Την απόφαση να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα σχολιασμού ειδήσεων με θέμα τη μεταναστευτική κρίση έλαβαν πολλές δημοφιλείς διαδικτυακές ενημερωτικές πύλες στη Σλοβενία, ενώ άλλες προσέλαβαν περισσότερους συντονιστές για να εμποδίζουν τη δημοσίευση εξτρεμιστικών απόψεων με στοιχεία ρητορικής μίσους.
Πάντως, η κρατική εισαγγελία της χώρας αρνήθηκε να κινήσει διαδικασία εναντίον χρήστη της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο οποίος έγραψε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατευθεί από τους μετανάστες με σφαίρες και ότι η αστυνομία πρέπει να πυροβολεί εκείνους που προσεγγίζουν σε απόσταση 500 μέτρων από τα σλοβενικά σύνορα, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας.
Με πρόσφατες αλλαγές στον νόμο για τα ΜΜΕ, οι συντάκτες ιστοσελίδων στη Σλοβενία έγιναν υπεύθυνοι και για τη δημοσίευση σχολίων χρηστών που παραβιάζουν τη συνταγματική απαγόρευση ενθάρρυνσης φυλετικής και θρησκευτικής έχθρας, υποκίνησης στη βία και τον πόλεμο, αλλά η δικαστική πρακτική είναι ελλιπής και η εισαγγελία αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες στην εν λόγω υπόθεση.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι είναι ότι τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, είναι ιδιοκτησίας αμερικανικών ομίλων, από τους οποίους είναι δύσκολο να αποσυρθούν αμφιλεγόμενα σχόλια, επειδή η αμερικανική αντίληψη της ελευθερίας του λόγου είναι πολύ ευρύτερη από την ευρωπαϊκή, αναφέρεται στο δημοσίευμα της σλοβενικής εφημερίδας.
Στην προσπάθεια να εμποδίσουν τη δημοσίευση αρνητικών, στερεοτυπικών ή υποτιμητικών και ρατσιστικών σχολίων στις ειδήσεις για τα θέματα προσφύγων και μεταναστών, οι δύο μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί και κάποιες εφημερίδες της Σλοβενίας έχουν καταργήσει τις ενημερωτικές σελίδες στο ίντερνετ.
Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν και οι προσωπικότητες του δημόσιου βίου που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη της βίας στο διαδίκτυο, σημειώνεται στο δημοσίευμα της «Ντνέβνικ».
Ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του πρώην διευθυντή της σλοβενικής υπηρεσίας πληροφοριών (SOVA) Νταμίρ Τσρνετς, σήμερα καθηγητή σε ιδιωτική σχολή ευρωπαϊκών σπουδών, ο οποίος, αυτές τις μέρες, σε ένα από τα άρθρα του, ισχυρίστηκε ότι η παράνομη μετανάστευση των ισλαμικών πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι μέρος μιας «μεγάλης στρατηγικής για την καταστροφή των ιουδαϊκών -χριστιανικών αξιών και των ριζών, στις οποίες βασίζεται και η Ευρώπη», δηλαδή μία πιο εξελιγμένη μορφή της «πρώην κατάκτησης της Ευρώπης από τους Οθωμανούς».
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ τονίζει ότι η Σλοβενία είναι έτοιμη για ενδεχόμενη αυξημένη άφιξη προσφύγων και ότι δεν πρόκειται να υψώσει τείχη στα σύνορα της χώρας. Ο καθολικός επίσκοπος Λιουμπλιάνας, Στάνισλαβ Ζόρε καταδίκασε κάθε είδους ρητορική μίσους εναντίον των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι είναι κοινωνικά μη αποδεκτή.
Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση, ότι στη Σλοβενία θα πρέπει να επιτραπεί μόνον η είσοδος προσφύγων που είναι χριστιανοί. Πρέπει να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από τη θρησκεία, στην οποία ανήκουν, υπογράμμισε.