Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι πολύπλοκη και ποικιλόμορφη, με νέους όρους να εμφανίζονται συνεχώς καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της. Ένας τέτοιος νέος όρος, που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον, είναι το «symbiosexual», μια νέα μορφή έλξης που δεν αφορά την έλξη προς κάποιο άτομο αλλά προς την ενέργεια και τη δυναμική μιας σχέσης

Τι σημαίνει να είσαι Symbiosexual;

Η έλξη των symbiosexual ατόμων επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων και όχι στα άτομα ξεχωριστά. Δηλαδή ένα symbiosexual άτομο ελκύεται από τη σχέση ενός ζευγαριού και όχι από κάποιο συγκεκριμένο άτομο. 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αναδείχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων αισθάνεται έλξη προς την ενέργεια που αναπτύσσεται σε μια ερωτική σχέση, περιγράφοντας την ως «έλξη προς την ενέργεια, την πολυδιάστατη φύση και τη δύναμη που μοιράζονται δύο άνθρωποι σε μια σχέση».

Αντί να εστιάζουν στα άτομα, οι symbiosexual επιθυμούν να συμμετέχουν και να ενσωματωθούν στη δυναμική μιας άλλης σχέσης, κάτι που μπορεί να φανεί πιο έντονα σε καταστάσεις πολυερωτικών σχέσεων ή ακόμα και σε μονογαμικές. Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, το έργο της Δρ. Σάλι Τζόνστον ήταν καθοριστικό για την ανάδειξη της συστηματικής μελέτης της symbiosexual έλξης.

Αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι symbiosexual δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη ηλικία, κοινωνική τάξη ή σεξουαλικότητα. Άτομα από διάφορους κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους αναφέρουν πως βιώνουν αυτήν την έλξη προς τις σχέσεις, συχνά χωρίς να αισθάνονται ζήλια ή αρνητικά συναισθήματα. Οι περισσότεροι symbiosexual τείνουν να είναι εξωστρεφείς και επιθυμούν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής εγγύτητας και φροντίδας.