«Η γυναίκα πολλές φορές προκαλεί και εν αγνοία της ή συνειδητά αλλά είναι πολύ λεπτό το θέμα» είπε ο Αλέκος Συσσοβίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με το Μάριον» και προκάλεσε αντιδράσεις. Οι πρωινές εκπομπές αναπαρήγαγαν το θέμα και τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν επικριτικά. Ο Αλέκος Συσσοβίτης, μετά τις αντιδράσεις, παρενέβη στον «αέρα» της εκπομπής «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον» και ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του ενώ θέλησε να εξηγήσει τι εννοούσε με τη φράση του αυτή.

«Κοιτώντας το κι εγώ σήμερα καταλαβαίνω γιατί δημιουργήθηκε η παρεξήγηση. Να ζητήσω συγγνώμη αν η δήλωσή μου ήταν προσβλητική. Επίσης, ζητώ συγγνώμη αν παρερμηνεύτηκε η δική μου πρόθεση και η δική μου δήλωση. Τρέφω πολύ μεγάλη εκτίμηση στο γυναικείο φύλο, έχω μεγάλη αδυναμία. Κανένας άνδρας, γυναίκα, παιδί δεν πρέπει να χαίρει μιας προσβλητικής, κακοποιητικής και εγκληματικής συμπεριφοράς.

Άρα το θεωρώ δεδομένο ότι το θέμα της βίας, είτε είναι ψυχολογική είτε είναι σωματική, από μένα βγαίνει από την κουβέντα. Όλοι μας προκαλούμε συνειδητά ή ασυνείδητα, και οι άνδρες και οι γυναίκες, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου, αλλά δεν ήταν κακή η πρόθεσή μου και η τοποθέτησή μου απέναντι στο γυναικείο φύλο. Αυτό είναι βασικό για μένα», είπε αρχικά ο Αλέκος Συσσοβίτης.

Κλείνοντας, ο Αλέκος Συσσοβίτης είπε: «Δημιουργήθηκε παρεξήγηση καθαρή χθες και ώρα είναι να λυθεί. Προς Θεού, αν είναι δυνατόν, να τίθεμαι εγώ απέναντι στη βία και δη στη γυναίκα. Έχω μεγαλώσει με τέτοια ευαισθησία στο γυναικείο φύλο που δεν μου περνάει καν από το νου».

Ελεονώρα Μελέτη: «Τι πάει να πει η γυναίκα προκαλεί;»

Την αντίθεση της στις δηλώσεις του Αλέκου Συσσοβίτη εξέφρασε η Ελεονώρα Μελέτη το πρωί της Τρίτης (31/05) στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής «Mega Καλημέρα». Συγκεκριμένα, μετά την προβολή του αποσπάσματος η παρουσιάστρια ανέφερε: «Είναι αυτά που ακούγονται στα δικαστήρια και σε τρελαίνουνε. “Ήταν προκλητικά ντυμένη”. Είναι αυτή η κουλτούρα που έχει ονομαστεί “κουλτούρα του βιαστή”, έτσι λέγεται. Δεν θα έπρεπε οι γυναίκες να κρίνονται και να σχολιάζονται γι’ αυτά τα ζητήματα. Τι προκαλεί; Δεν κατάλαβα. Προκαλεί τα ένστικτα των άλλων; Η κουλτούρα του ότι η γυναίκα προκαλεί… Και ο άλλος τι είναι; Ζώο και δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του και τα ένστικτά του; Τι πάει να πει προκαλεί; Δεν μπορεί ο άλλος να ελέγξει τις ορμές του; Και αν προκαλεί, ο άλλος δεν έχει μέτρο, δεν έχει ηθική, δεν έχει αυτοέλεγχο»;

https://www.youtube.com/watch?v=CiRGyxKhj9M

Φαίη Σκορδά: «Πραγματικά δε μου έγινε κατανοητό τι ήθελε να πει ο Αλέκος Συσσοβίτης»

To επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης του Αλέκου Συσσοβίτη «έπαιξε» και στο «Πρωινό» του Ant1 και η Φαίη Σκορδά τοποθετήθηκε ως εξής: «Ζούμε σε μία κοινωνία που τα θύματα είναι γυναίκες. Ίσως οι ερωτήσεις να μην ήταν… Ίσως το απόσπασμα που είδαμε τώρα. Δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει. Ξεκίνησε μία κουβέντα που έλεγε ότι πρέπει να αναλογιστούμε αν εμείς κάνουμε λάθη. Στο “εμείς” εγώ κατάλαβα την κοινωνία, οι παρατηρητές, οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία.

Πραγματικά δε μου έγινε κατανοητό τι ήθελε να πει ο Αλέκος Συσσοβίτης που κατά τα άλλα μέχρι στιγμής δεν έκανε ποτέ προκλητικές δηλώσεις. Το συνέχισε με μεγάλο πάθος. Ότι οι γυναίκες είναι πολλές φορές προκλητικές ασυνείδητα; Δηλαδή ότι έχουμε μία γυναικεία φύση και ότι η θηλυκότητα πολλές φορές προκαλεί, που πρέπει να την καταπιέζουμε. Να δούμε τι γίνεται τότε σε κάποιες χώρες που κάποιες παρουσιάστριες βγαίνουν με μπούρκα»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιάγκας είπε: «Ακόμα και να προκαλεί μία γυναίκα, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άνδρας πρέπει να υποκύψει στην πρόκληση. Εγώ διαφωνώ, αλλά πες ότι προκαλεί και ενσυνείδητα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ένας άνδρας πρέπει να πέσει στην πρόκληση και να τη βιάσει; Νομίζω ότι είναι λάθος. Άλλο πήγαινε να πει και άλλο είπε».

https://www.youtube.com/watch?v=urNXUreKTNg

Μπέττυ Μαγγίρα: «Θύμωσα λίγο και με τον Αλέκο Συσσοβίτη»

Τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέκος Συσσοβίτης στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον» σχολίασαν το πρωί της Τρίτης και στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα;», με τη Μπέττυ Μαγγίρα να δηλώνει θυμωμένη με τον ηθοποιό.

«Εγώ, να σας πω την αλήθεια, θύμωσα λίγο και με τον Αλέκο Συσσοβίτη με αυτό που είπε, την ατάκα. Όταν βλέπεις όλες αυτές τις γυναικοκτονίες, όταν βλέπεις βιασμούς… Δηλαδή, όλες αυτές οι γυναίκες το προκάλεσαν μόνες τους;», είπε η Μπέττυ Μαγγίρα.

Ο Δημήτρης Μακαλιάς είπε από την πλευρά του: «Να μείνουμε λίγο στην πρώτη φράση, που είπε ότι δεν είναι σωστό να αγιοποιούμε το ένα φύλο και να δαιμονοποιούμε το άλλο, σε αυτό θα συμφωνήσουμε;

Μέσα από αυτή τη διαδικασία να περάσουμε και λίγο από την άλλη πλευρά, στο άλλο άκρο. Απλά σου λέει μη φτάσουμε στο άλλο άκρο. Μη δαιμονοποιήσουμε τελείως το ένα φύλο και πούμε ότι για όλα φταίει το άλλο φύλο».

«Ναι, αλλά είπε ότι πολλές φορές η γυναίκα το προκαλεί… Δηλαδή, κάτσε ρε συ Δημήτρη, τι προκαλεί;», είπε επίσης η Μπέττυ Μαγγίρα.

https://www.youtube.com/watch?v=rLQY-pAM7Bs&feature=emb_logo