Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού για την καταπολέμηση λοιμώξεων και την επούλωση τραυμάτων. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Η διατροφή, όπως έχει διαπιστωθεί απο έρευνες, είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για την αντιμετώπισή της,. Μάλιστα ορισμένα βότανα και μπαχαρικά περιέχουν φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και τα παρακάτω, σύμφωνα με το HealthLine, είναι τα 9 πιο αποτελεσματικά.
1. Τζίντζερ
Το τζίντζερ περιέχει περισσότερες από 100 δραστικές ενώσεις, όπως τη τζιντζερόλη, που συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα. Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση 1.000-3.000 mg τζίντζερ ημερησίως μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή και να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων.
2. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θειούχες ενώσεις, όπως η αλλισίνη, που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF-α).
3. Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή μέσω της καταστολής της ενεργοποίησης του NF-κB, ενός μορίου που ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Η απορρόφηση της κουρκουμίνης βελτιώνεται όταν καταναλώνεται μαζί με μαύρο πιπέρι ή λίπη.
4. Κάρδαμο
Το κάρδαμο μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η CRP και η IL-6. Μελέτες σε άτομα με προδιαβήτη και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έδειξαν σημαντική μείωση της φλεγμονής με την κατανάλωση 3 γραμμαρίων καρδάμου ημερησίως.
5. Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι περιέχει πιπερίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες έχουν συνδέσει το εν λόγω δραστικό συστατικό του πιπεριού με τη μείωση στο πρήξιμο των αρθρώσεων και στους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η IL-1β και ο TNF-α.
6. Τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και περιέχει τζινσενοσίδες που μειώνουν τη φλεγμονή. Μελέτες έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση έως και 4.000 mg τζίνσενγκ μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της CRP και άλλων φλεγμονωδών δεικτών.
7. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, όπως η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
8. Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ροσμαρινικού οξέος μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ακαμψία των αρθρώσεων.
9. Κανέλα
Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση της, ιδιαίτερα της Cassia, μπορεί να είναι επιβλαβής λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κουμαρίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Οι ειδικοί συνιστούν ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.
Κάτι πολύ περισσότερο από γεύση
Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν προσφέρουν μόνο γεύση στα φαγητά μας, αλλά συμβάλλουν και στη βελτίωση της υγείας μας. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.