Πολλαπλά μηνύματα για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας του κορονοϊού «έστειλε» o πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμοξιωλογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Δύο Χρόνια Πανδημίας COVID-19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής ανάφερε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, πως «σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα», σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αν και εκτίμησε πως «η επιτήρηση θα συνεχιστεί» και ότι ιός θα συνεχίσει την ενδημική παρουσία του, οπότε θα παραμείνει η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων.
Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «δεν είμαστε στο τέλος της αυτής της ιστορίας αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε “επείγουσα φάση”».
Επίσης είπε ότι φαίνεται σταδιακή αποκλιμάκωση της επιδημίας λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και σημείωσε ότι η επιτήρηση θα αφορά στις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των θανάτων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, και επικαλούμενος τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Η πιθανότητα θανάτου σε ηλικίες άνω των 80 ετών είναι αυξημένη κατά 1.000 φορές,
- Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως είναι 3-4 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον καταγραφέντα. Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι αυτοί αγγίζουν τους 20 εκατομμύρια. Ανάμεσα στις χώρες στις οποίες καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ινδία.
- Τεράστιο ρόλο στο φαινόμενο του θανάτου από την πανδημία διαδραματίζουν οι κοινωνικές ανισότητες. Άλλοι δεν έχουν το εμβόλιο ( σ.σ. Αφρική) και άλλοι το έχουν και δεν το κάνουν όπως στις ΗΠΑ, σχολίασε.
- Στη χώρα μας η πανδημία προσβάλλει περισσότερο τις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 75 ετών ενώ οι μικρές ηλικίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κινδύνου νόσησης. Το 83% του πληθυσμού έχει λάβει τις 2 δόσεις και το 50% τις 3 δόσεις.
Εμβολιασμός
Στο σημείο αυτό επισήμανε την ανάγκη λήψης της τρίτης δόσης καθώς η προστασία για νοσηλεία μετά τη λήψη των 2 δόσεων έπεσε στο 60% αλλά με τη λήψη της 3η2 δόσης ξαναανέβηκε στο 90%, σύμφωνα με μελέτες. Η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου έναντι του κορονοϊού. Στη χώρα μας είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό. Όπως σημείωσε:
- Η τρίτη δόση είναι καλύτερη από ένα ειδικό εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον
- Το 60% του πληθυσμού παγκοσμίως, πλην Αφρικής, έχει εμβολιαστική κάλυψη.
- Έχουν χορηγηθεί 10 δισ. δόσεις παρέχοντας εξαιρετική ασφάλεια
Επιπλοκές της πανδημίας
Όσον αφορά στις επιπλοκές από την πανδημία ανέφερε την καταστροφή του πλακούντα, τον καρδιακό κίνδυνο και την ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατομμύρια περιπτώσεων αγχώδους διαταραχής.
«Η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: “Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους“, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας