Ένα, κακόβουλο για πολλούς, αστείο από την πλευρά του παρουσιαστή της φετινής τελετής απονομής των Όσκαρ ήταν αρκετό για να συνδυαστεί άρρηκτα με τη βραδιά το περιβόητο χαστούκι του Γουίλ Σμιθ προς τον Κρις Ροκ. Αλλά και να επισκιάσει το πρώτο βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στην καριέρα του, μέχρι πρότινος, αγαπημένου ηθοποιού.
Ο Σμιθ μετανιωμένος για την πράξη του ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Ακαδημία των Όσκαρ, ενώ η Ακαδημία από την πλευρά της απαγόρευσε την παρουσία του Σμιθ στις επόμενες 10 διοργανώσεις της. Πριν από τον Σμιθ, ωστόσο, ποια ήταν τα μέλη τα οποία είχαν διαγραφεί από την Ακαδημία και γιατί;
Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν
Στις 5 Οκτωβρίου του 2017 οι New York Times δημοσίευσαν αυτό που θα γινόταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο που είχε δει το Χόλιγουντ εδώ και πολύ καιρό. Μεταξύ των πρώτων που διατύπωσαν κατηγορίες για επίθεση κατά του παραγωγού Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν ήταν η Άσλεϊ Τζαντ και η Ρόουζ ΜακΓκόουαν και ο Γουαϊνστάιν απολύθηκε σχεδόν αμέσως από τη δική του εταιρεία, μέρες αφότου ζήτησε δημόσια συγγνώμη και είπε ότι επρόκειτο να αποχωρήσει με «άδεια απουσίας». Όλο και περισσότερες γυναίκες, ωστόσο, εμφανίστηκαν να κατηγορούν τον άλλοτε παραγωγό, συμπεριλαμβανομένων των Μίρα Σορβίνο, Αντζελίνα Τζολί, Γκουίνεθ Πάλτροου, δημιουργώντας έτσι το απίστευτο κίνημα «Me Too».
Ήταν λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, όταν οι New York Times ανέφεραν ότι ο Γουαϊνστάιν είχε γίνει το δεύτερο άτομο που αποβλήθηκε από την Ακαδημία. Το 54μελές συμβούλιο -το οποίο περιλάμβανε τουλάχιστον 10 άτομα που είχαν εργαστεί σε παραγωγές του Γουάινσταϊν- ψήφισε συντριπτικά υπέρ του να τον εκδιώξει, μαζί με την έκδοση μιας δήλωσης που έγραφε: «Το κάνουμε όχι απλώς για να αποχωριστούμε από κάποιον που δεν αξίζει τον σεβασμό των συναδέλφων του, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η εποχή της σκόπιμης άγνοιας και της επαίσχυντης συνενοχής σε σεξουαλικά επιθετική συμπεριφορά και παρενόχληση στο χώρο εργασίας στον κλάδο μας έχει τελειώσει».
Ρομάν Πολάνσκι
Αφού η Ακαδημία ψήφισε να εκδιώξει τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν υπό το φως των καταγγελιών εναντίον του, οι New York Times ανέφεραν ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που αναρωτιόντουσαν τι επρόκειτο να συμβεί με άλλα μέλη της Ακαδημίας που φημίζονταν για παρόμοιες συμπεριφορές. Ο κόσμος πήρε την απάντηση αρκετά γρήγορα, εν μέρει χάρη στη Μαριάν Μπάρναρντ. Η Μπάρναρντ, λένε οι Los Angeles Times, ήταν μια από τις γυναίκες που κατηγόρησαν τον Ρομάν Πολάνσκι για παρενόχληση. Κατέθεσε αναφορά στην αστυνομία λέγοντας ότι το περιστατικό συνέβη στην παραλία Will Rogers State κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης το 1975 και δεν αρκέστηκε μόνο στο να υποβάλει μια αναφορά -ξεκίνησε επίσης μια αίτηση για να αποβληθεί ο Πολάνσκι από την Ακαδημία.
Ο Πολάνσκι -ο οποίος διέφυγε από τις ΗΠΑ το 1978 προτού καταδικαστεί σε μια υπόθεση στην οποία παραδέχτηκε την ενοχή του για παράνομη σεξουαλική επαφή με ανήλικο– παρέμεινε μέλος της Ακαδημίας και κέρδισε ένα Όσκαρ για το «The Pianist» το 2003. Οι ΗΠΑ συνέχισαν να προσπαθούν να τον εκδώσουν για επίθεση κατά της τότε 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ. Ο Πολάνσκι αποβλήθηκε από την Ακαδημία το 2018, λίγο μετά την απομάκρυνση του Γουάινσταϊν. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, οι δικηγόροι του Πολάνσκι ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια παράνομη ψηφοφορία δεδομένου του γεγονότος ότι δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει την υπόθεσή του, αλλά η απόφαση ίσχυε.
Μπιλ Κόσμπι
Ο Μπιλ Κόσμπι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης και το BBC λέει ότι παρόλο που δεκάδες γυναίκες τον κατηγορούσαν για διάφορα είδη επίθεσης, η καταδίκη ανατράπηκε και ο Κόσμπι αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους το 2021. Ήταν αρκετά χρόνια αφότου η Ακαδημία είχε ψηφίσει για την απομάκρυνση του Κόσμπι από τις τάξεις της, μια απόφαση που ελήφθη τόσο μετά την αποβολή του Χάρβεϊ Γουάινστιν, όσο και μετά την ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Ρομάν Πολάνσκι. Σύμφωνα με το Variety, ήταν μια εβδομάδα μετά την καταδίκη του σε μια δικαστική υπόθεση όπου κατηγορήθηκε για επίθεση σε περίπου 60 γυναίκες.
Η αποβολή του Κόσμπι (και του Πολάνσκι) από την Ακαδημία ήρθε μετά την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα που επέτρεπε την υποβολή καταγγελιών κατά μελών της Ακαδημίας μέσω της Επιτροπής Μελών και Διοίκησης, η οποία στη συνέχεια θα ζητούσε απάντηση πριν αποφασίσει για πειθαρχικά μέτρα, ενώ, υπάρχει επίσης ένα κενό που επιτρέπει στην Ακαδημία να παρακάμψει ολόκληρη τη διαδικασία εάν χρειαστεί. Μάλιστα, η Ακαδημία για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να ενθαρρύνει ηθικά πρότυπα που απαιτούν από τα μέλη να τηρούν τις αξίες της Ακαδημίας για σεβασμό προς τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του».
Άνταμ Κίμελ
Ο Άνταμ Κίμελ είναι ένας κινηματογραφιστής που έχει συνεργαστεί με αστέρια όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Νάταλι Πόρτμαν. Έγινε δεκτός στην Ακαδημία το 2007 και σύμφωνα με το Variety, τρία χρόνια αφότου προστέθηκε στο μητρώο σεξουαλικών παραβατών μετά την ομολογία ενοχής του στις κατηγορίες για βιασμό τρίτου βαθμού. Το Variety έλαβε επίσης αντίγραφα της υπόθεσης εναντίον του, η οποία αφορούσε υποτροπιάζοντα αδικήματα που αφορούσαν ένα 15χρονο κορίτσι –ο Κίμελ τότε ήταν 43 ετών.
Ωστόσο, η έρευνα του Variety διαπίστωσε ότι κανείς που απάντησε στις έρευνές του δεν γνώριζε για το παρελθόν του, και αυτό περιελάμβανε όχι μόνο την υπόθεση του 2003 αλλά μια άλλη το 2010 και πάλι για ασέλγεια σε ένα 15χρονο κορίτσι. Υπήρχαν και άλλες κατηγορίες -όπως αυτές που συνδέονται με την κατοχή παράνομων όπλων- και το 2021, το Variety ανέφερε ότι ο Κίμελ είχε αποβληθεί από την Ακαδημία και άλλους οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Κινηματογραφιστών.