Πριν από μερικές μέρες γιορτάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες η εθνική ημέρα μνήμης που είναι αφιερωμένη στους νεκρούς ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών από το 1868 μέχρι σήμερα.

Με αφορμή την επέτειο αυτή που έχει καθιερωθεί να τιμάται την τελευταία Δευτέρα του Μαϊου και που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερης εθνικής σημασίας μετά την 4η Ιουλίου, ημέρα εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ορισμένους από τους αμερικανούς αστέρες που υπηρέτησαν τη «μαμά» πατρίδα και διακρίθηκαν για τον πατριωτισμό τους.

Clint Eastwood

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Κλιντ Ίστγουντ κατετάγη στο στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας κάνοντας μια όχι και τόσο συμβατική δουλειά. Ο Ίστγουντ υπηρέτησε ως εκπαιδευτής κολύμβησης και ναυαγοσώστης.

Οι ικανότητες του στην κολύμβηση ήταν μάλιστα αυτές που του έσωσαν και τη ζωή. Επιστρέφοντας στο σπίτι για να επισκεφθεί την οικογένειά του με ένα αεροπλάνο του Ναυτικού, ο Ίστγουντ αναγκάστηκε να διανύσει κολυμπώντας απόσταση μεγαλύτερη από ένα μίλι εν μέσω δυνατής παλίρροιας όταν το αεροπλάνο παρουσίασε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο νερό κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Chuck Norris

Ο Chuck Norris παρουσιάστηκε στην Πολεμική Αεροπορία όταν τελείωσε το Λύκειο και το αντικείμενο του ήταν οι πολεμικές τέχνες. Μάλιστα ο Νorris ήταν ο πρώτος Δυτικός στον οποίο απονεμήθηκε μαύρη ζώνη όγδοου βαθμού στο Tae Kwan Do, ενώ κατείχε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο καράτε για έξι χρόνια, ιδρύοντας στη συνέχεια 32 σχολεία πολεμικών τεχνών.

Hugh Hefner

Πολύ καιρό πριν γίνει ο κύριος Playboy, ο Hugh Hefner ενώ υπηρετούσε την πατρίδα ήταν συγγραφέας στρατιωτικής εφημερίδας για δύο χρόνια. Όταν απολύθηκε το 1946, άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα της έκδοσης ανδρικού περιοδικού. Κίνηση που αποδείχτηκε πολύ σοφή!

Jimi Hendrix

Έχοντας εμπλακεί σε μια κλοπή αυτοκινήτου, ο νεαρός Jimi Hendrix αντάλλαξε την ποινή φυλάκισης του με μια τριετή θητεία στο στρατό. Εκεί, όμως ήρθε στην επιφάνεια ο ατίθασος χαρακτήρας του ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που ο Hendrix αποκοιμιόταν εν ώρα υπηρεσίας. Η θητεία του τελικά διήρκησε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς απολύθηκε λόγω κακής διαγωγής. Και μπορεί να μην πήγε να πολεμήσει στο Βιετνάμ όπως είχε εκφράσει την επιθυμία, αλλά τα τραγούδια του σιγοτραγουδιόντουσαν στα χείλη των φαντάρων.

Elvis Presley

Ο Elvis Presley ήταν ήδη γνωστός όταν μπήκε στο στρατό το 1958. Θρησκευτικοί ηγέτες, δάσκαλοι αλλά και γονείς που ήταν αντίθετοι στο περιεχόμενο των τραγουδιών του βασιλιά της ροκ θεώρησαν το φανταριλίκι του ως την τέλεια ευκαιρία να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Υπηρέτησε ως ένας κοινός στρατιώτης, αν και είχε τη δυνατότητα να εκπληρώσει τη θητεία του ως performer του στρατού. Πήρε το απολυτήριο το 1960 καταφέρνοντας να κερδίσει την εκτίμηση της παλιότερης γενιάς χάρη στο στρατιωτικό του έργο.

Bill Cosby

Ο κωμικός Bill Cosby κατετάγη στο ναυτικό το 1956 και υπηρέτησε σε πλοία μακριά από την πατρίδα, πριν πιάσει δουλειά σε ναυτικά νοσοκομεία. Στη διάρκεια της θητείας του έπεσε θύμα ρατσισμού από τους ναύτες της σειράς του. Τελικά πήρε το απολυτήριο ύστερα από τέσσερα χρόνια υπηρεσίας.