Στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, ανάμεσα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα βρείτε το κεφίρ: ένα ζυμωμένο ρόφημα γάλακτος με ξινή γεύση και αφρώδη υφή.

Παρόλο που θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τη μοναδικότητά του και τις διαφορές του από το απλό γάλα ή το γιαούρτι.

Ακολουθούν έξι βασικοί λόγοι, όπως παρουσιάζονται από το Best Life, για τους οποίους το κεφίρ αξίζει να γίνει μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

1. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Το κεφίρ είναι γεμάτο με προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί ομαλά. Περιέχει περισσότερα στελέχη προβιοτικών από το γιαούρτι, παρέχοντας πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ένα υγιές έντερο συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης, στην ενίσχυση της ανοσίας και στη συνολική ευεξία.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη που προκαλούνται από τη λοίμωξη H. pylori, και άλλα χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα.

2. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα προβιοτικά του κεφίρ, όπως ο Lactobacillus kefiri, μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις. Επιπλέον, το κεφίρ περιέχει αντιμικροβιακές ενώσεις που προσφέρουν επιπλέον προστασία.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος συνδέεται με την υγεία του εντέρου, η διατήρηση μιας ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας μέσω του κεφίρ είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού.

3. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η διαταραχή της εντερικής μικροχλωρίδας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτών των κινδύνων, ενώ συγκεκριμένα πειράματα σε ζώα έδειξαν και θετική δράση του κεφίρ σε περίπτώσεις καρκίνου του μαστού.

4. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Οι προβιοτικές και οι βιοδραστικές ενώσεις του συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος.

5. Ενισχύει την υγεία των οστών

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη K2 και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Οι προβιοτικές του ιδιότητες διευκολύνουν την απορρόφηση του ασβεστίου, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

6. Βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το κεφίρ μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, που σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ τα προβιοτικά του μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με τον μεταβολισμό.

Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 1-3 ποτηριών κεφίρ την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Προτιμήστε απλό, μη ζαχαρούχο κεφίρ, για μέγιστα οφέλη. Αν η γεύση του δεν σας ενθουσιάζει, δοκιμάστε να το ενσωματώσετε σε smoothies, σάλτσες για σαλάτες ή ακόμα και σε ζύμη για pancakes.

Το κεφίρ δεν είναι απλώς ένα ακόμη γαλακτοκομικό προϊόν. Είναι ένα φυσικό διατροφικό «θαύμα» για την υγεία σας που αξίζει να έχει θέση στο ψυγείο σας.