«Είμαι ο μόνος εκδότης που δεν έκλεψε το κράτος και το κράτος τον έχει ληστέψει και τον έκλεισε στη φυλακή. Από το 2000 και μετά που το πούλησα, δεν είχα καμία ανάμειξη στα δάνεια που πήρε το τηλεοπτικό κανάλι Alter, ούτε και πως λειτουργούσε. Δεν ασχολήθηκα ξανά με αυτό. Εξουσιοδοτώ την Επιτροπή σας, να ελέγξει τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και αν σε οποιαδήποτε χώρα στο εξωτερικό βρει προσωπικό μου λογαριασμό, να το δεσμεύσει υπέρ του Δημοσίου».
Αυτό δήλωσε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Chanel», Γιώργος Κουρής, στην πολύωρη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από Τράπεζες, σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.
Ο κ. Κουρής χαρακτήρισε τον εαυτό του «έντιμο και καθαρό επιχειρηματία» που έβαλε, όπως είπε, 10 εκατ. δραχμές από την τσέπη του για το Alter και έχει εξοφλήσει το δάνειο που είχε πάρει τότε από την Τράπεζα Πειραιώς.
Υποστήριξε ότι μέχρι το 2000 που είχε ο ίδιος το Alter, το κανάλι ήταν βιώσιμο, ενώ επέρριψε όλες τις ευθύνες για το κλείσιμό του και τα χρέη που δημιούργησε, στους άλλους τρεις μετόχους του καναλιού.
Ο κ. Κουρής, μίλησε για παιχνίδια που έκαναν οι τρεις άλλοι μέτοχοι του καναλιού στο Χρηματιστήριο και για εξωφρενικές αμοιβές που δίνονταν σε δημοσιογράφους, ενώ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη για το δάνειο, ύψους 534 εκατ. ευρώ, που πήρε το Alter για την αγορά προγράμματος.
Ο κ. Κουρής ανέφερε ακόμα, ότι δεν είχε ιδέα, ούτε ασχολήθηκε, για τα δύο δάνεια, συνολικού ύψους 867 εκατ. ευρώ που πήρε το Alter, με εγγύηση την ταινιοθήκη του, από Τράπεζες, τονίζοντας ότι καμία Τράπεζα δεν τον είχε ενημερώσει, παρότι ήταν μέτοχος.
Όπως υποστήριξε, μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας, το 2000, ο ίδιος ήταν πλέον μέτοχος με 13% και ο γιος του με 12% και δεν είχε, ούτε εκτελεστικές αρμοδιότητες, ούτε υπέγραψε δανειακές συμβάσεις, ούτε διαπραγματεύτηκε με Τράπεζες.
«Μέχρι το 2000 που είχα εγώ το κανάλι, ήταν κερδοφόρο και με μηδέν δανεισμό. Μετά το 2000 δεν είχα καμία διοικητική ανάμειξη. Οι άλλοι τρεις μέτοχοι είναι υπεύθυνοι για το κλείσιμο του καναλιού…υπήρχε δημοσιογράφος που έπαιρνε 45.000 ευρώ το μήνα, δίνανε υπέρογκους μισθούς σε δημοσιογράφους… Γι’ αυτό βούλιαξαν το κανάλι. Πήραν δάνεια ύψους 20 δισ. δραχμών και αντί να πάνε στα ταμεία του Alter, τα βούτηξαν και τα βάλανε στις τσέπες τους…η νέα εκτελεστική διοίκηση του Alter έκανε υπερτιμολογήσεις και τα χρέωναν στο Alter» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Κουρής υποστήριξε ακόμα, ότι το ποσό που οφείλει σήμερα το Alter στις τράπεζες ανέρχεται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ και ότι ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που «κλάπηκαν» και έβαλαν στις τσέπες τους οι άλλοι μέτοχοι του καναλιού στα 10 χρόνια λειτουργίας του.
Σε ερωτήσεις βουλευτών, πώς, ενώ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν ενδιαφέρθηκε να διασφαλίσει την περιουσία του, ο κ. Κουρής απάντησε ότι είναι καλόπιστος άνθρωπος και εμπιστεύεται τους φίλους του.
Στην παρατήρηση βουλευτών, ότι ακούγεται παράλογο να υπάρχει μέτοχος με 25% μερίδιο μαζί με το γιο του και όλη η περιουσία του να είναι αυτή, και να μην γνωρίζει πως κάποιοι ξόδεψαν τα 534 εκατ. που πήραν δάνειο για να αγοράσουν πρόγραμμα, ο κ. Κουρής απάντησε:
«Δεν έχω ιδέα τι έγινε με τα 534 εκατ. ευρώ του δανείου. Εγώ παραιτήθηκα μερικές φορές από το διοικητικό συμβούλιο. Θα έδινα εγώ 100 χιλιάδες μισθό; Εγώ δεν ξέρω να διαβάσω ισολογισμούς».