Οι έρευνες έχουν συνδέσει τις φυτικές δίαιτες με μια ολόκληρη σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και την υποστήριξη της απώλειας βάρους.
Όμως συχνά γίνονται και κάποια βασικά λάθη από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ακολουθήσουν αυτού του είδους τις διατροφικές συνήθειες. Η Alyssa Fontaine, vegan διαιτολόγος με έδρα τον Καναδά, μίλησε στο Business Insider και μοιράστηκε τα πιο συνηθισμένα εξ αυτών.
«Το να ακολουθήσει κανείς μια τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη μετάβαση για τον οργανισμό. Για να γίνει αποτελεσματικά, χρειάζεται να ενημερωθείτε σωστά για τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα σας, καθώς και για την προετοιμασία των γευμάτων, ούτως ώστε να μπορέσετε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας», υπογράμμισε.
Ακολουθούν τα τέσσερα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν γίνονται vegan.
1. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη
Σύμφωνα με την Fontaine, πολλοί άνθρωποι που είναι vegan, την επισκέπτονται με έλλειψη σιδήρου, καθώς δεν έχουν αντικαταστήσει σωστά τη ζωική πρωτεΐνη με θρεπτικές φυτικές πρωτεΐνες. Οι φυτικές πρωτεΐνες περιλαμβάνονται στα όσπρια και πιο συγκεκριμένα σε φακές, ρεβίθια και φασόλια καθώς και σε προϊόντα σόγιας όπως τόφου, τέμπε και ενταμάμε, αλλά και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Όπως αναφέρει η ειδικός, το ένα τέταρτο του πιάτου σας πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, αν όχι περισσότερο. Το ένα τέταρτο θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες και το άλλο μισό θα πρέπει να είναι λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο θα αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης και το πιάτο σας θα είναι πολύ παρόμοιο με ένα παραδοσιακό πιάτο.
2. Καταναλώνετε επεξεργασμένα vegan τρόφιμα
Μπορεί να είναι εύκολο να στραφείτε σε επεξεργασμένα τρόφιμα ή φαγητό σε πακέτο εάν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία σε προϊόντα όπως τα vegan λουκάνικα, δήλωσε η Fontaine.
Για να αποκομίσετε τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής, χρειάζεται να καταναλώνετε μαγειρεμένα φυτικά τρόφιμα και όχι έτοιμα και επεξεργασμένα. Μία ώρα μαγειρέματος την εβδομάδα, αρκεί για να κάνετε μια καλή προετοιμασία γευμάτων. Το διαδίκτυο είναι μια καλή πηγή αναζήτησης συνταγών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Μπορείτε να επιλέξετε αυτές που σας φαίνονται πιο γευστικές και εύκολες, έτσι ώστε να τις μαγειρέψετε και να διατηρηθούν στο ψυγείο σας για τέσσερις με πέντε ημέρες.
3. Δεν παίρνετε συμπληρώματα
Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή μπορεί να είναι μια μεγάλη αλλαγή και υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να καταλάβει τι λειτουργεί για εσάς, ξεκινήστε με ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα, συμβουλεύει η Fontaine. «Απλά ξεκινήστε με μια πολυβιταμίνη, ώστε να έχετε τουλάχιστον τη βιταμίνη D, τη Β12 και λίγο σίδηρο. Αυτό θα σας δώσει λίγο περισσότερο χώρο για να κάνετε λάθη και να μάθετε καθώς προχωράτε», είπε.
4. Προσπαθείτε να είστε τέλειοι
Η λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά δεν χρειάζεται κανείς να προσπαθεί να είναι συνέχεια ο «τέλειος vegan». Ενώ η ίδια η Fontaine φροντίζει να προσθέτει αρκετή πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα της καθημερινά, όταν τρώει έξω τα Σαββατοκύριακα, θα απολαύσει περιστασιακά vegan πίτσα ή burger. Πιστεύει ότι αυτή η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας και παράλληλα αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο έχει καταφέρει να διατηρήσει τη vegan διατροφή της για πάνω από πέντε χρόνια.
Η ίδια δήλωσε ότι δεν πιέζει τον εαυτό της να ακολουθεί το τέλειο πρότυπο. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, πρέπει πάνω από όλα να είναι μια διασκεδαστική διαδικασία που να περιλαμβάνει ωραίες γεύσεις, διαφορετικά δεν έχει νόημα να το ακολουθήσει κανείς.