Μπαίνοντας στη χειμερινή περίοδο το κοινό κρυολόγημα είναι από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες. Γνωστό και ως ρινοφαρυγγίτιδα, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι ενήλικες εμφανίζουν κατά μέσο όρο 2 με 3 κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά από 6 έως 12.
Τα συμπτώματα, που συνήθως υποχωρούν μέσα σε 7 έως 10 ημέρες, περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή και πυρετό. Επιπρόσθετα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και απώλεια ορέξεως.
Ο αριθμός των ιών που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα υπερβαίνει τους διακόσιους, με πιο συχνό τον ρινοϊό. Παρότι δεν υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπισή του, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, άλλες θεραπείες, ευρέως διαδεδομένες, δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ας δούμε τι πραγματικά λειτουργεί και τι όχι στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, βάσει των συστάσεων των ειδικών.
Αποτελεσματικές θεραπείες
Οι παρακάτω μέθοδοι μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα:
1. Πολλά υγρά
Η κατανάλωση υγρών, όπως νερό, χυμοί, ζωμοί ή ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι, βοηθά στην καταπολέμηση της συμφόρησης. Τα υγρά αποτρέπουν την αφυδάτωση, που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και τα αναψυκτικά με καφεΐνη, καθώς μπορεί να αυξήσουν την αφυδάτωση.
2. Ξεκούραση
Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση για να ανακάμψει. Η ανάπαυση επιταχύνει την ανάρρωση και μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων.
3. Ζεστά υγρά
Ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι ή η κοτόσουπα, μπορούν να μειώσουν τη συμφόρηση. Ενισχύουν τη ροή της βλέννας και σας κάνουν να νιώθετε πιο άνετα.
4. Μέλι για το βήχα
Το μέλι είναι αποτελεσματικό για την ανακούφιση του βήχα σε ενήλικες και παιδιά άνω του 1 έτους. Μπορείτε να το προσθέσετε σε ζεστό τσάι ή σε ζεστό νερό με λεμόνι για να καταπραΰνετε τον λαιμό σας.
5. Υγρασία στον αέρα
Η χρήση υγραντήρα ή συσκευής ατμού μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της συμφόρησης. Ανακουφίζει από τη δυσφορία στη μύτη και τον λαιμό. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τακτικά τη συσκευή για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων.
6. Αλατόνερο για τον πονόλαιμο
Ένα διάλυμα αλατόνερου (1/4 με 1/2 κουταλάκι αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό) μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τον πονόλαιμο. Ωστόσο, δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 6 ετών που δυσκολεύονται να κάνουν γαργάρες και υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης.
7. Αλατούχα ρινικά διαλύματα
Τα αλατούχα ρινικά διαλύματα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συμφόρησης. Για βρέφη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσιολογικό ορό και μια σύριγγα για να καθαρίσετε τις ρινικές διόδους.
Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο
Για την ανακούφιση του πόνου ή του πυρετού, οι ενήλικες μπορούν να πάρουν παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Για παιδιά, επιλέξτε τις ειδικές παιδικές μορφές παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης.
Φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα
Για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω, τα αποσυμφορητικά, τα αντιισταμινικά και τα αναλγητικά που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα. Αλλά δεν θα αποτρέψουν ένα κρυολόγημα ούτε θα συντομεύσουν τη διάρκεια του. Και τα περισσότερα έχουν κάποιες παρενέργειες. Δεν πρέπει να χορηγούνται σε μικρότερα παιδιά. Μιλήστε με τον παιδίατρο πριν δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο.
Θεραπείες που δεν λειτουργούν
1. Αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά δεν επιδρούν στο κρυολόγημα, καθώς αυτό προκαλείται από ιούς, όχι από βακτήρια. Η χρήση αντιβιοτικών χωρίς λόγο μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα των βακτηρίων και να επιδεινώσει το πρόβλημα.
2. Μη δίνετε φάρμακα σε μικρά παιδιά
Σε μικρότερα παιδιά, 4 ετών και κάτω, δεν θα πρέπει να χορηγούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα. Μιλήστε με τον παιδίατρο πριν δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο και σε παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών.
Θεραπείες με αμφίβολα αποτελέσματα
1. Βιταμίνη C
Παρά τις μελέτες, δεν έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος. Ωστόσο ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων εάν ληφθεί πριν από την εμφάνισή τους. Μπορεί λοιπόν να βοηθήσει άτομα με υψηλό κίνδυνο κρυολογήματος. Για παράδειγμα, τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο κατά τη διάρκεια του χειμώνα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
2. Ψευδάργυρος
Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, ενώ άλλες δεν βρίσκουν αποτελεσματικότητα.
Η καλύτερη στρατηγική
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος είναι η φροντίδα του εαυτού σας: ξεκουραστείτε, πίνετε πολλά υγρά και διατηρήστε υγρή την ατμόσφαιρα γύρω σας. Παρόλο που κάποιες θεραπείες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση, είναι σημαντικό να παραμείνετε προσεκτικοί στη χρήση φαρμάκων, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, και να απευθύνεστε σε επαγγελματίες υγείας για συμβουλές.