Ίσως να αισθάνεστε πως όσο περνάνε τα χρόνια η αντοχή σας στο αλκοόλ μειώνεται. Η αίσθησή σας δεν είναι λάθος και δεν είστε οι μόνοι.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα του σώματός μας να μεταβολίζει το αλκοόλ αλλάζει, τα συμπτώματα επιδεινώνονται οδηγώντας και σε πιο έντονα hangover.

Πώς η ηλικία επηρεάζει το hangover

Η αλλαγή στη λειτουργία του ήπατος και η μείωση του μεταβολισμού είναι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα hangovers γίνονται πιο επώδυνα με την ηλικία. O μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ.

Το ήπαρ απελευθερώνει ένζυμα, όπως η αλκοολική αφυδρογονάση (ADH) και η αλδεΰδη αφυδρογονάση (ALDH2), που διασπούν το αλκοόλ αρχικά σε ακεταλδεΰδη και εν συνεχεία σε οξικό οξύ. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή αυτών των ενζύμων μειώνεται, οδηγώντας σε συσσώρευση των τοξικών ουσιών, που προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover.

Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες τείνουν να χάνουν μυϊκή μάζα και να αυξάνουν το ποσοστό λίπους και άρα να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα νερού στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το αλκοόλ γίνεται πιο συμπυκνωμένο στην κυκλοφορία του αίματος, εντείνοντας τις επιπτώσεις του.

Γενικά, όσο μεγαλώνουμε, αφυδατωνόμαστε πιο γρήγορα και η αφυδάτωση είναι ένας βασικός παράγοντας που επιδεινώνει τα συμπτώματα του hangover, όπως τον πονοκέφαλο, την εξάντληση και τη ζάλη.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το hangover

Σύμφωνα με το Health Line, η ηλικία μπορεί να επιδεινώσει τα hangover και μέσω άλλων παραγόντων:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να παίρνουν φάρμακα με την ηλικία, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στο αλκοόλ.
  • Αραιότερη κατανάλωση αλκοόλ: Εάν πίνετε λιγότερο συχνά από ό,τι όταν ήσασταν νεότεροι, μπορεί να αντιλαμβάνεστε τα hangovers ως πιο έντονα, επειδή το σώμα σας δεν είναι πια συνηθισμένο στο αλκοόλ.
  • Υγειονομικές καταστάσεις: Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν υγειονομικά προβλήματα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του hangover.

Πώς να μειώσετε την ένταση του hangover

Παρόλο που δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να αποφύγετε εντελώς το hangover, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο και την ένταση των συμπτωμάτων:

  • Πιείτε με μέτρο: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε το hangover είναι να πίνετε με μέτρο. Σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες, αυτό μεταφράζεται σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πιείτε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει την αφυδάτωση και την ένταση των συμπτωμάτων.
  • Φάτε πριν πιείτε: Η κατανάλωση φαγητού, ιδίως πλούσιου σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα, μειώνοντας τις επιπτώσεις του.
  • Επιλέξτε τα ποτά σας προσεκτικά: Ορισμένα ποτά και κυρίως τα σκούρα ποτά, περιέχουν υψηλά επίπεδα συστατικών που επιδεινώνουν το hangover. Προτιμήστε διαφανή ποτά, όπως βότκα ή τζιν, που έχουν γενικά λιγότερα τέτοια συστατικά.
  • Πιείτε αργά: Πίνετε αργά και με διαλείμματα με νερό μεταξύ των ποτών, για να βοηθήσετε το σώμα σας να μεταβολίσει το αλκοόλ πιο αποτελεσματικά.
  • Κοιμηθείτε αρκετά: Επειδή το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, προσπαθήστε να είστε ξεκούραστοι πριν πιείτε. Ένας καλός ύπνος μπορεί να μειώσει την εξάντληση και τις επιπτώσεις του hangover.

Με τη σωστή προετοιμασία και την προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ, μπορείτε να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων και να απολαύσετε τις κοινωνικές σας στιγμές με λιγότερες συνέπειες την επόμενη μέρα, σε κάθε ηλικία.