Η φράση «μην βάζετε τίποτα μικρότερο από τον αγκώνα σας στο αυτί σας» ίσως να ακούγεται υπερβολική, αλλά κρύβει μια σημαντική συμβουλή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως προειδοποιούν, παρότι πολλοί χρησιμοποιούν μπατονέτες για να καθαρίσουν τα αυτιά τους, αυτή η συνήθεια είναι όχι μόνο περιττή, αλλά και επικίνδυνη.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση μπατονέτας

Ο δρ Bradley Kesser, ωτορινολαρυγγολόγος και καθηγητής στο UVA Health της Βιρτζίνια, μιλώντας στο Yahoo Life ανέφερε πως η χρήση μπατονέτας μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη ή ακόμη και να προκαλεί κάποια ικανοποίηση, καθώς δίνει την εντύπωση πως καθαρίζουμε το αυτί μας, ωστόσο στην πραγματικότητα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της συσσώρευσης κεριού στα αυτιά.

Σύμφωνα με την δρ Minka Schofield, κλινική καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας στο Ohio State University, η χρήση μπατονέτας μπορεί να οδηγήσει σε ώθηση του κεριού βαθύτερα στον ακουστικό πόρο, καθιστώντας την κατάσταση χειρότερη.

Επιπλέον, η λεπτή επιδερμίδα του ακουστικού πόρου και το τύμπανο είναι ευάλωτα σε μικροτραυματισμούς από τις μπατονέτες, γεγονός που μπορεί να ανοίξει «πύλες εισόδου» για βακτήρια και να οδηγήσει σε λοιμώξεις. Το υπερβολικό καθάρισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα στον ακουστικό πόρο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις ή ακόμα και για αιμορραγία.

Γιατί οι μπατονέτες είναι περιττές

Παρότι πολλοί άνθρωποι συνδέουν το κερί με κάτι βρόμικο, στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο για την υγεία του αυτιού. Λειτουργεί ως φυσικός φραγμός, προσφέροντας προστασία από βακτήρια και ξηρότητα, όπως εξηγεί ο δρ Kesser.

Επιπλέον, τα αυτιά μας έχουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται. Η επιδερμίδα του ακουστικού πόρου μετακινείται προς τα έξω, απομακρύνοντας μαζί της το κερί και άλλα μικροσωματίδια.

Ο σωστός τρόπος καθαρισμού των αυτιών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μόνο σημείο που πρέπει να καθαρίζεται είναι το εξωτερικό άνοιγμα του αυτιού. Αντί για μπατονέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κρύο πανί για να καθαρίσετε την περιοχή αυτή.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζουν το εσωτερικό του αυτιού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ο καθαρισμός είναι αναγκαίος. Εάν νιώθετε έντονη φαγούρα στο αυτί, αν έχετε ξαφνική απώλεια ακοής ή μια παράξενη αίσθηση πληρότητας στον ακουστικό πόρο ή εάν βγαίνει υγρό ή αίμα από το αυτί (σημάδι λοίμωξης), είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για επαγγελματικό καθαρισμό.

Ειδικά άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά ή ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να χρειάζονται συχνότερα επαγγελματικό καθαρισμό, καθώς το κερί μπορεί να συσσωρεύεται και να προκαλεί προβλήματα.