Η γερμανική δικαιοσύνη ανέστειλε την αμφιλεγόμενη προκαταρκτική έρευνα που είχε ξεκινήσει σε βάρος ενός ιστοτόπου δημοσιογραφικής έρευνας με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» επειδή δημοσίευσε έγγραφα της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε, που είναι αρμόδιος για υποθέσεις κατασκοπείας, ανακοίνωσε στον ιστότοπο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι διακόπτει την έρευνα για να διαφυλάξει «τα πολύτιμα αγαθά που είναι η ελευθεροτυπία και η ελευθερία της έκφρασης».
«Οι έρευνες αναβάλλονται μέχρι να λάβουμε την πραγματογνωμοσύνη» που θα καθορίζει αν τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν μπορούν να χαρακτηριστούν «κρατικά μυστικά», πρόσθεσε.
Η υπόθεση προκάλεσε σάλο σήμερα στη Γερμανία καθώς πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί κατήγγειλαν μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Η έρευνα στρεφόταν εναντίον δύο δημοσιογράφων του Netzpolitik.org, ενός μπλογκ που ειδικεύεται στην προάσπιση των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Η κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» δεν έχει απαγγελθεί εναντίον μέσων ενημέρωσης από τη δεκαετία του ’60. Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων κατήγγειλε μια «απαράδεκτη απόπειρα σίγασης δύο συναδέλφων» που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση και κάλεσε τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.
«Δεν θα αφήσουμε να μας τρομοκρατήσουν», ανέφεραν από την πλευρά τους οι δύο δημοσιογράφοι του Netzpolitik, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής του, ο Μάρκους Μπέκενταλ.
Ο ιστότοπος είχε δημοσιεύσει το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο έγγραφα που αποκάλυπταν τα σχέδια της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών) να εντείνει την παρακολούθησή της στο διαδίκτυο. Ο διευθυντής της υπηρεσίας, ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, κατέθεσε μήνυση.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε επίσης έντονα στην έρευνα που ξεκίνησαν οι εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα η βουλευτής των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ την χαρακτήρισε «συνταγματική ντροπή». «Αν δεν υπήρχε η ερευνητική δημοσιογραφία δεν θα ξέραμε τίποτα», τόνισε.
Η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας είχε χρησιμοποιηθεί το 1962 εναντίον του περιοδικού Spiegel με αφορμή ένα άρθρο του για την ανετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη σύλληψη των δημοσιογράφων του οδήγησε τελικά στην παραίτηση του τότε υπουργού Άμυνας.