Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε στον γάμο με την πρώτη γυναίκα του, τον θάνατό της και την απόφασή του να παντρευτεί ξανά μετά από 20 χρόνια. Μίλησε με πολύ καλά λόγια για την πρώην σύζυγό του, Εύη Βατίδου, τα παιδιά τους και τη νέα του σύντροφο.
«Την είχε βαφτίσει χριστιανή (σ.σ: ήταν ισραηλίτης) η Μαρινέλλα, η οποία και μας πάντρεψε. Ήταν παρόντες και οι γονείς μου. Ήμασταν εγώ 32 κι εκείνη 26. Έπειτα από λίγο έγινε ένα ατύχημα κι έχασε τη ζωή της. Λίγους μήνες μετά τον γάμο.
Ύστερα από εκείνο το σκηνικό έμεινα 10 χρόνια σε ξενοδοχείο. Δεν πήγε ποτέ στο σπίτι μου στην Πολιτεία να πάρω τα πράγματά μου, τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκεί. Και μάλιστα αυτοί που αγόρασαν αργότερα το σπίτι, με ενημέρωσαν να πάω να πάρω τα κοστούμια μου και τις φωτογραφίες. Την επόμενη μέρα πήγα και πήρα ένα κοστούμι και εσώρουχα και κοιμόμουν σε ένα ντιβάνι στο ξενοδοχείο. Ήταν σοκ για μένα η απώλεια της συζύγου μου που κράτησε 20 χρόνια.
Ξαναπαντρεύτηκα 51 ετών. Είχα πει πως στην εκκλησία θα πάω μόνο ερωτευμένος. Πιστεύω στον έρωτα και γι’ αυτό τον λόγο ήθελα να πάω στην εκκλησία ερωτευμένος. Γι’ αυτό και είμαι ευγνώμων στην πρώην σύζυγό μου, που μου προκάλεσε αυτό το συναίσθημα και τα παιδιά μου, είναι παιδιά έρωτος, δεν είναι παιδιά μιας… απλής σχέσης.
Μείναμε επτά χρόνια μαζί, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν θέματα ηθικής, ποτέ δεν υπήρξαν θέματα συμφερόντων. Τουλάχιστον μέσα στον γάμο. Αργότερα υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρξουν. Μια αντιδικία 12 ετών πολύ έντονη με θέμα την μισή περιουσία μου και των παιδιών μας την περιουσία.
Ευτυχώς τα παιδιά ήταν μικρά. Ήταν 5 και 2 ετών και δεν επηρεάστηκαν, αλλά και αργότερα δεν άκουσαν για την μητέρα τους μια άσχημη κουβέντα από εμένα και σαν σύζυγος ήταν εξαιρετική. Αυτά που ακολούθησαν μετά ήταν κάτι που δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί. Στην ουσία ο γάμος αυτός δεν προχώρησε για κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ.
Τώρα έχω μια νέα σύντροφο, που είναι εξαιρετική και μακάρι να υπήρχε αυτή η σχέση αρκετά χρόνια πριν. Είχα την άποψη και την έχω ακόμα, ότι όταν έχεις παιδιά δεν χρειάζεται να ξαναπαντρευτείς και επειδή δεν είχα ποτέ την ανασφάλεια του να μείνω μόνος μου και μετά τον χωρισμό έμεινα πολλά χρόνια μόνος μου. Είναι πολύ άσχημο να μην ξυπνάς και να μην κοιμάσαι με τα παιδιά σου».
Για Ρούλα Πισπιρίγκου: Αν δεν μπορούσε να κερδηθεί η υπόθεση δεν θα την αναλάμβανα
Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας στην συνέντευξή του στο «Ενώπιος Ενωπίω» μίλησε για πρώτη φορά για τους λόγους που τον έκαναν να αναλάβει την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου. «Αν δεν μπορούσε να κερδηθεί η υπόθεση δεν θα την αναλάμβανα» τονίζει.
«Ενοχλήθηκα για πρώτη φορά για την υπόθεση αυτή, να την αναλάβω όταν ξεκίνησε. Και μάλιστα ήθελαν και οι δύο. Και η Ρούλα Πισπιρίγκου, αλλά και ο Μάνος Δασκαλάκης. Εκείνο το χρονικό διάστημα έπασχα ήδη από καρκίνο και είχα την ευθύνη της υποθέσεως Λιγνάδη, της υποθέσεως της Folie Folie, της υποθέσεως Τοπαλούδη, την δίκη της Μάνδρας, ενώ στο προσκήνιο είχε έρθει και η υπόθεση του Άλκη Καμπανού» είπε αρχικά.
«Εκείνο που με είχε ενοχλήσει, ενώ δεν υπήρχε καν δικογραφία σε συγκεκριμένες εκπομπές, στις οποίες είχαν εμφανιστεί κι εκείνη και ο άνδρας της, είχαν αρχίσει να χτίζουν μια διαδικασία ενός δικαστηρίου. Μόνο με το γεγονός ότι μια μητέρα είχε θρηνήσει τρία παιδιά και ότι αυτό πρέπει να είναι αφύσικο. Όταν άρχισαν να με ενοχλούν να αναλάβω την υπόθεση, είχα πει πως δεν προλαβαίνω. Άρχισε να με ενοχλεί περισσότερο, δικηγόρους που γνωρίζουν ότι τους προωθούν συγκεκριμένες εκπομπές να εμφανίζονται ξαφνικά ως υπερασπιστές. Τότε είπα, ότι κάτι γίνεται εδώ» πρόσθεσε.
«Όταν άρχισε να παίρνει νομική μορφή η υπόθεση, άρχισα να βλέπω ότι αυτοί οι δικηγόροι που εμφανίζονταν ως δικηγόροι, την μία ημέρα εμφανίζονταν στον ανακριτή έπαιρναν τη δικογραφία και στην συνέχεια να παραιτούνται, αφού είχαν δώσει την δικογραφία σε συγκεκριμένα άτομα και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς ήταν κοινοί. Και ξαφνικά έβλεπα την δικογραφία της Πισπιρίγκου, που μόνο ο δικηγόρος θα μπορούσε να την είχε να βρίσκεται σε συγκεκριμένους χώρους δημοσιότητος. Ο δικηγορικός σύλλογος άργησε να παρέμβει. Αν δεν μπορούσε να κερδηθεί η υπόθεση δεν θα την αναλάμβανα» περιέγραψε ο Αλέξης Κούγιας.
Για Λιγνάδη: Δεν έχει καταδικαστεί ακόμα
Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος και αφέθηκε ελεύθερος παρά την δικαστική απόφαση σε βάρος του.
«Έχω μια δυνατότητα, που είναι αδυναμία για τους άλλους, να έχω τη δικογραφία και να μπορώ να τη διαβάσω σαν Κούγιας γιατί έχει σημασία ποιος διαβάζει τη δικογραφία. Εκεί λοιπόν όταν δω ότι ο άλλος, χωρίς να γνωρίζει τη δικογραφία και χωρίς να μπορεί να τη διαβάσει όπως την διαβάζω εγώ, χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση Πισπιρίγκου που όλοι την έχουν προκαταδικάσει όπως και χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση Λιγνάδη που καταδικάστηκε με μειοψηφία των τακτικών δικαστών» είπε.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωρινές κρατήσεις. Ένας ανακριτής, μία ανακριτής και ένας εισαγγελέας, μία εισαγγελέας μόνο με τη δική τους άποψη βάζουν στη φυλακή κάποιον γιατί κατηγορείται για ένα σοβαρό αδίκημα. Στις αγγλοσαξωνικές χώρες, στην Ιταλία και στη Γαλλία πλέον η προσωρινή κράτηση είναι κάτι εξαιρετικό γιατί εκεί ακόμα και σε ανθρωποκτονίες -που είναι το υπέρτατο προστατευόμενο αγαθό η ανθρώπινη ζωή- οι εισαγγελείς λένε ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για κάποιον προληπτικά».
«Εδώ λοιπόν τι έγινε σε αυτή την υπόθεση που αγνοούν όλοι. Αυτό που είπε η δικαιοσύνη αρνούνται να το εφαρμόσουν αυτοί που ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα. Οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν προς τον λαό λάθος εντυπώσεις καθαρά για πρόσκαιρα πολιτικά συμφέροντα που δεν αφορούν τους ίδιους. Δεν έχει καταδικαστεί ακόμη. Δεν είναι καταδίκη αυτή. Οι μισές υποθέσεις που μου εμπιστεύονται είναι μετά από καταδίκες σε πρώτο βαθμό. Δεν καταδικάστηκε ακόμα, θα το αποφασίσει ο Άρειος Πάγος».
«Από το τροχαίο ανακάλυψα ότι είχα καρκίνο»
Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε και για την περιπέτεια με τον καρκίνο. Στην εκπομπή μίλησε ο γιατρός του Βασίλης Πουλάκης.
«Με συγκίνησε. Το πρώτο πράγμα που μου είπε είναι “γιατρέ μου, θέλω να ζήσω, έχω παιδιά που σπουδάζουν, θέλω να τα δω να σταδιοδρομούν και να είμαι δίπλα τους να τα στηρίξω”. Ποτέ δεν ήταν ξερόλας. Αποδέχτηκε αυτά που του είπα. Με εμπιστεύτηκε τυφλά. Μου είπε “γιατρέ μου, θέλω την αξιοπρέπειά μου. Τη ζωή μου την έχω χορτάσει. Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι, να αγορεύω”» είπε, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Κούγια έναν αξιόλογο άνθρωπο.
«Δεν είχα ζήσει με τον καρκίνο, αποκαλύφθηκε από τύχη. Ήταν του Αγίου Νεκταρίου. Νήστεψα 40 μέρες μετά το τροχαίο και στο τέλος είπα “δεν κάνω εξετάσεις;”. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να προσπαθήσεις να αντιμετωπίσεις τον αργό θάνατο από τη μάχη. Η πρώτη προσέγγιση ήταν “θα είμαι ευτυχής αν ζήσεις περισσότερο από δύο χρόνια”. Την ημέρα της εγχείρισης η προσδοκία ήταν να κρατήσει δύο ώρες. Το έκρυψα από τα παιδιά μου. Προτιμούσα να μάθουν ένα κακό στο τέλος παρά να ζήσουν επί μήνες με ένα κακό. Άρχισε η επέμβαση στις 7:00 και τελείωσε στις 15:00. Εκεί προσγειώνεσαι σε μια άλλη πραγματικότητα. Εκεί αρχίζει άλλη αγωνία».