Το φούσκωμα είναι ένα εξαιρετικά ενοχλητικό σύμπτωμα στην κοιλιά. Προκαλείται συνήθως από τη συγκέντρωση αερίων και αποτελεί έναν τρόπο του σώματος να μας ειδοποιήσει για προβλήματα στη διαδικασία της πέψης.

Κατανοώντας τους τύπους και τις αιτίες του φουσκώματος, μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία, αλλά και να βρούμε λύσεις για την ανακούφιση του προβλήματος.

Τι μπορεί να υποδηλώνει το φούσκωμα

Σύμφωνα με την πιστοποιημένη διατροφολόγο Claire Sorlie, που μίλησε στο Focus, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το φούσκωμα, και ένας τρόπος για να κατανοήσουμε το πρόβλημα είναι να διακρίνουμε το φούσκωμα σε δύο κύριες κατηγορίες: το φούσκωμα στο ανώτερο και το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς.

Κάθε τύπος φουσκώματος μπορεί να είναι ένδειξη διαφορετικού προβλήματος στο πεπτικό σύστημα.

Φούσκωμα στο άνω μέρος της κοιλιάς

Το φούσκωμα στο άνω μέρος της κοιλιάς γίνεται αισθητό ψηλά, ανάμεσα στο στήθος και τον αφαλό. Σύμφωνα με την Claire Sorlie, αυτό το είδος φουσκώματος συνήθως οφείλεται σε μείωση στομαχικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της τροφής.

Όταν το στομαχικό οξύ είναι μειωμένο, η τροφή δεν μπορεί να διασπαστεί σωστά και παραμένει στο στομάχι, όπου αρχίζει να υφίσταται ζύμωση, παράγοντας αέρια και προκαλώντας φούσκωμα.

Η διατροφολόγος προτείνει μερικές τεχνικές για να υποστηρίξετε την παραγωγή του στομαχικού οξέος και να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης:

  • Βαθιές αναπνοές πριν από το φαγητό: Πέντε βαθιές αναπνοές πριν από το γεύμα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να μεταβεί από κατάσταση έντασης σε μια πιο χαλαρή κατάσταση, επιτρέποντας την παραγωγή του στομαχικού οξέος.
  • Βitters και σόδα: Η κατανάλωση ενός ροφήματος από bitters και σόδα 15 λεπτά πριν από το φαγητό μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή του οξέος στο στομάχι, βελτιώνοντας έτσι την πέψη.

Φούσκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς

Το φούσκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς γίνεται αισθητό κάτω από τον αφαλό και συχνά συνοδεύεται από άσχημη οσμή αερίων. Συνήθως αποτελεί ένδειξη προβλήματος με τη χοληδόχο κύστη, ένα μικρό όργανο που αποθηκεύει τη χολή, το υγρό που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών τροφών.

Όταν δεν παράγεται αρκετή χολή, τα λιπαρά δεν διασπώνται σωστά και αρχίζουν να υφίστανται ζύμωση, προκαλώντας φούσκωμα και αέρια.

Για την ενίσχυση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης και την καλύτερη ροή της χολής μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής:

  • Κατανάλωση παντζαριών: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και μαγγάνιο, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης και ενισχύουν την παραγωγή χολής.
  • Τσάι από ρίζα πικραλίδας: Η ρίζα της πικραλίδας είναι γνωστή για την ιδιότητά της να ενισχύει την παραγωγή και τη ροή της χολής από το ήπαρ στη χοληδόχο κύστη και έπειτα στο λεπτό έντερο, βοηθώντας έτσι στην πέψη των λιπαρών.

Το φούσκωμα, αν και ενοχλητικό, μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Κατανοώντας αν προέρχεται από το άνω ή το κάτω μέρος της κοιλιάς, μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την ανακούφιση και την πρόληψή του.

Αν το φούσκωμα είναι συχνό και επιμένει, παρά τις παραπάνω προσαρμογές, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού πεπτικού προβλήματος.