Ο μεγαλύτερος κακός της DC Comics έκανε την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με το σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς, τον Χοακίν Φοίνιξ και τη Lady Gaga να δίνουν το παρών για την προώθηση της πολυαναμενόμενης συνέχειας του Τζόκερ της Warner Bros: Folie à Deux.

Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές της ταινίας βρίσκονται στην πόλη της Ιταλίας με την ελπίδα να αναδημιουργήσουν την κριτική και εμπορική μαγεία της πρώτης ταινίας Joker, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε όταν κέρδισε τον περίφημο Χρυσό Λέοντα της Βενετίας το 2019 -μια εξαιρετικά σπάνια τιμή για μια χολιγουντιανή ταινία υπερηρώων. Η ταινία συνέχισε να κερδίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο box office και χάρισε στον Φοίνιξ το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού.

Ο Φίλιπς δήλωσε σε μια κατάμεστη συνέντευξη Τύπου στη Βενετία ότι «αισθάνεται σωστό» να βρίσκεται ξανά στη Βενετία κάνοντας ντεμπούτο με τη συνέχειά του, αλλά παραδέχτηκε ότι η δημιουργία της συνέχειας και η παρουσίασή της στο παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου τον έκανε «πιο νευρικό».

«Είναι πολύ πιο εύκολο να μπαίνεις σε κάτι ως επαναστάτης παρά ως ο κατεστημένος», είπε. «Υπάρχει σίγουρα μια αίσθηση μεγαλύτερης νευρικότητας με αυτή τη δεύτερη ταινία».

Ο Φίλιπς είπε ότι ο ίδιος και ο πρωταγωνιστής του, ο Φοίνιξ, αστειεύονταν τακτικά στα γυρίσματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του πρώτου Τζόκερ ότι οι προσπάθειές τους θα δημιουργούσαν μια σειρά από συνέχειες, όπως συνήθως συμβαίνει στο Χόλιγουντ με τους υπερήρωες. Τελικά όμως αποφάσισαν να ξανασυνεργαστούν για μια συνέχεια, αλλά μόνο με την κοινή πεποίθηση ότι «έπρεπε να νιώθουμε τολμηροί και σαν να χτυπούσαμε πραγματικά το φράχτη», σύμφωνα με τον Φίλιπς. Ο σκηνοθέτης είπε ότι αναρωτήθηκαν: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι απροσδόκητο όπως το πρώτο, παρόλο που είναι συνέχεια;».

Ο Φοίνιξ επιστρέφει στο ρόλο του Arthur Fleck για το Joker 2, ενώ η Lady Gaga συμμετέχει στο franchise σε έναν ρόλο εμπνευσμένο από τον χαρακτήρα των κόμικς Harley Quinn. Το δίδυμο είναι γνωστό για την τοξική ρομαντική του σχέση στα κόμικς, με τον τίτλο Folie à Deux να παραπέμπει στον ιατρικό όρο για μια πανομοιότυπη ή παρόμοια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει δύο ή περισσότερα άτομα, συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας. Στο υποστηρικτικό καστ της ταινίας περιλαμβάνονται οι Brendan Gleeson, Catherine Keener και Zazie Beetz.

Η δύναμη της μουσικής στην ταινία

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, οι Φίλιπς και Φοίνιξ δήλωσαν ότι οι ιδέες τους για τη συνέχεια στηρίχθηκαν στην ιδέα να βασιστούν περισσότερο στον μουσικό κόσμο που απασχολεί το ραγισμένο μυαλό του Arthur Fleck. Στις αρχές της συνέντευξης Τύπου ο Φίλιπς είπε ότι η υπόθεση εμπνεύστηκε από ένα όνειρο που είδε ο Φοίνιξ -αλλά ο διάσημος ηθοποιός αρνήθηκε αρχικά να το συζητήσει ενώπιον των μέσων ενημέρωσης.

Αργότερα υποχώρησε, ως ένα βαθμό, λέγοντας: «Είχα αυτό το όνειρο που έπαιζα ως Τζόκερ κάνοντας τραγούδια, και απλά τηλεφώνησα στον Τοντ γιατί σκέφτηκα ότι μπορεί να υπάρχει κάτι εκεί -και δεν υπήρχε», υποστήριξε, με τον Φίλιπς να κουνάει το κεφάλι του και να γελάει δίπλα του.

Η Lady Gaga, την οποία ο Φίλιπς και ο Φοίνιξ αποκαλούσαν με το μη σκηνικό της όνομα Stephanie καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι η συνεργασία με τον Φοίνιξ ήταν «παιχνιδάκι».

«Στην πραγματικότητα το απόλαυσα πραγματικά και ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από ό,τι είχα ποτέ με άλλον ηθοποιό», είπε η Gaga για τον συμπρωταγωνιστή της. «Είναι απίστευτα χαλαρός και ελεύθερος».