Από πολλούς χαρακτηρίζονται ως οι «μικροί θησαυροί» της φύσης. Οι χουρμάδες αποτελούν μία πολύτιμη προσθήκη στην καθημερινή διατροφή μας, προσφέροντας πληθώρα οφελών για την υγεία μας.

Προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αν και πλέον καλλιεργούνται εκτενώς και στη Μεσόγειο, την Ασία, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ευεξία μας με περισσότερους από έναν τρόπους.

Οι χουρμάδες:

  • είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά
  • περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών
  • είναι σημαντική πηγή μαγνησίου και ασβεστίου
  • είναι εξαιρετικό γλυκαντικό (ως σιρόπι) με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • βοηθούν στη διαστολή του τραχήλου της μήτρας κατά τον τοκετό

Διατροφικό προφίλ χουρμάδων

Μια μερίδα 30 γρ. χουρμάδων (αποξηραμένοι) παρέχει:

  • 81 kcal / 345KJ
  • 1 γρ. πρωτεΐνη
  • 0,1 γρ. λίπους
  • 20,4 γρ. υδατάνθρακες
  • 20,4 γρ. σάκχαρα
  • 1,6 γρ. φυτικές ίνες
  • 210 mg κάλιο

Αναλυτικότερα τα οφέλη των χουρμάδων:

Αντιοξειδωτική δράση

Οι χουρμάδες είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχουν πολυφαινόλες, καροτενοειδή και λιγνάνες, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στον περιορισμό του κινδύνου χρόνιας νόσου .

Υποστήριξη της υγείας του εντέρου

Η έρευνα για τις φυτικές ίνες συνεχίζει να υποστηρίζει τον σημαντικό ρόλο τους στην υγεία, από τη βοήθεια στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου έως τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μακροπρόθεσμων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μία μικρή μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν επίσης πολλά αντιμικροβιακά οφέλη .

Υποστήριξη της υγείας των οστών

Οι χουρμάδες είναι πηγή χρήσιμων συστατικών για τα κόκαλα, όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Κ που είναι επίσης απαραίτητη για υγιή και δυνατά οστά.

Διευκολύνουν τον φυσικό τοκετό

Η συμπερίληψη χουρμάδων στη διατροφή κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να προάγει τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας. Θεωρείται επίσης ότι βοηθούν στη μείωση της διάρκειας του τοκετού. Οι ενώσεις των χουρμάδων πιστεύεται ότι μιμούνται τα αποτελέσματα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που εμπλέκεται στις συσπάσεις του τοκετού.

Εξαιρετικό υποκατάστατο ζάχαρης

Το σιρόπι χουρμά είναι ένα εξαιρετικό γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη από τα περισσότερα άλλα γλυκαντικά.

Είναι οι χουρμάδες ασφαλείς για όλους;

Μερικοί άνθρωποι ενδεχομένως να είναι αλλεργικοί στους χουρμάδες και στις ενώσεις που ονομάζονται θειώδη. Μια ήπια αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως φαγούρα στο στόμα ή τη γλώσσα, φτέρνισμα ή καταρροή. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση χουρμάδων, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος μιας πιο σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης, που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.