Με 16 «ναι», ένα «όχι, έξι «παρών» και ένα «απών» δεν έγινε αποδεκτή στη Διάσκεψη των Προέδρων η τροποποιημένη πρόταση του Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η πρόταση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 4/5.
Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Νίκος Βούτσης δέχθηκε το αίτημα των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και δεν επέμεινε στο όνομα του Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ. Ως αντιπρόεδρο πρότεινε τελικώς τον Νίκο Κιάο και τον κ. Μουλόπουλο ως μέλος του ΕΣΡ.
Και αυτή η εισήγηση του προέδρου της Βουλής δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία 4/5 καθώς μόνον 16 βουλευτές ψήφισαν «ναι», δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.
Ο Νίκος Βούτσης είχε αποσύρει νωρίτερα την αρχική εισήγησή του με προτεινόμενο για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει ότι η πρόταση στο πρόσωπο του πρέπει να παραμείνει μόνο εφόσον ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις. Ακολούθησε ολιγόλεπτη διακοπή της διάσκεψης των προέδρων και επανάληψη της διαδικασίας με νέα εισήγηση.
Η πρόταση Λοβέρδου στον Βούτση
Τη σύμφωνη γνώμη του στη νέα εισήγηση του προέδρου της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εκτός του Βασίλη Μουλόπουλου, ιδίως για την θέση του αντιπροέδρου, είχε εκφράσει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Για τη θέση αυτή, ο Ανδρέας Λοβέδρος πρότεινε τον Νίκο Κιάο. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής και προτάθηκε ως μέλος ο Βασίλης Μουλόπουλος και ως αντιπρόεδρος ο Νίκος Κιάος.
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος τόνισε την ανάγκη να αναδιατυπωθεί η τροπολογία Παππά, επισημαίνοντας, πως αν αντί για αναστολή του άρθρου, προβλεφθεί κατάργησή του, παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο, δήλωσε ότι δέχεται την απόλυτη δέσμευση εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, για πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, αφήνοντας, παρ’ όλα αυτά, ανοιχτό το νομικό θέμα στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ αντανακλάται και σε άλλες διατάξεις του «νόμου Παππά» και εξέφρασε επιφύλαξη για τυχόν άλλες εκκρεμότητες.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε αντίρρηση και για τη σύνθεση Μορώνη – Μουλόπουλου στη θέση του αντιπροέδρου, καθώς ο Βασίλης Μουλόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο που προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο.
Πώς τοποθετήθηκαν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων
«Η δική σας εγγύηση, κύριε πρόεδρε μας καλύπτει για το 2α», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για το ΕΣΡ. Αναφορικά με την νέα εισήγηση, δήλωσε: «καταθέτω πρόταση βελτιωτική σε σχέση με τα πρόσωπα. Έχουμε αντίρρηση στην ιδιότητα του Βασίλη Μουλόπουλου ως αντιπροέδρου, θα ήταν παραγωγικότερο την θέση αυτή να έχει πρόσωπο γενικότερης αποδοχής όπως ο κ. Τζαννετάκος. Γι’ αυτό, να γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο αντιπρόεδρος».
Ο Σπύρος Δανέλλης διευκρίνισε ότι το Ποτάμι δεν έχει αντίρρηση με τον Βασίλη Μουλόπουλο, ως μέλος, αλλά διαφωνεί να είναι στη θέση του αντιπροέδρου, γιατί δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ένας αντιπρόεδρος. Με την θέση αυτή συμφώνησε ο Σπύρος Λυκούδης.
Για άδειασμα του Βύρωνα Πολύδωρα από την κυβερνητική πλειοψηφία, μίλησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και τόνισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει ούτε στη νέα πρόταση αν δεν διευκρινισθούν τα πάντα.