Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τα πλένετε σωστά πριν τα καταναλώσετε.

Παρόλο που πολλοί ανησυχούν κυρίως για τους κινδύνους που συνδέονται με ωμό κρέας ή ψάρι, το 46% των περιστατικών τροφικών δηλητηριάσεων προκαλείται από φρούτα και λαχανικά. Για αυτό είναι σημαντικό το σωστό πλύσιμό τους.

Γιατί πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά;

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και όταν καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, εκτίθενται σε διάφορους παράγοντες που μπορεί να τα μολύνουν με βλαβερές ουσίες. Αυτές, όπως αναφέρει το Conversation, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • βακτήρια, ιούς και μύκητες,
  • εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα,
  • χώμα και σκόνη που συσσωρεύεται κατά την ανάπτυξη ή μεταφορά τους.

Η μόλυνση μπορεί να συμβεί και κατά τη συσκευασία ή αποθήκευσή τους. Η υγιεινή των τροφίμων είναι κρίσιμη και το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα.

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος

Τέσσερα βασικά βήματα

  1. Πλύσιμο χεριών: Πριν ξεκινήσετε να πλένετε τα προϊόντα, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τη μετάδοση μικροβίων από τα χέρια στα φρούτα και τα λαχανικά.
  2. Χρησιμοποιήστε κρύο, τρεχούμενο νερό: Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά είναι το πλύσιμο με κρύο, τρεχούμενο νερό. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να τρίψετε την επιφάνεια, απομακρύνοντας βρωμιές, φυτοφάρμακα και μικρόβια.
  3. Καθαρές επιφάνειες: Όταν πλένετε τα προϊόντα, φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθαρά σκεύη, όπως μπολ, για να τα εναποθέτετε και όχι τον νεροχύτη, ο οποίος μπορεί να περιέχει βακτήρια. Το ίδιο ισχύει και με τον πάγκο της κουζίνας, εάν δεν έχει καθαριστεί σωστά.
  4. Μη χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά ή χημικά καθαριστικά: Οι επιφάνειες πολλών φρούτων και λαχανικών είναι πορώδεις και μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις χημικές ουσίες, καθιστώντας τα μη ασφαλή για κατανάλωση.

Εναλλακτικές μέθοδοι πλυσίματος

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ασφαλείς χημικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βακτηρίων και των φυτοφαρμάκων, αν και το απλό νερό είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό.

Ξίδι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αραιωμένο ξίδι (από κρασί ή μηλόξιδο) για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Αναμείξτε ½ φλιτζάνι ξίδι με 1 φλιτζάνι νερό και βυθίστε τα προϊόντα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με κρύο νερό για τουλάχιστον ένα λεπτό. Προσοχή: Το ξίδι μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή των μαλακών φρούτων αν το παρακάνετε, οπότε μην τα μουλιάζετε για πολύ.

Μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα είναι μια άλλη καλή επιλογή. Αρκεί 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε μια κούπα νερό. Βυθίστε τα φρούτα και τα λαχανικά για 15 λεπτά και ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.

Συμβουλές ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος

  • Σκληρή φλούδα: Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα, για να καθαρίσετε καλά την επιφάνεια.
  • Φύλλα και λαχανικά όπως το μαρούλι: Χωρίστε τα φύλλα και ξεπλύνετε ένα προς ένα. Πετάξτε τυχόν εξωτερικά φύλλα που είναι κατεστραμμένα ή μαραμένα.
  • Μαλακά φρούτα (π.χ., σταφύλια, φράουλες): Είναι καλύτερο να τα πλένετε λίγο πριν την κατανάλωση, καθώς η υγρασία επιταχύνει τη διαδικασία αλλοίωσης.

Αποθήκευση μετά το πλύσιμο

Μετά το πλύσιμο, σκουπίστε τα προϊόντα με χαρτί κουζίνας, για να αφαιρέσετε την υγρασία. Φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο, για να παραμείνουν φρέσκα και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων.