Δύο Βαν Γκογκ πίνακες που αγοράστηκαν και ανήκαν στον εφοπλιστή, Βασίλη Γουλανδρή, έφυγαν τις προηγούμενες ημέρες για το Λονδίνο, προκειμένου να φιλοξενηθούν στη National Gallery του Λονδίνου μαζί με αλλά πενήντα εννέα έργα του διάσημου ζωγράφου, σε ένα εικαστικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιείται εκεί, με αφορμή τα διακόσια χρόνια της National Gallery. Πρόκειται για τους πίνακες «Νεκρή φύση με καφετιέρα» και «Τα Αλυσκάν».

Ο πίνακας «Νεκρή φύση με καφετιέρα» αγοράστηκε από τον έλληνα μεγαλοεφοπλιστή, Βασίλη Γουλανδρή, και τη γυναίκα του, Ελίζα, το 1972 και χρονολογείται ότι ζωγραφίστηκε από τον Βαν Γκογκ στις 16 και 17 Μαΐου του 1888. Δυο ημέρες που έβρεχε και ο διάσημος ζωγράφος είχε αναγκαστεί να εργαστεί μέσα στο σπίτι του.

Ο δεύτερος πίνακας του Βαν Γκογκ, που αγοράστηκε από το φιλότεχνο ζεύγος Γουλανδρή, «Τα Αλυσκάν» (les alyscamps) φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο ζωγράφο τον Οκτώβριο του 1888 και πρόκειται για αναγραμματισμό των «Champs Elysees». Ανήκει δε στην περίοδο που ο ζωγράφος συγκατοίκησε με τον άλλο διάσημο μάγο του χρωστήρα, τον Γκογκέν, στην Arles της Γαλλίας.

Οι δυο πλέον αναγνωρίσιμοι πίνακες παγκοσμίως, που ανήκουν στο Ίδρυμα Γουλανδρή, θα παραμείνουν στο Λονδίνο μέχρι και τις αρχές του νέου έτους και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, κάτω από άκρα μυστικότητα, όπως και έφυγαν για το Λονδίνο.