Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή χρονοβόρα. Μια καλή οργάνωση των βασικών τροφίμων στην κουζίνα σας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για γεύματα γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Αν θέλετε να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη, ακολουθούν 15 βασικές τροφές που, σύμφωνα με το Health Line, αξίζει να έχετε πάντα στη διάθεσή σας…

1. Ρεβίθια

Χρησιμοποιήστε τα ρεβίθια σε σούπες, σαλάτες ή πολτοποιήστε τα για χούμους. Δοκιμάστε επίσης να τα κάνετε μπιφτέκια ή να τα χρησιμοποιήσετε ως γέμιση σε wraps. Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και φολικό οξύ, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την υγεία των οστών.

2. Στήθος κοτόπουλου

Μαγειρέψτε το κοτόπουλο με αρωματικά μπαχαρικά όπως ρίγανη και σκόρδο. Συνοδέψτε με ρύζι, κινόα ή λαχανικά. Πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυών.

3. Καπνιστός σολομός

Προσθέστε καπνιστό σολομό σε σαλάτες, wraps ή συνδυάστε τον με άνηθο και λεμόνι για ένα εύκολο γεύμα. Γεμάτος ωμέγα-3 λιπαρά, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

4. Τόφου

Μαγειρέψτε το με σάλτσα σόγιας και λαχανικά stir-fry ή προσθέστε το σε σούπες και σαλάτες. Το τόφου είναι πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη και ασβέστιο, ιδανικό για την ενίσχυση της υγείας των οστών και την πρόληψη ασθενειών.

5. Κόκκινες φακές

Μαγειρέψτε τις φακές σε σούπες, χρησιμοποιήστε τις σε σαλάτες ή συνδυάστε τες με μπαχαρικά για ένα ινδικό νταλ. Οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καρδιά.

6. Ολικής άλεσης μακαρόνια

Φτιάξτε ένα γρήγορο γεύμα με πέστο και ντομάτες ή συνοδεύστε τα με σάλτσες της επιλογής σας. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε κρύες μακαρανοσαλάτες. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που προάγουν την πέψη και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

7. Κινόα

Χρησιμοποιήστε την κινόα σε σαλάτες, γεμιστά λαχανικά ή ως συνοδευτικό πιάτο. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

8. Νιφάδες βρώμης

Ετοιμάστε ένα γρήγορο πρωινό με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή προσθέστε τη βρώμη σε μπισκότα και muffins. Η βρώμη μειώνει τη χοληστερόλη και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

9. Ζωμός από κόκαλα

Χρησιμοποιήστε τον σε σούπες, σάλτσες ή για να μαγειρέψετε ρύζι και κινόα. Είναι πλούσιος σε κολλαγόνο και γλυκοζαμίνη, υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων και της πέψης.

10. Γλυκοπατάτες

Ψήστε τες στον φούρνο ή προσθέστε τες σε κατσαρόλες, tacos ή smoothies. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο και φυτικές ίνες, ενισχύουν την καρδιά και σταθεροποιούν το σάκχαρο.

11. Σπανάκι

Προσθέστε το σε ομελέτες, πίτες ή smoothies για γρήγορη δόση θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την όραση.

12. Ντοματίνια

Προσθέστε τα σε σαλάτες, πίτσες ή ψήστε τα στον φούρνο για μια πλούσια γεύση. Είναι εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

13. Ελαιόλαδο

Χρησιμοποιήστε σε σαλάτες, μαγειρευτά και ψητά λαχανικά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά του ενισχύουν την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

14. Κρεμμύδια

Χρησιμοποιήστε τα ωμά σε σαλάτες, σοτάρετέ τα ή καραμελώστε τα. Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιμικροβιακές ιδιότητες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό.

15. Μήλα

Φάτε τα φρέσκα ή προσθέστε τα σε σαλάτες, στη βρώμη, στο γιαούρτι ή ακόμη και σε ψητά πιάτα. Τα μήλα είναι πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Με αυτά τα 15 βασικά τρόφιμα, η κουζίνα σας μπορεί να γίνει το κέντρο υγιεινών και γρήγορων γευμάτων. Δοκιμάστε να τα ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας και απολαύστε γεύματα γεμάτα θρεπτική αξία!