Εάν αισθάνεστε ότι τα κουνούπια σάς τσιμπούν πιο συχνά από άλλους, ίσως έχετε δίκιο! Διάφοροι -αλλά συγκεκριμένοι- παράγοντες μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια και ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο «ελκυστικούς» από άλλους.

Γιατί τσιμπάνε τα κουνούπια;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν, καθώς χρειάζονται αίμα για να παράγουν αυγά, έως και 300 κάθε φορά. Τα αρσενικά κουνούπια δεν τρέφονται με αίμα, αλλά με το νέκταρ και τους χυμούς φυτών.

Παράγοντες που προσελκύουν τα κουνούπια

Ακολουθούν οι βασικότεροι παράγοντες, σύμφωνα με το Health Line, που μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια:

Διοξείδιο του άνθρακα. Όλοι εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα όταν αναπνέουμε. Ωστόσο, παράγουμε περισσότερο όταν είμαστε ενεργοί, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα κουνούπια μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον τους. Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να υποδείξει σε ένα κουνούπι ότι υπάρχει ένας πιθανός ξενιστής κοντά, οπότε το κουνούπι κινείται προς εκείνη την περιοχή.

Σωματική οσμή. Τα κουνούπια έλκονται από συγκεκριμένες ενώσεις που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα και στον ιδρώτα. Αυτές οι ενώσεις μας δίνουν μια συγκεκριμένη οσμή που μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια. Μερικές από τις ενώσεις αυτές περιλαμβάνουν το γαλακτικό οξύ, την ακετόνη και την αμμωνία, ωστόσο οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τις αιτίες των διαφορών στη σωματική οσμή που κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο ελκυστικούς στα κουνούπια.

Χρώματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια έλκονται από το μαύρο χρώμα, αν και δεν είναι γνωστό το γιατί. Εάν φοράτε μαύρα ή άλλα σκούρα χρώματα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ενδεχομένως να είστε πιο ελκυστικοί στα κουνούπια.

Θερμότητα και υδρατμοί. Το σώμα μας παράγει θερμότητα και τα επίπεδα υδρατμών κοντά στο δέρμα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τον οργανισμό. Καθώς το κουνούπι πλησιάζει, μπορεί να ανιχνεύσει τη θερμότητα και τους υδρατμούς, κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο στο αν θα αποφασίσει να τσιμπήσει ή όχι.

Συνήθεια. Τα κουνούπια μπορεί να μάθουν να προτιμούν έναν συγκεκριμένο τύπο ξενιστή. Μπορεί να συνδέσουν ορισμένα αισθητηριακά σημεία, όπως οι μυρωδιές, με ξενιστές που τους έχουν δώσει καλής ποιότητας γεύμα αίματος.

Αλκοόλ. Μικρή μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν καταναλώσει μπίρα ήταν πιο ελκυστικοί στα κουνούπια από εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει.

Εγκυμοσύνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια φαίνεται να έλκονται περισσότερο από τις έγκυες γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος και εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Πού προτιμούν να τσιμπούν;

Γενικά, τα κουνούπια θα τσιμπήσουν οποιοδήποτε σημείο δέρματος που έχουν πρόσβαση για να πάρουν ένα γεύμα αίματος. Ωστόσο, μπορεί να προτιμούν συγκεκριμένες περιοχές.

Μια παλαιότερη μελέτη βρήκε ότι δύο είδη κουνουπιών προτιμούσαν να τσιμπούν γύρω από το κεφάλι και τα πόδια, κάτι που οι ερευνητές πίστευαν ότι συνδέεται με τη θερμοκρασία του δέρματος και τον αριθμό των ιδρωτοποιών αδένων σε αυτές τις περιοχές.

Γιατί τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν φαγούρα;

Όταν ένα κουνούπι σας τσιμπά, εγχέει μια μικρή ποσότητα σάλιου στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος, καθώς το κουνούπι τρέφεται. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά στις χημικές ουσίες στο σάλιο του κουνουπιού, προκαλώντας μια αντίδραση που μπορεί να περιλαμβάνει ερυθρότητα, πρήξιμο και φαγούρα.

Καλύτεροι τρόποι για να ανακουφιστείτε από ένα τσίμπημα κουνουπιού

Εάν σας τσιμπήσει ένα κουνούπι, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο και τη φαγούρα:

  • Αποφύγετε το ξύσιμο. Το ξύσιμο μπορεί να αυξήσει το πρήξιμο και να τραυματίσει το δέρμα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Εφαρμόστε κάτι κρύο στο σημείο. Μια κρύα κομπρέσα, όπως μια βρεγμένη πετσέτα, ή μια παγοκύστη, θα σας βοηθήσει με το πρήξιμο και τη φαγούρα.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικές λοσιόν ή κρέμες. Υπάρχουν διάφορες κρέμες που ανακουφίζουν από τη φαγούρα και είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία, όπως κρέμα υδροκορτιζόνης και καλαμίνη.
  • Σκεφτείτε τα αντιισταμινικά. Εάν έχετε μια πιο έντονη αντίδραση στα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορεί να θέλετε να πάρετε ένα αντιισταμινικό.

Πώς να αποτρέψετε τα τσιμπήματα κουνουπιών

Εάν πρόκειται να βρεθείτε σε περιοχή όπου υπάρχουν κουνούπια, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε ένα εντομοαπωθητικό. Παραδείγματα ενεργών συστατικών που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν DEET, πικαριδίνη και έλαιο λεμονιού ευκαλύπτου.
  • Φορέστε μπλούζες με μακριά μανίκια και παντελόνια, αν είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να περιορίσει την περιοχή που είναι διαθέσιμη για τα κουνούπια να τσιμπήσουν.
  • Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Όπως προαναφέρθηκε, τα κουνούπια φαίνεται να έλκονται από τα μαύρα και τα σκούρα χρώματα.
  • Αποφύγετε τις «ώρες αιχμής» για τα κουνούπια. Τα κουνούπια είναι πιο ενεργά την αυγή και το σούρουπο.
  • Μη δημιουργείτε κατάλληλο περιβάλλον για τα κουνούπια. Απαλλαγείτε από σημεία με στάσιμο νερό, όπως υδρορροές ή κουβάδες. Σε αυτά μπορούν να αναπτυχθούν τα κουνούπια. Να αλλάζετε συχνά το νερό σε παιδικές πισίνες ή ποτίστρες πουλιών.
  • Προσπαθήστε να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από το σπίτι σας. Μην αφήνετε πόρτες και παράθυρα ανοιχτά χωρίς σίτες. Βεβαιωθείτε ότι οι σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες είναι σε καλή κατάσταση.