Το καλοκαίρι, με την αύξηση της θερμοκρασίας, η σημασία της σωστής περιποίησης της επιδερμίδας μας γίνεται πιο έντονη. Ο ιδρώτας, αν και φυσιολογική λειτουργία του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα δερματικά προβλήματα, όπως τα γνωστά σπυράκια.

Πρόκειται για τα εξανθήματα (δρωτσίλα) που εμφανίζονται μετά από έντονη εφίδρωση, συνήθως σε σημεία του σώματος που συσσωρεύεται ιδρώτας, όπως η πλάτη, το στήθος, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή τσούξιμο και επίσης μπορεί να επιδεινωθούν, εάν δεν ληφθούν θεραπευτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Γιατί δημιουργούνται;

Αν και συχνά συνδέουμε την εμφάνισή τους με την τριβή του δέρματος με τα ρούχα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή.

Μία κοινή αιτία είναι η απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων από την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, την κεράτινη στιβάδα, εξαιτίας της υψηλής θερμότητας. Αυτή η απόφραξη εμποδίζει την εκροή του ιδρώτα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές φουσκάλες, σαν σπυράκια, στο δέρμα.

Μία άλλη σχετική κατάσταση είναι η θυλακίτιδα Pityrosporum, μια μόλυνση που προκαλεί σπυράκια και φαγούρα στο στήθος και την πλάτη και η οποία επιδεινώνεται από τη ζέστη και την υπερβολική εφίδρωση. Υπάρχει επίσης και η «τροπική ακμή», μια κατάσταση που εμφανίζεται σε εξαιρετικά θερμά περιβάλλοντα και χαρακτηρίζεται από έντονα εξανθήματα.

Πόσο διαρκούν;

Η διάρκειά τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το περιβάλλον, την προσωπική υγιεινή και το πόσο γρήγορα ψύχεται και στεγνώνει η πληγείσα περιοχή. Συνήθως, εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες, αν το δέρμα διατηρηθεί δροσερό και στεγνό.

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αν το δέρμα παραμείνει υγρό και ζεστό. Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας και η αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν υπερβολική εφίδρωση μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση και να προλάβουν την επανεμφάνισή τους.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα σπυράκια από τον ιδρώτα;

Η διαχείρισή τους συνήθως περιλαμβάνει την ψύξη του δέρματος και την επιστροφή του σε κανονική θερμοκρασία. Η εφαρμογή πάγου ή καταπραϋντικής λοσιόν μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση, ενώ τα φαρδιά, αναπνέοντα ρούχα βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Για την pityrosporum folliculitis, οι τοπικοί αντιμυκητιασικοί παράγοντες συνιστώνται από δερματολόγους. Σε περιπτώσεις όπου οι τοπικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να χρειαστεί αντιμυκητιασική αγωγή από το στόμα.

Για να προλάβετε την επιδείνωσή τους, είναι σημαντικό να κάνετε ένα δροσερό ντους αμέσως μετά από δραστηριότητες που προκαλούν έντονη εφίδρωση. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε την εφαρμογή βαριών κρεμών ή λοσιόν σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε αυτά τα εξανθήματα και να επιλέγετε προϊόντα περιποίησης με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο», τα οποία δεν φράζουν τους πόρους.

Πώς να προλάβουμε την εμφάνισή τους;

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισής τους:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη μείωση της υπερβολικής εφίδρωσης.
  • Μείνετε δροσεροί: Κρατήστε τη θερμοκρασία του σώματος χαμηλή κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού ή της άσκησης χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, κλιματισμό ή κάνοντας διαλείμματα σε δροσερό περιβάλλον.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα: Επιλέξτε φαρδιά, ελαφριά και αναπνέοντα υφάσματα που επιτρέπουν στον ιδρώτα να εξατμίζεται, αντί να παγιδεύεται στο δέρμα σας.
  • Διατηρήστε καλή υγιεινή: Κάντε ντους αμέσως μετά την άσκηση ή την έντονη εφίδρωση και χρησιμοποιήστε ένα ήπιο, μη φαγεσωρογόνο καθαριστικό που δεν φράζει τους πόρους.
  • Αλλάξτε γρήγορα τα βρεγμένα ρούχα: Τα υγρά ρούχα μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα στο δέρμα σας και να επιδεινώσουν τα δερματικά προβλήματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε τα ιδρωμένα ρούχα και τα εσώρουχα αμέσως μετά την άσκηση ή την έκθεση στη ζέστη.

Πότε να δείτε δερματολόγο

Αν έχετε δοκιμάσει αυτές τις στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν, είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Τα επίμονα δερματικά προβλήματα μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη κατάσταση που απαιτεί επαγγελματική διάγνωση και θεραπεία. Η αναζήτηση εξειδικευμένης συμβουλής εξασφαλίζει ότι θα λάβετε τη σωστή φροντίδα, για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας υγιή και καθαρή.