Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο ο όρος «σαπιοσέξουαλ», εγείροντας την περιέργεια και συζητήσεις γύρω από τον προκείμενο σεξουαλικό προσανατολισμό. Τι σημαίνει όμως να είναι κανείς sapiosexual;

Η σαπιοσεξουαλικότητα είναι η έλξη προς την ευφυΐα των άλλων, δηλαδή τα σαπιοσέξουαλ άτομα ελκύονται σεξουλικά από άτομα που είναι έξυπνα, έχουν υψηλή νοημοσύνη.

Ο όρος sapiosexual προέρχεται από τη λατινική λέξη «sapio», που σημαίνει «σοφός» (εξού και homo sapiens) συνδυασμένη με τη λέξη «sexual», που σημαίνει σεξουαλικότητα. Για τους σαπιοσέξουαλ, η ευφυΐα είναι το κύριο χαρακτηριστικό που προκαλεί σεξουαλική διέγερση. Αυτό σημαίνει ότι η ευφυΐα, η πνευματικότητα και η πνευματική σύνδεση με το άλλο άτομο αποτελεί βασικό στοιχείο για μία σεξουαλική σχέση.

Τι θεωρείται ως ευφυΐα ή νοημοσύνη, όμως από ένα σαπιοσεξουαλικό άτομο;

Για έναν σαπιοσέξουαλ, ευφυές μπορεί να θεωρηθεί ένα άτομο που έχει έντονη κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, ικανότητα να συμμετέχει σε βαθιές συζητήσεις, που αμφισβητεί, που έχει λογική σκέψη, που εισαγάγει νέες ιδέες, που έχει περιέργεια για τον κόσμο, που είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες, που έχει καινοτόμες ιδέες, που βγάζει λογικά συμπεράσματα, που εκφράζεται δημιουργικά, που έχει γνώσεις, υψηλές δεξιότητες επικοινωνίας ή και ενσυναίσθησης.

Η Σαπιοσεξουαλικότητα στις Σχέσεις

Στις σχέσεις, οι σαπιοσέξουαλ δίνουν προτεραιότητα στη πνευματική συμβατότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για άλλα πράγματα αλλά η εμφάνιση και τα συναισθηματικά στοιχεία είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την πνευματική σύνδεση.

Συχνά οι σαπιοσέξουαλ αναζητούν ταίρι ή βγαίνουν ραντεβού σε περιβάλλοντα όπως λέσχες βιβλίων, ακαδημαϊκές δραστηριότητες, διαλέξεις και πολιτιστικά ή καλλιτεχνικά γεγονότα.

Η άλλη πλευρά

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν και οι επικριτές της σαπιοσεξουαλικότητας, που υποστηρίζουν ότι ο όρος είναι ελιτίστικος και σνομπ ή ότι είναι απλώς μια νέα ετικέτα για μια προτίμηση που υπήρχε πάντα.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του όρου ισχυρίζονται ότι προσφέρει μία πιο ακριβή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο έλκονται και τους βοηθά να βρουν ομοϊδεάτες. Επισημαίνουν δε, ότι όσο η κοινωνία γίνεται πιο ανοιχτή στις διάφορες εκφράσεις της αγάπης και της έλξης, όροι όπως η σαπιοσεξουαλικότητα βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να εκφράσουν τις επιθυμίες τους πιο καθαρά.

Συμπέρασμα

Το να είσαι σαπιοσέξουαλ σημαίνει να αποτελεί η ευφυΐα τον βασικό παράγοντα σεξουαλικής έλξης. Για τους σαπιοσέξουαλ, η νοητική διέγερση και η πνευματική σύνδεση δεν είναι απλώς επιθυμητά, αλλά ουσιώδη στοιχεία των ρομαντικών τους σχέσεων. Παρά την κριτική που δέχεται ο όρος, προσφέρει έναν ουσιαστικό τρόπο για πολλούς να περιγράψουν την έλξη τους και να αναζητήσουν συμβατούς συντρόφους.