην εκπομπή της Κατερίνας Καραβάτου, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος κλήθηκε να μιλήσει για την αυστηρότητα που έχουν τα σχόλια του, αλλά και συγκεκριμένα για το «σκουπίδι» που είχε αναφερθεί τότε.
«Θα σου πω γιατί έγινε και μεγάλη κουβέντα για αυτό. Καταρχήν να πούμε ότι “σκουπίδι” είπαμε το πιάτο του ανθρώπου και όχι τον άνθρωπο. Δεν προσβάλαμε ποτέ έναν άνθρωπο. Είναι μια λέξη την οποία χρησιμοποιώ. Είναι στο καθημερινό μου λεξιλόγιο. Να αποκωδικοποιήσουμε τι σημαίνει σκουπίδι. Σκουπίδι είναι κάτι που δεν θα τρώγαμε εμείς και ασυνείδητα κάποιος μάγειρας το σερβίρει σε κάποιον πελάτη μας στο μαγαζί.
Εγώ επειδή το βράδυ πηγαίνω στα μαγαζιά και μαγειρεύω και σερβίρω κόσμο, και επειδή δεν έχω καμιά ματαιοδοξία πλέον. Ξέρω γιατί μαγειρεύω. Μαγειρεύω για να χαίρεται ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί όταν τον φιλοξενούμε. Είμαι πέντε φορές πιο αυστηρός από αυτό που είπα στον φίλο μας και με τους συνεργάτες μου, όταν βγάζουν κάτι στον κόσμο το οποίο δεν θα το έτρωγαν οι ίδιοι. Είναι πρακτικό.
Έρχεται ένα ζευγάρι στο μαγαζί μας να φάει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δουλέψει 10-12 ώρες και έρχονται να σου αφήσουν το μεροκάματό τους. Δεν συζητάω για να κάνει κάποιο λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη. Αν συνειδητά πάρει κάτι κακό και το σερβίρει σε αυτό τον άνθρωπο που μια μέρα από τη ζωή του έρχεται να μας τη χαρίσει, να μας την πληρώσει για να περάσει καλά, είμαι πέντε φορές πιο αυστηρός.
Ο φίλος μας που είχε έρθει στο πρώτο επεισόδιο που του είπαμε: “Είναι σκουπίδι”. Ζήτησα το λόγο και του το είπα. Αυτό το παιδί δεν το ξέρω προσωπικά και αν προσβλήθηκε του ζητώ και συγγνώμη, αλλά είχε να κάνει με αυτό που μας έδειξε μπροστά μας εκείνη τη στιγμή ως επαγγελματική ιδιότητα. Δεν είχε να κάνει με το πιάτο του. Αυτό το παιδί εγώ το είδα ως σημείο των καιρών. Αυτό το ηλικιακό εύρος 22-28 που θέλει να ζει μέσα στην ταχύτητα, λίγο ό,τι μπορούμε από το ίντερνετ, να μην πάμε να το δούμε κανονικά, να μην κοπιάσουμε πάρα πολύ.
Άμα το δεις από την άλλη ανάγνωση, συζητάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος ήρθε να διεκδικήσει μια δουλειά, άσε την τηλεόραση, πες ότι δεν ήταν στην τηλεόραση, πες ότι ερχόταν στο μαγαζί μας να διεκδικήσει μια δουλειά. Και φέρνει ένα υλικό το οποίο δεν έχει μπει στον κόπο ούτε να γκουγκλάρει τι είναι αυτό. Σαν φιλοσοφία δες το, όχι σαν πιάτο», εξήγησε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος.