Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «βλάσφημα» δύο σκίτσα που δημοσίευσε το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo σχετικά με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά που στοίχισε την ζωή των 224 επιβαινόντων το περασμένο Σάββατο, ενώ η διεύθυνση του σατιρικού περιοδικού κατήγγειλε από την πλευρά της μια «χειραγώγηση».
«Στη χώρα μας, αυτό αποκαλείται βλασφημία, με την ευρεία έννοια της λέξης, αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε με την ελευθερία της έκφρασης» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτες» τις γελοιογραφίες του Charlie Hebdo.
O Πεσκόφ ωστόσο επισήμανε ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει εξηγήσεις από το Παρίσι σχετικά με τις γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, στην μία εκ των οποίων απεικονίζεται ένας Ισλαμιστής να διαμαρτύρεται στα συντρίμμια του αεροσκάφους που πέφτουν βροχή γύρω του με τη λεζάντα: «Ντάες: Η ρωσική πολεμική αεροπορία εντείνει τους βομβαρδισμούς της».
Η άλλη γελοιογραφία τιτλοφορείται «Οι κίνδυνοι του ρωσικού χαμηλού κόστους», ενώ μια νεκροκεφαλή λέει: «Θα έπρεπε να είχα πάρει την Air Cocaine».
«Υπάρχουν άραγε όρια στη ρωσοφοβία που προβάλλουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας (της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου).
«Την ώρα που ολόκληρη η υφήλιος συμπάσχει με τη Ρωσία, το Charlie Hebdo διακηρύσσει το ειδεχθές δικαίωμα στη βλασφημία», έγραψε ο ίδιος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ο γερουσιαστής Κονσταντίν Κοσάτσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας», έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτη περιφρόνηση των ηθικών αξιών».
Τι απαντά το Charlie Hebdo
«Πρόκειται για μια χειραγώγηση του Κρεμλίνου, που χρησιμοποιεί το Charlie Hebdo», ανταπάντησε ο αρχισυντάκτης του σατιρικού περιοδικού, Ζεράρ Μπιάρντ.
«Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σε δύο ατυχή σκίτσα και να προκαλέσουν μια αντιπαράθεση που δεν θα έπρεπε να υπάρξει. Αυτό μοιάζει με την χειραγώγηση που συνηθίζει να ασκεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς», σχολίασε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το ότι οι Ρώσοι καταφέρονται εναντίον του Charlie Hebdo δεν είναι κάτι το καινούργιο: το ίδιο συνέβη με τη διαμάχη σχετικά με το σκίτσο που απεικόνιζε τον μικρό Αϊλάν. Και επίσης όταν ένα στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης δολοφονήθηκε μπροστά από το Κρεμλίνο (ο Μπόρις Νεμτσόφ) εκείνοι είχαν υποστηρίξει ότι τον είχαν σκοτώσει επειδή είχε υποστηρίξει το Charlie Hebdo».
«Αυτό το περιοδικό υποτίθεται ότι είναι ασεβές, επομένως, πάμε, ας χρησιμοποιήσουμε το Charlie Hebdo», σχολίασε σε ειρωνικό τόνο. «Ειδάλλως (μπορούμε) να σεβαστούμε περισσότερες αξίες σε σύγκριση με τη ρωσική κυβέρνηση, όπως η Δημοκρατία, το κοσμικό κράτος, η ελευθερία της έκφρασης», τόνισε ο ίδιος.