Η αρχή μιας νέας σχέσης μπορεί να είναι συναρπαστική, ειδικά όταν φαίνεται να έχει προοπτικές για κάτι ξεχωριστό. Είναι φυσικό να θέλει κανείς να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, ωστόσο, αν θέλετε να χτίσετε μια ισχυρή και διαρκή σχέση, είναι σοφό να θέσετε από την αρχή τα απαραίτητα όρια.

Τα όρια είναι κρίσιμα για την προστασία τόσο της σχέσης όσο και των ατομικών συναισθημάτων. Χωρίς σαφή όρια, μπορεί να προκύψουν παρεξηγήσεις και διαφορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Από την άλλη, αν τα καθορίσετε νωρίς, δημιουργείτε μια σταθερή βάση που θα βοηθήσει την σχέση σας να αντέξει τις αναπόφευκτες προκλήσεις.

To Psychology Today παρουσιάζει τα τρία βασικά όρια που είναι σημαντικό να καθοριστούν από την αρχή σε ένα ζευγάρι.

1. Προσδοκίες για το μέλλον

Η συζήτηση για το μέλλον σε μια νέα σχέση μπορεί να φαίνεται εκφοβιστική, αλλά είναι αναγκαία. Ενώ μπορεί να νιώθετε ότι είναι νωρίς για να μιλήσετε για μακροπρόθεσμους στόχους και σχέδια ζωής, η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων μπορεί να αποτρέψει μεγάλες απογοητεύσεις αργότερα. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας βρίσκεστε στο ίδιο σημείο για σημαντικά ζητήματα, όπως η συγκατοίκηση, ο γάμος και τα παιδιά.

Η έλλειψη συναντίληψης σχετικά με τα όνειρα και τις επιθυμίες για το μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε μια σχέση όπου κανείς από τους δύο δεν θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο καθορισμός σαφών ορίων για το τι θέλετε και θεωρείτε αδιαπραγμάτευτο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτή την κατάσταση και να διασφαλίσετε ότι χτίζετε από κοινού ένα μέλλον που θα είναι πλήρως ικανοποιητικό και για τους δύο.

2. Σεξουαλικές ανάγκες

Η σεξουαλική ικανοποίηση αποτελεί βασικό πυλώνα μιας ευτυχισμένης σχέσης. Το σεξ δεν είναι μόνο έκφραση οικειότητας. Αν οι σεξουαλικές ανάγκες των συντρόφων διαφέρουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια δυσαρέσκεια. Η συζήτηση για το σεξ από την αρχή της σχέσης είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι και οι δύο σύντροφοι νιώθουν ικανοποιημένοι.

Έρευνες δείχνουν ότι η πρώιμη σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για μελλοντική ικανοποίηση στη σχέση. Χωρίς αυτή τη συζήτηση, μπορεί να προκύψουν προβλήματα που θα υπονομεύσουν τη συνολική ευτυχία. Επομένως, η καθιέρωση σαφών και αμοιβαίων ορίων σχετικά με τις σεξουαλικές προσδοκίες είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση μιας υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης.

3. Εμπλοκή οικογένειας

Καμία σχέση δεν υπάρχει σε απόλυτη απομόνωση από τις υπόλοιπες σχέσεις της ζωής μας, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις οικογενειακές σχέσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε από νωρίς πόσο άνετα νιώθετε με την εμπλοκή τους στη σχέση σας.

Τα ζευγάρια που έχουν υγιείς σχέσεις με τις οικογένειές τους τείνουν να έχουν υψηλότερη ικανοποίηση στις σχέσεις τους. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκύψουν προβλήματα, όπως ζήλια ή πίεση. Συνεπώς, είναι σημαντικό να καθοριστούν όρια που να προστατεύουν τη σχέση από ανεπιθύμητες επιρροές, ενώ παράλληλα να συμφωνηθούν θέματα όπως η συχνότητα των επισκέψεων και το τι μένει ιδιωτικό.

Η σημασία των ορίων

Η καθιέρωση ορίων στην αρχή μιας σχέσης μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά είναι μια αναγκαία διαδικασία που μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια επιτυχία της σχέσης σας. Είτε πρόκειται για τις προσδοκίες για το μέλλον, τις σεξουαλικές ανάγκες ή την εμπλοκή της οικογένειας, η έγκαιρη καθιέρωση σαφών ορίων θα βοηθήσει το ζευγάρι να χτίσει μια υγιή, ευτυχισμένη και ανθεκτική σχέση.

Προτεινόμενα βιβλία

Θαύματα επικοινωνίας για ζευγάρια
Συγγραφέας: Jonathan Robinson
Εκδόσεις: Η Δυναμική της Επιτυχίας

Οι 5 γλώσσες της αγάπης
Συγγραφέας: Gary Chapman
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος