Το αλάτι, αν και είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά στην καθημερινή μας διατροφή, είναι γνωστό πως όταν δεν καταναλώνεται με προσοχή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα δείχνει ότι η συνήθεια να προσθέτουμε έξτρα αλάτι στο φαγητό μας συσχετίζεται με τον καρκίνο του στόμαχου. Συγκεκριμένα φαίνεται να σχετίζεται με έναν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου κατά 41%.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, η έρευνα δεν αποτελεί απόδειξη ότι το αλάτι προκαλεί καρκίνο και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί η ακριβής σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και του καρκίνου του στομάχου.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastric Cancer, χρησιμοποίησε δεδομένα από 471.144 άτομα από το UK Biobank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες δεδομένων στη Βρετανία, για να εξετάσει πώς η κατανάλωση αλατιού επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους και οι ερευνητές εκτίμησαν τα επίπεδα νατρίου στα ούρα τους μέσω της μεθόδου INTERSALT. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, που διήρκεσε κατά μέσο όρο 10,9 χρόνια, καταγράφηκαν 640 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι πρόσθεταν «πάντα» αλάτι στο φαγητό τους είχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έβαζαν αλάτι ή το έκαναν «σπάνια».

Επίσης, υπήρξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων νατρίου στα ούρα και της συχνότητας προσθήκης αλατιού στο φαγητό, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί άμεση σύνδεση μεταξύ των επιπέδων νατρίου στα ούρα και του κινδύνου καρκίνου του στομάχου.

Ποιοι οι πιθανοί λόγοι της σύνδεσης

Ο Andrew Boxer, γαστρεντερολόγος του Gastroenterology Associates of New Jersey, επεσήμανε στο Prevention ότι η συνεχής προσθήκη αλατιού στο φαγητό μετά το μαγείρεμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, εξηγώντας πως η σύνδεση αυτή πιθανότατα οφείλεται σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις και οξειδωτικό στρες στο στομάχι.

Αυτές οι χρόνια φλεγμονώδεις καταστάσεις προάγουν γενετικές μεταλλάξεις που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη του καρκίνου.

«Το αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει τα ποσοστά λοίμωξης από το βακτήριο H. pylori, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και τελικά σε καρκίνο», προσθέτει ο Austin Chiang, M.D., γαστρεντερολόγος και επικεφαλής ιατρός ενδοσκόπησης στο Medtronic.

Συστάσεις και εναλλακτικές

Οι διατροφές λοιπόν που είναι πλούσιες σε αλάτι και φτωχές σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία παρέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες μπορούν να επιδεινώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

Βάσει των νέων στοιχείων, οι ειδικοί της υγείας συνιστούν –για έναν επιπλέον λόγο– τη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι, όπως τα καπνιστά, τα παστά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα.

Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε αλμυρά τρόφιμα, ίσως να εξετάσετε τη χρήση υποκατάστατων του αλατιού, όπως αυτά που περιέχουν χλωριούχο κάλιο, για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

Επίσης, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.