Τη ζοφερή πραγματικότητα, τις νέες προκλήσεις και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας στον δημοσιογραφικό χώρο ανέπτυξαν καθηγητές, δημοσιογράφοι και άνθρωποι του Τύπου την πρώτη μέρα του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνεται στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «H κρίση του Τύπου. Η δύσκολη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή».
Η λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου κα Δήμητρα Ιορδάνογλου, αναφέρθηκε στην έλλειψη ή τις περισσότερες φορές την απουσία ενός σωστού τμήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Η κα Ιορδάνογλου μίλησε για το στρεσογόνο επάγγελμα του δημοσιογράφου και παρουσιάζοντας μια μεταπτυχιακή έρευνα ανέφερε πως ένας στους τρεις δημοσιογράφους υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση.
«Το δημοσιογραφικό επάγγελμα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις είναι ένα από τα 19 πιο στρεσογόνα επαγγέλματα» δήλωσε, προσθέτοντας τις συνέπειες αυτής της εξουθένωσης όπως ο μεγάλος φόρτος εργασίας και ο κυνισμός μπροστά στα γεγονότα.
«Όλα αυτά αποτελούν προκλήσεις ενός τμήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Η επίτευξη ανταγωνισμού μέσω της αξιοποίησης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός οργανισμού και στην ανάδειξη ηγετών», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «οι σωστοί άνθρωποι είναι ο σημαντικότερος πόρος».
Ο κος Ηλίας Μοσχονάς, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ και διευθυντής του ανθρώπινου δυναμικού στη Vodafone μίλησε για την τεράστια ανταγωνιστικότητα στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα με τις ραγδαίες εξελίξεις που επιφέρει η τεχνολογία κάνοντας λόγο στην πολυπλοκότητα της διοίκησης στον χώρο της δημοσιογραφίας.
«Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το ισχυρότερο κεφάλαιο από όλα όσα υπάρχουν» υπογράμμισε. «Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει περιορισμένες δυνατότητες. Η αξία του ανθρώπου φαίνεται όταν του δώσεις ευκαιρίες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως στις σημερινές συνθήκες κακών συνθηκών εργασίας χάνονται ταλαντούχοι άνθρωποι. «Και όταν λέμε ταλαντούχος εννοούμε εκείνον που συγκεντρώνει τέσσερα χαρακτηριστικά. Προχωράει μπροστά, έχει αναλυτικό μυαλό, είναι ευέλικτος και διαθέτει ικανότητες ηγέτη. Αυτός είναι ταλαντούχος» ανέφερε.
Μιλώντας για την παρουσία του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ κος Μοσχονάς δήλωσε πως τον τελευταίο 1,5 χρόνο μειώθηκαν τα έξοδα της εταιρείας και φτιάχτηκε ένα οργανόγραμμα στην προσπάθεια να γίνει βιώσιμη η εταιρεία. «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να κρατήσω ψυχολογικά τους εργαζομένους. «Βλέπω ανθρώπους με τρομερή διάθεση, που είναι καταπιεσμένοι. Δεν έχουμε κάνει ακόμη τίποτε σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του προσωπικού» συμπλήρωσε.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κος Μοσχονάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ΕΡΤ. «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι καλό υπάρχει στην εταιρεία. Δεν περισσεύουν άνθρωποι. Λείπουν ειδικότητες και σκοπεύουμε να δώσουμε ευκαιρία σε νέους ανθρώπους. Η ΕΡΤ άρχισε να νοικοκυρεύεται. Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά, αλλά έχει μπει η εταιρεία σε ένα κανάλι που μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε.
Ο Αντώνης Καραντζάς, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού στον κυπριακό δημοσιογραφικό όμιλο ΔΙΑΣ, μίλησε για την εμπειρία του σε ένα από τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα στην Κύπρο. Περιγράφοντας την κατάσταση που βρήκε επτά χρόνια πριν, μίλησε για την αντιπαλότητα τμημάτων, τη φτωχή εσωτερική επικοινωνία, το έλλειμμα ηγεσίας και τους επιθετικούς προϊσταμένους και πως με μια σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και γρήγορες νίκες, όπως τακτικές συναντήσεις, βιωματική εκπαίδευση, ευθυγράμμιση όρων εργοδότη ανασυγκροτήθηκε ο όμιλος. Τέλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις ενός HR manager, τις περιοχές ευθύνης του και την κουλτούρα που πρέπει να τον διέπει.
Τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας με τις βίαιες ανατροπές τις εργασιακών σχέσεων, τις κακές συνθήκες εργασίας και τις απολύσεις εργαζομένων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος. «Σε αυτό το θολό τοπίο υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν εις βάρος των εργαζομένων» δήλωσε συμπληρώνοντας πως «οι συνθήκες που επικρατούν στα μέσα της ελληνικής περιφέρειας είναι πολύ χειρότερες. Η κρίση στον Τύπο κρατά πολλά χρόνια με αφετηρία την απαρχή της ελεύθερης τηλεόρασης» δήλωσε ο κος Νικολόπουλος και αναφερόμενος στην νέα ψηφιακή εποχή πρόσθεσε πως αν δεν θεσπιστούν κανόνες τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για τους νέους εργαζομένους.
Ο δημοσιογράφος και τέως αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης αναφέρθηκε στον κατήφορο που βιώνει ο ελληνικός Τύπος τα τελευταία χρόνια. «Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο στην ενημέρωση, στην αξιοπιστία και στις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε.
Αναφέροντας παραδείγματα επιχειρήσεων στον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα, ο κος Τσαλαπάτης μίλησε για απεργίες του δημοσιογραφικού κλάδου χωρίς στόχο, για οπαδούς αιτημάτων επιπέδου «Χάρρυ Πότερ» που όλα αυτά χτυπούν το δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται. «Είναι αδιανόητο να απεργούν οι δημοσιογράφοι την ημέρα της απεργίας. Αυτά όλα χειροτέρεψαν την ήδη δύσκολη θέση των δημοσιογράφων» δήλωσε.
Μιλώντας για την ανώνυμη ενημέρωση στο διαδίκτυο ο κος Τσαλαπάτης δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει ανώνυμη ενημέρωση από δημοσιογράφους «Άλλο όμως blog και άλλο μέσο ενημέρωσης» σημείωσε.
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για την ανάγκη διαχωρισμού επικοινωνίας και ενημέρωσης σημειώνοντας την μετατροπή της είδησης σε εμπόρευμα που οδηγεί την μετατροπή του ανθρώπου σε προϊόν. «Η είδηση βασίζεται στην αλήθεια και το σύστημα δεν θέλει την αλήθεια» δήλωσε, μιλώντας για τις προτεραιότητες του δημοσιογραφικού χώρου όπως η ανεργία και τα νέα μέσα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Για να υπάρχουν άνθρωποι που ελπίζουν πρέπει να υπάρχει η ενημέρωση και η διαχείριση της πρέπει να είναι από δημοσιογράφους», κατέληξε.
Ο δημοσιογράφος του Ελεύθερου Τύπου Μάριος Ροζάκος μίλησε για την τελευταία δεκαετία του χώρου των μέσων ενημέρωσης, περίοδο γρήγορης ανόδου και πτώσης που πολλαπλασίασε τα έσοδα του ελληνικού Τύπου, και τα βλέπει την τελευταία περίοδο σε ελεύθερη πτώση.
Παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, μίλησε για 720 θέσεις εργασίας σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες Τύπου στον δημοσιογραφικό χώρο που χάθηκαν μέσα στο 2010, για τους καταγεγραμμένους ανέργους μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ που φτάνουν τους 584, για αποδοχές που μειώνονται, την μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, ο κος Ροζάκος περιέγραψε τη δύσκολη πραγματικότητα και μίλησε για μια κρίση που ενέσκηψε περί δικαίων και αδίκων.
«Το οξύμωρο που παρουσιάζεται σήμερα είναι ότι κάθε πολίτης έχει στα χέρια του μεγαλύτερες δυνατότητες ενημέρωσης παρά ποτέ. Οι δημοσιογράφοι έχουν περισσότερα εργαλεία παρά ποτέ. Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα κατώτερο από άλλες εποχές επίπεδο ενημέρωσης» πρόσθεσε.
«Αν θεωρούσαμε ότι γι’ αυτό φταίει η κρίση δεν θα ήταν σωστό. Τα μέσα στράφηκαν στο περιτύλιγμα και όχι στο περιεχόμενο της είδησης», δήλωσε καταλήγοντας «Ευκαιρία της κρίσης είναι η επένδυση στη δημοσιογραφία. Η παλιά παραδοσιακή συνταγή είναι πιο φρέσκια από ποτέ. Πρέπει να επενδύσουμε στην δημοσιογραφία».
Ο δημοσιογράφος Στράτος Μωραίτης μίλησε για την εμπειρία του στο εργασιακό χώρο των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που βίωσε.
Μίλησε για τον νέο τύπο εργαζομένου, ένα «πληροφοριακό πολυεργαλείο» με πολλές αρμοδιότητες, που καλείται να εργαστεί σε κανόνες εργασιακού μεσαίωνα, απλήρωτης μαθητείας, με πενιχρές αποδοχές, ανασφάλιστη εργασία, και πληρωμή σε πολλές περιπτώσεις σε φακελάκι .
«Οι αόρατοι δημοσιογράφοι χωρίς εκπροσώπηση, εμείς οι πληροφοριακοί εργάτες, οι …«μετανάστες χωρίς χαρτιά», βαπτισμένοι μαζικά σε ελεύθερους δημοσιογράφους, βιώνουμε την αντιφατική πραγματικότητα να προσπαθούμε να μετατρέψουμε την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε μια μηχανική διαδικασία» δήλωσε, καταλήγοντας «αν αυτοί δεν μας βλέπουν, καλό είναι να δούμε εμείς οι εργαζόμενοι ο ένας τον άλλον και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».