Οι άνθρωποι σε μια στενή, αφοσιωμένη σχέση πιστεύουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Βασίζονται στην ειλικρίνεια. Πρόκειται για μια θεμελιώδη προϋπόθεση για ολόκληρη την ιδέα της οικειότητας που απαιτείται σε τέτοιου είδους σχέσεις.
Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ξανά και ξανά ότι οι άνθρωποι λένε ψέματα στους συντρόφους τους. Μερικά από αυτά τα ψέματα είναι για να παρουσιάζονται καλύτεροι από αυτό που είναι. Πρόκειται για ψέματα που εστιάζουν στο ίδιο το άτομο. Άλλα πάλι ψέματα έχουν σκοπό να προστατεύσουν τον σύντροφό τους. Αυτά είναι τα ψέματα που εστιάζουν στον άλλον.
Για να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ των δύο ειδών ψεμάτων, σκεφτείτε ότι μερικά ψέματα λέγονται επειδή ο άνθρωπος που τα λέει, πιστεύει ότι ο σύντροφός του θα είναι καλύτερα εάν δεν γνωρίζει την αλήθεια. Στην τελική, θα λέγατε στον σύντροφό σας ότι ένας συγγενής σας δεν τον αντέχει;
Αυτός ο τύπος ψεύδους που εστιάζει στον άλλο, μπορεί να προέρχεται από την επιθυμία να προστατευτεί η ευημερία του συντρόφου. Ωστόσο, τι γίνεται με τα άλλα ψέματα, αυτά που επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα;
Σύμφωνα με τους Nina Reinhardt και Marc-André Reinhard από το Πανεπιστήμιο του Kassel, τουλάχιστον το ένα τρίτο των ερωτικών συντρόφων λέει και τους δύο τύπους ψεμάτων. Αυτό προέκυψε από τη διεξαγωγή έντεκα διαφορετικών ερευνών για την έκταση της προθυμίας των ανθρώπων να πουν ψέματα στους συντρόφους τους.
Ποιος είναι πιο πιθανό να πει ψέματα στον σύντροφό του και γιατί;
Από τις έρευνες, έγινε ξεκάθαρο ότι πολλοί -αλλά όχι όλοι- λένε ψέματα. Σε τι βαθμό λέει ψέματα ένας άνθρωπος, εξαρτάται από έναν δείκτη της προσωπικότητας, ο οποίος έχει δύο στοιχεία: «ειλικρίνεια και ταπεινότητα». Το πρώτο μέρος γίνεται εύκολα κατανοητό. Το δεύτερο αναφέρεται στην έλλειψη διάθεσης του ατόμου να αυτοπροβάλλεται.
Όσο πιο έντονη είναι η «ειλικρίνεια και ταπεινότητα» σε έναν χαρακτήρα τόσο λιγότερα ψέματα λέει, και το αντίστροφο. Επίσης από την έρευνα προέκυψε πως τα άτομα που είχαν χαμηλές επιδόσεις σε αυτόν τον δείκτη θα μπορούσαν να πουν ψέματα ακόμη και για να επωφεληθούν οικονομικά.
Το να μάθετε αν κάποιος ρέπει προς το «παραμύθι», θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο αν είστε ακόμα στην αρχή μιας σχέσης, αλλά ίσως να μην έχει πλέον τόση σημασία εάν έχετε ήδη δεσμευτεί σε μια μακροχρόνια σχέση.
Τα σημάδια κινδύνου
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Susan Krauss σε άρθρο της στο Psychology Today, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι ενδείξεις κινδύνου. Υπάρχουν τέσσερις τομείς που σχετίζονται με την τάση των ανθρώπων να λένε ψέματα. Αυτοί οι τέσσερις τομείς είναι: ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, απληστία και σεμνότητα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για να «διαβάσετε» τον σύντροφό σας. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως μερικές απλές συμπεριφορικές παρατηρήσεις, όπως η υποκρισία απέναντι σε άλλους ανθρώπους, η προσπάθεια εξαπάτησης και παραβίασης των λειτουργικών κανόνων ενός κοινωνικού συνόλου, το πάθος με τον τζόγο ή η κερδοσκοπία, τα απαξιωτικά σχόλια για άλλους και φυσικά η τάση για σεξουαλική απιστία είναι (προφανώς) κακά σημάδια.
Εάν αγαπάτε τον σύντροφό σας και είστε πρόθυμοι να υπομένετε τέτοια σημάδια, ειδικά αν από την πλευρά σας είστε ειλικρινής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες από τις προαναφερθείσες μελέτες ως βάση για μια ενδεχομένως άβολη αλλά σημαντική συζήτηση. Το να προστατεύσετε τον εαυτό σας τώρα αξίζει περισσότερο από το να ζείτε μόνιμα στο ψέμα.