Δεν είχε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά της όνειρα τι της επιφύλασσε η μοίρα. Από μια ταπεινή μαζορέτα η Madonna κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγάλη ντίβα της ποπ που κάνει ακόμα και σήμερα το πλήθος να παραληρεί στις συναυλίες της.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε τη δεκαετία του ΄80 με το άλμπουμ της που είχε τίτλο «Like a virgin». Από κει κι έπειτα ο δρόμος για τη Madonna ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς έβλεπε τις επιτυχίες της να «σκαρφαλώνουν» η μία μετά την άλλη στα διεθνή charts.

Ωστόσο ως αδηφάγο πλάσμα δεν της έφτανε το να κατακτήσει το μουσικό στερέωμα και αποφάσισε να απλώσει τα «πλοκάμια» της και στον κινηματογράφο όχι όμως πάντα με επιτυχία.

H Madonna Louise Ciccone, μεγάλωσε σε προάστιο του Ντιτρόιτ, όπου ήταν μαζορέτα στο λύκειο Rochester Adams. Η υποτροφία που πήρε στο χορό άνοιξε για τη Madonna τις πόρτες του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ωστόσο εκείνη αποφάσισε να τις κλείσει πρόωρα πίσω της το 1997 όταν έφυγε για τη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει καριέρα στο χώρο του θεάματος.

Όπως έχει δηλώσει η ίδια η Madonna, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη έχοντας στην τσέπη της μόλις 35 δολάρια και όπως λέει είναι το πιο θαρραλέο πράγμα που έχει κάνει ποτέ. Εκεί άρχισε να χορεύει για διάφορους καλλιτέχνες μέχρι τη στιγμή που σχημάτισε τα συγκροτήματα Breakfast Club και Emmy. Μέσω του τελευταίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών κι άρχισε τη σόλο καριέρα της.

Το πρώτο άλμπουμ της Madonna που είχε για τίτλο το όνομα της της χάρισε αρκετές επιτυχίες αλλά ο δεύτερος της δίσκος με τίτλο «Like A Virgin», ήταν που την έκανε διεθνή σταρ. Η εμφάνιση της στα μουσικά βραβεία MTV το 1984 με ένα νυφικό της διασφάλισε έκτοτε την πρώτη θέση στη μουσική ποπ σκηνή.

Αφού εδραιώθηκε στη μουσική σκηνή, η Madonna έστρεψε το βλέμμα στη μεγάλη οθόνη. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ταινία «Vision Quest» ενώ αργότερα πήρε έναν μεγαλύτερο ρόλο στην κωμωδία «Desperately Seeking Susan». Η ταινία έγινε εμπορική επιτυχία με κέρδη 27 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο του 1985 η Madonna τραγούδησε στη συναυλία Live Aid για τα θύματα του λοιμού στην Αφρική. Η συναυλία μεταδόθηκε σε 150 χώρες και η Madonna αρνήθηκε πεισματικά να βγάλει το μπουφάν της παρά τη ζέστη. Με αυτό τον τρόπο η Madonna θέλησε να απαντήσει στη δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών της από τα περιοδικά Penthouse και Playboy γεγονός που, όπως ισχυρίζεται, συνέβη χωρίς την έγκριση της.

Το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο «True Blue», κυκλοφόρησε το 1986 και ήταν αφιερωμένο στον τότε σύζυγο της Sean Penn, τον οποίο παντρεύτηκε την ημέρα των γενεθλίων της το 1985. Το άλμπουμ σκαρφάλωσε στα charts σε 28 χώρες με τα τρία singles «Live to Tell», «Papa Don’t Preach» και «Open Your Heart» να φτάνουν στην κορυφή.

Η Madonna και ο Sean Penn’s χώρισαν μετά από τέσσερα χρόνια. Πρόλαβαν όμως να συνεργαστούν στην ταινία «Shanghai Surprise» και στη θεατρική παραγωγή «Goose and Tom-Tom».

Η Madonna ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της με τίτλο «Who’s That Girl» το 1987. Η συναυλία που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή για την εποχή της με αλλαγές σκηνικών και κοστουμιών την έκανε πλουσιότερη κατά 25 εκατομμύρια δολάρια.

Η ταινία «Who’s That Girl» δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη. Οι κριτικοί κινηματογράφου απογοητεύτηκαν ωστόσο το ομώνυμο τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία.

Το 1990 η Madonna ξεκίνησε τη νέα παγκόσμια περιοδεία της για να προωθήσει το τέταρτο άλμπουμ της. Τα ρούχα που φορούσε επί σκηνής σχεδίασε για εκείνη ο Jean-Paul Gaultier. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άραγε το πολυσυζητημένο σουτιέν σε σχήμα κώνου.

Το περιοδικό Rolling Stone, είχε χαρακτηρίσει την περιοδεία της με τίτλο «Blond Ambition» ως προκλητική σεξουαλικά. Η Madonna πραγματευόταν σε αυτήν θέματα όπως το πάθος, η επιθυμία καθώς και ο καθολικισμός. Ο τότε Πάπας είχε αποκηρύξει το σόου ζητώντας από τους Χριστιανούς να μην πάνε στη συναυλία. Εξαιτίας αυτού μάλιστα ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συναυλία της Madonna στη Ρώμη.

Η Madonna κυκλοφόρησε το πέμπτο της άλμπουμ με τίτλο «Erotica», το 1992, μαζί με τη δημοσίευση του πρώτου της βιβλίου με τον τίτλο «Sex». Η ντίβα της ποπ προκάλεσε και με την περιοδεία της «Τhe Girlie Show» καθώς συμμετείχαν σε αυτήν ημίγυμνοι χορευτές.

Το 1996 η Madonna επελέγη να ενσαρκώσει την πρώτη κυρία της Αργεντινής Eva Perón, στην «Evita». Η ταινία έγινε εμπορική επιτυχία και η Madonna κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα ως η καλύτερη ηθοποιός για τη συναισθηματική της ερμηνεία.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του ένατου άλμπουμ της «American Life» που δεν αποκόμισε ιδιαίτερα καλές κριτικές, η Madonna άρχισε το 2004 την παγκόσμια περιοδεία της «Re-Invention». Η περιοδεία είχε πολύ καλύτερη τύχη από το άλμπουμ καθώς απέφερε κέρδος 125 εκατ.δολάρια.

Το 2006 η Madonna συμμετείχε στην ίδρυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Raising Malawi», με στόχο την παροχή βοήθειας στα περίπου ένα εκατομμύριο ορφανά της χώρας. Μάλιστα η τραγουδίστρια συγκινήθηκε τόσο πολύ από τις δυσκολίες της χώρας που υιοθέτησε με τον τότε σύζυγο της Guy Ritchie, ένα αγοράκι ονόματι David Banda.

Έκτοτε, η Madonna συμμετείχε σε αρκετές φιλανθρωπικές δράσεις. Το 2007 εμφανίστηκε στην πρώτη συναυλία «Live Earth» στο Γουέμπλει του Λονδίνου. Μεταξύ των παραγωγών της συναυλίας ήταν και ο Al Gore και στόχος ήταν να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση του κόσμου.

Το 2000 η Madonna παντρεύτηκε το σκηνοθέτη Guy Ritchie με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί τον Rocco. Ο Ritchie σκηνοθέτησε το βίντεο κλιπ της Μadonna για το τραγούδι «What It Feels Like for a Girl». Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 2008.

Η ταινία W.E. υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Madonna έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας το 2011. Για χάρη της ταινίας η ντίβα της ποπ ηχογράφησε το κομμάτι «Masterpiece» που της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο τραγούδι.

Από την πρόσφατη εμφάνιση της στις 5 Φεβρουαρίου του 2012 στην Ιντιάνα στο show «Bridgestone Super Bowl XLVI Halftime».