Η αύξηση των ανθεκτικών -στα αντιβιοτικά- βακτηρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με λοιμώξεις, αναφέρεται σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας.

«Το ερώτημα πιθανότατα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά πότε» προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Communications Medicine, παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της δημόσιας υγείας τις επόμενες δεκαετίες. Καθώς η χρήση αντιβιοτικών έχει αυξηθεί παγκοσμίως, τα βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά σε πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά, γνωστή ως πολυανθεκτικότητα σε φάρμακα. Αυτό θέτει ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από μόλυνση.

«Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά φάρμακα είναι πολύ επίφοβη, αλλά από τη στιγμή που ένα παθογόνο αποκτήσει αντοχή σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά, γνωστή ως πολυανθεκτικότητα, μπορεί να αναμένεται μια κατακόρυφη αύξηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία» δήλωσε ο συγγραφέας Benjamin Koch, ερευνητής στο Κέντρο Επιστήμης και Κοινωνίας του Οικοσυστήματος (Ecoss) της NAU.

«Η συγκεκριμένη έρευνα αξιολογεί την πιθανή ταχύτητα και το μέγεθος αυτών των αναμενόμενων επιπτώσεων και υποστηρίζει ότι: «Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε γρήγορα να γίνει πολύ χειρότερο απ’ ό,τι περιμέναμε».

Ο διευθυντής του Ecoss και καθηγητής Βιολογίας του Regents, Bruce Hungate, ήταν επίσης ένας από τους συγγραφείς, μαζί με ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Milken στο Πανεπιστήμιο George Washington και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότας.

Τι βρήκαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν τον αντίκτυπο ενός υποθετικού πανανθεκτικού στελέχους E.coli στους θανάτους από σήψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμα δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης, τα ποσοστά θνησιμότητας και τα αποτελέσματα της θεραπείας. Τα μοντέλα, εξετάζοντας ένα φάσμα από συντηρητικά έως επιθετικά πιθανά αποτελέσματα, έδειξαν ότι οι θάνατοι από σήψη θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 18 έως 46 φορές μόλις πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή ενός τέτοιου στελέχους.

Αυτό το στέλεχος δεν υπάρχει ακόμη, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο τα βακτήρια εξελίσσονται και αποκτούν παν-αντίσταση σημαίνει ότι έρχεται. Με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προβλέψουν το χρονοδιάγραμμα της παν-αντίστασης με οποιαδήποτε ακρίβεια. «Θα μπορούσε να είναι σε έναν χρόνο» υποστήριξε ο Dr. Koch «ή θα μπορούσε να γίνει σε έναν αιώνα».

Τι σημαίνει αυτό και γιατί πρέπει να σε νοιάζει

Τα πανανθεκτικά βακτήρια θα επηρεάσουν αρνητικά κάθε πληθυσμό. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μάλλον ασυνήθιστο. Συνήθως, οι άνθρωποι σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υψηλότερης ποιότητας, επομένως, όταν αρρωστήσουν, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά είδη αντιβιοτικών. Ωστόσο, η πανανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά διαγράφει αυτά τα πλεονεκτήματα και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν από λοιμώξεις που θεραπεύονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία και κάθε άνθρωπος χωριστά, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο και να επιβραδύνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των πολιτικών από τις κυβερνήσεις σχετικά με την ασφαλή χρήση των υπαρχόντων αντιβιοτικών, τόσο στη βιομηχανία τροφίμων-ζώων, όσο και στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών. Υπάρχουν, επίσης, τεχνολογίες που θα μπορούσαν να παρακολουθούν την εμφάνιση και την εξάπλωση της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Σε ατομικό επίπεδο, σημείωσε ο Dr. Koch, οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις οδηγίες γιατρού και θα πρέπει να υποστηρίζονται πολιτικές που ενισχύουν τη διαχείριση των υπαρχόντων αντιβιοτικών και προωθούν την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, μια διαδικασία που έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια.

«Πρέπει να μειώσουμε τις δυνάμεις που προωθούν επί του παρόντος την εξέλιξη και τη διάδοση παθογόνων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά» έγραψαν οι συγγραφείς. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό σημαίνει βελτίωση της διαχείρισης αντιβιοτικών στην ανθρώπινη και κτηνιατρική Ιατρική και στην παραγωγή τροφίμων και ζώων».