Η στέβια έχει αναδειχτεί ως το «γλυκαντικό της εποχής», προσφέροντας μία εναλλακτική στη ζάχαρη, καθώς είναι πολύ πιο γλυκιά, χωρίς όμως τις θερμίδες και τους κινδύνους της. Είναι, όμως, η στέβια πραγματικά τόσο καλή για την υγεία μας; Ας δούμε όλα τα δεδομένα.
Τι είναι η στέβια;
Η στέβια προέρχεται από το φυτό stevia rebaudiana, που καλλιεργείται κυρίως στην Παραγουάη και τη Βραζιλία. Γνωστή και ως rebaudioside A (ή απλά reb-A), η στέβια περιέχει γλυκοζίτες στεβιόλης, που λειτουργούν ως φυσικά γλυκαντικά και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες. Σήμερα, βρίσκουμε τη στέβια σε προϊόντα όπως ποτά, επιδόρπια, τσίχλες, ακόμη και σε μορφή σκόνης για το μαγείρεμα και το αφέψημά μας.
Είναι υγιεινή η στέβια;
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχουν χαρακτηρίσει την επεξεργασμένη στέβια ως ασφαλή. Σύμφωνα με έρευνες, δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή την ινσουλίνη, κάτι που την καθιστά κατάλληλη για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους, καθώς δεν περιέχει θερμίδες, ενώ, όπως δείχνουν μελέτες, ενδέχεται να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην αντιμετώπιση καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
Οι πιθανοί κίνδυνοι της στέβιας
Παρ’ όλο που η στέβια φαίνεται ασφαλής, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση με μέτρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ορίσει επιτρεπτές δόσεις για ενηλίκους και παιδιά. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και διαταραχές στο έντερο. Επιπλέον, σε ορισμένα άτομα μπορεί να αυξήσει την όρεξη, ενώ όταν συνδυάζεται με φάρμακα για διαβήτη, χοληστερίνη και γονιμότητα ενδέχεται να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.
Στέβια ή ζάχαρη;
Η στέβια είναι σαφώς πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες. Επιπλέον, οι επεξεργασμένες μορφές της περιέχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες, καθιστώντας την ιδανική για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων χωρίς να στερηθούν τη γλυκιά γεύση.
Συμπέρασμα
Η στέβια αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική της ζάχαρης, αλλά όπως κάθε γλυκαντικό, συνίσταται να καταναλώνεται με μέτρο. Αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα θέματα υγείας, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό προτού την ενσωματώσετε στη διατροφή σας.