Τα σύκα, καρπός που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, θεωρούνται σύμβολο μακροζωίας και ευεξίας… Και όχι άδικα.

Με μια ευρεία γκάμα χρωμάτων και ποικιλιών, από πράσινο έως μαύρο-βιολετί, τα σύκα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με το Health, αυτά είναι τα σημαντικότερα:

– είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα σύκα περιέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, τα οποία υπάρχουν τόσο στη σάρκα όσο και στη φλούδα τους. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, της έκθεσης στον ήλιο και της επαφής με ρύπους του περιβάλλοντος, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση και την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

– υποστηρίζουν την πέψη

Η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη ρύθμιση της πέψης και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα σύκα περιέχουν πρεβιοτικά που προάγουν την ανάπτυξη ευεργετικών προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο, ενισχύοντας την αντιφλεγμονώδη δράση.

– βελτιώνουν την εμμηνορροϊκή υγεία

Η κατανάλωση σύκων -ιδιαίτερα των αποξηραμένων- έχει συνδεθεί με την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ξηρά σύκα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και πόνου και άγχους κατά την έμμηνο ρύση, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν άλλα φυσικά προϊόντα ή placebo.

– μειώνουν τις φλεγμονές

Τα σύκα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παραγωγή κυτοκινών, ουσιών που προκαλούν φλεγμονές. Η αντιφλεγμονώδης δράση των σύκων μπορεί να ωφελήσει άτομα με πληθώρα φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ακόμη και αλλεργίες.

– συμβάλλουν στη διαχείριση βάρους

Τα ξηρά σύκα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, ενισχύοντας την αίσθηση κορεσμού μετά τα γεύματα και ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση σύκων μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

– πιθανή μείωση κινδύνου για καρκίνο

Τα φυσικά συστατικά των σύκων έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και την εξάπλωσή τους στο σώμα. Αν και οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει σε εργαστηριακό επίπεδο και σε ζώα, τα σύκα παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που απαιτούν, ωστόσο, περαιτέρω διερεύνηση.

Διατροφικά Στοιχεία των Σύκων

Τα σύκα παρέχουν ενέργεια μέσω των υδατανθράκων, φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες βασικών μετάλλων. Για παράδειγμα, ένα μέτριο φρέσκο σύκο περιέχει 37 θερμίδες, 9,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 1,45 γραμμάρια φυτικές ίνες. Τα ξηρά σύκα, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας περισσότερες θερμίδες (103), υδατάνθρακες (23 γραμμάρια) και φυτικές ίνες (3,65 γραμμάρια) ανά μερίδα.

Προσοχή για δύο αντενδείξεις

Αν και σπάνιο, κάποιοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα σύκα. Έχει διαπιστωθεί πως πρόκειται κυρίως για άτομα που είναι αλλεργικά στο λάτεξ ή στη γύρη σημύδας.

Τα σύκα είναι επίσης τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP. Πρόκειται για σάκχαρα που δεν αφομοιώνονται πλήρως από τα έντερα, ώστε να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν, λοιπόν, φτάνουν στο παχύ έντερο ζυμώνονται από βακτήρια, τα οποία παράγουν αέρια, πιέζοντας τα εντερικά τοιχώματα και προκαλώντας δυσφορία ή πόνο, ιδιαίτερα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS.