Την απόφαση του να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την απόκτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών υπερασπίστηκε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επιτιθέμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και καλώντας τον να συμβάλει στη σύσταση του ΕΣΡ: «O κ. Mαρινάκης δίνει για να εκπέμψει, όσα για πέντε Champions League και ο κ. Μητσοτάκης λέει “όχι, τζάμπα αγόρι μου”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ. Υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης. Το δεύτερο και πιο σημαντικό σκέλος να υπάρξει ΕΣΡ. Να σταματήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ.»
«Αυτό που θέλουμε είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος τόσα χρόνια να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της διαπλοκής. Δεν θέλω να τσουβαλιάσω αλλά το σύστημα σε γενικές γραμμές ίσχυε αυτό. Θαλασσοδάνεια – τραπεζίτες που τους τα έδιναν – κυβερνήσεις που έκαναν τα στραβά μάτια. Ο Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε το ΕΣΡ και θα το έκανε αν έβγαινε. Το πρώτο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να μη βγει το ΕΣΡ», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι: «Οι θέσεις εργασίας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων, αφορά το 1,5 εκατ. σχεδόν ανέργους που έχουμε παραλάβει. Το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας- αν κλείσουν- ο αριθμός των αδειών, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Όσοι θελήσανε μπήκανε στο διαγωνισμό και έκαναν προσφορές».
«Έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του, αλλά ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Και είμαστε μπροστά στο σημαντικό πρόβλημα των εργαζομένων, αλλά δεν είναι σημαντικότερο από εκείνο χιλιάδων άλλων εργαζόμενων. Ο νόμος για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε καθορίζει οι θέσεις εργασίας στα μέσα από εδώ και πέρα να είναι αξιοπρεπείς» είπε.
Ξεκαθάρισε πως μόνος γνώμονας ήταν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του συμφέροντος των εργαζομένων, που δεν ταυτίζονται, όπως είπε, με εκείνα των εργοδοτών. Θα δώσουμε χρήματα για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, κατέστησε σαφές και υπογράμμισε πως «δεν γίνεται όμως να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, κάτι που ήταν και δέσμευση μας χρόνια τώρα».