Θυμάμαι όταν πρωτοξεκίνησα να κάνω μαθήματα πιλάτες, η δασκάλα και ιδιοκτήτρια του στούντιο που πήγαινα, μου είχε συστήσει να κάνω κάποια ιδιαίτερα μαθήματα ώστε να κατανοήσω την έννοια της μεθόδου. Όσο κρατούσε το μάθημα, ήταν διαρκώς από πάνω μου, έλεγχε τις κινήσεις και διόρθωνε τη στάση του σώματος μου. Το πιλάτες είναι ένα αυστηρό σύστημα εκγύμνασης το οποίο βασίζεται σε κάποιες συγκεκριμένες αρχές και τις οποίες χρειάζεται ο μαθητής να μάθει ώστε να εκτελεί τις ασκήσεις σωστά και με ασφάλεια προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί και να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Θα μπορούσε να γίνει αυτό σε μία τάξη με δέκα, είκοσι και παραπάνω ασκούμενους; Ως δασκάλα πιλάτες και γιόγκα, η απάντηση μου είναι αρνητική. Το να μάθει κάποιος να εκτελεί σωστά μία άσκηση είναι ένας από τους λόγους που κάποιος μπορεί να προσλάβει έναν προσωπικό γυμναστή ώστε να τον καθοδηγήσει. Και αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο στο πιλάτες αλλά και σε άλλα είδη γυμναστικής.

Τα οφέλη για να γυμνάζεστε με έναν προσωπικό γυμναστή

#1. Έχετε εξατομικευμένη προσέγγιση. «One size doesn’t fit all» λένε οι Άγγλοι, δηλαδή μία λύση δεν ανταποκρίνεται στις ίδιες ανάγκες ούτε υπάρχει ενιαία λύση για όλους, κάτι που ισχύει και στη γυμναστική. Σε αντίθεση με τα ομαδικά προγράμματα, η προσοχή ενός προσωπικού γυμναστή είναι στραμμένη αποκλειστικά σ’ εσάς. Ο προσωπικός γυμναστής θα αξιολογήσει το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, θα σας ρωτήσει για προβλήματα υγείας και αν υπάρχουν τραυματισμοί που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και διαφορετική προσέγγιση, θα συζητήσετε τους στόχους σας και θα σχεδιάσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα ασκήσεων/προπόνησης που να ταιριάζει στις ανάγκες και ικανότητές σας, αλλάζοντας και τροποποιώντας το όποτε χρειάζεται. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση διασφαλίζει ότι θα έχετε και το πιο αποδοτικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τη μοναδική περίσταση σας.

#2. Έχετε (και) μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ένας προσωπικός γυμναστής, εκτός από τις γνώσεις που κατέχει πάνω στο αντικείμενό του, ενημερώνεται, παρακολουθεί σεμινάρια και εκπαιδεύσεις ώστε να διαθέτει πιο σφαιρικές γνώσεις γύρω από την υγεία και την επίτευξη μίας καλής φυσικής κατάστασης. Η άσκηση είναι ένα μόνο μέρος στη συνολική υγεία και έχει μικρή σημασία αν αλλάζετε μόνο τις ασκήσεις αλλά συνεχίζετε να κάνετε πράγματα που επιβαρύνουν τον οργανισμό σας. Θα σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στη νοοτροπία, πώς βλέπετε τον εαυτό σας και θα σας δώσει συμβουλές για υγιή διατροφή και καλές συνήθειες, ενώ θα σας στηρίξει ψυχολογικά ώστε να βελτιώσετε τον συνολικό τρόπο ζωής σας και να αισθάνεστε ευεξία.

#3. Έχετε ανεξαρτησία και ευχέρεια. Ξέρετε ότι πρέπει να γυμνάζεστε αλλά δεν σας αρέσουν τα γυμναστήρια και προτιμάτε να γυμνάζεστε στο σπίτι. Κι αν πάλι πηγαίνετε στο γυμναστήριο, δεν σας αρέσει να βρίσκεστε με κόσμο. Ή μπορεί η φύση της δουλειάς σας να είναι τέτοια που να μην σας επιτρέπει να έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο προσωπικός γυμναστής έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να παρέχει αυτή την ευκολία και να έρθει στον προσωπικό σας χώρο τις ώρες και ημέρες που εσείς επιθυμείτε.

#4. Προσφέρει υποστήριξη ώστε να παραμείνετε συνεπείς. Δεν έχουμε πάντα την ίδια διάθεση να κάνουμε γυμναστική. Όμως ένας προσωπικός γυμναστής θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ανασταλτικούς παράγοντες και εμπόδια, θα σας δώσει τα κίνητρα, θα σας υποστηρίξει στους στόχους σας, θα σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε και θα σας παρακινεί να προσπαθήσετε παραπάνω. Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι κάποιος παρακολουθεί την πρόοδό σας, θα σας βοηθήσει να είστε συνεπείς στο μάθημα (το οποίο πληρώνετε παραπάνω) και να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα για την επίτευξη των στόχων σας.

#5. Eίναι μία οικονομικά αποδοτική επένδυση για τη μακροπρόθεσμη υγεία. Γνωρίζοντας ότι η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για την πρόληψη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας, η απόφαση να επενδύσετε σε έναν προσωπικό γυμναστή, ο οποίος θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε και να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να φαίνεται ως κόστος σήμερα, αλλά λειτουργεί προληπτικά, προσφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη, αποφεύγοντας συχνές επισκέψεις σε γιατρούς.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.