Τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου στους νέους είναι ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς υγείας. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open πέρυσι έδειξε ότι τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου σε άτομα ηλικίας περίπου 30 ετών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% μεταξύ 2010 και 2019.
Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως στις γυναίκες. Ο πιο ανησυχητικός τύπος καρκίνου είναι αυτός του γαστρεντερικού, ο οποίος περιλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και άλλους σχετικούς τύπους, σημειώνοντας αύξηση 15% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το 20% των νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου το 2019 αφορούσε άτομα κάτω των 55 ετών, από 11% που ήταν το 1995. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του εντέρου μπορεί να σχετίζεται με τη σύγχρονη δυτική διατροφή, που συχνά είναι φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs).
Οι έρευνες σημειώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως οισοφαγικό, γαστρικό και καρκίνο του ορθού.
Είναι η διατροφή η μόνη αιτία;
Αν και η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, δεν είναι το μόνο κομμάτι του παζλ. Ο βρετανός, Καρόλ Σίκoρα, ειδικός σε καρκίνους, επεσήμανε μιλώντας στην Daily Mail ότι, ενώ τα πρόχειρα φαγητά και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) μπορεί να συμβάλουν στα αυξημένα ποσοστά καρκίνου, δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε την αποκλειστική αιτία.
Όπως εξηγεί, τα ακριβή αίτια παραμένουν ασαφή και είναι πιθανό να είναι πολυπαραγοντικά. Ένας παράγοντας που εξετάζεται είναι οι αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου των νέων.
Το μικροβίωμα παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, καθώς τα κύτταρα του εντέρου έρχονται συνεχώς σε επαφή με τα προϊόντα που παράγουν τα βακτήρια. Οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του καρκίνου.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αντίκτυπος λόγω της πολυπλοκότητας του μικροβιώματος και των παραγόντων που το επηρεάζουν, όπως η διατροφή, το αλκοόλ ακόμα και ο τρόπος μαγειρέματος.
Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως εμπλέκονται
Ο ογκολόγος Χέντρικ-Τομπίας Αρκενάου, όπως αναφέρει η New York Post, ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι πολλοί νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα ή τελικά στάδια της ασθένειας. Όπως αναφέρει, η υποψία καρκίνου είναι συχνά χαμηλή σε νεαρούς ασθενείς, καθώς οι γιατροί τείνουν να αποδίδουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους ή κοιλιακό άλγος, σε άλλες πιο κοινές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ο Αρκενάου υποστηρίζει επίσης τη θεωρία του μικροβιώματος, αλλά επισημαίνει και άλλους παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται, όπως η χρήση αντιβιοτικών κατά την παιδική ηλικία, οι αλλαγές στη διατροφή, το επίπεδο βιταμινών, ενδεχομένως και η μείωση των ποσοστών θηλασμού.
Αναφέρεται δε ιδιαίτερα στη μείωση των επιπέδων βιταμίνης D ως πιθανό παράγοντα, με δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ενηλίκων έχουν έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αρκετούς τύπους καρκίνου.
Ένα περίπλοκο παζλ
Η αύξηση των ποσοστών καρκίνου στους νέους αποτελεί ένα περίπλοκο ζήτημα που δεν μπορεί να αποδοθεί σε έναν και μόνο παράγοντα. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα, η διατροφή, η χρήση αντιβιοτικών και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνιστούν κομμάτια του παζλ, αλλά η πλήρης εικόνα παραμένει ασαφής.
Η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη. Η υποψία για καρκίνο πρέπει να παραμένει ανοιχτή, ακόμα και για τους νεαρούς ασθενείς, ιδίως όταν παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους ή αίμα στα κόπρανα.