Smoothies από μητρικό γάλα. Αυτή φαίνεται πως είναι η νέα ζεστή εναλλακτική λύση απέναντι στο αγελαδινό γάλα που είναι η παλαιότερη γνωστή στους ανθρώπους. Εκτός από νέα είναι και μοντέρνα για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.
Οι μαμάδες από την Καλιφόρνια που ανησυχούν για την υγεία των μη εμβολιασμένων παιδιών τους έχουν αρχίσει να θηλάζουν περισσότερο ενσωματώνοντας το μητρικό τους γάλα στο φαγητό των μωρών τους, ανέφεραν οι Los Angeles Times. Και αυτό γιατί ακολουθούν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που λέει ότι τα αντισώματα περνούν στα μωρά μέσω του μητρικού γάλακτος.
Μία μητέρα από το Σακραμέντο, η Μελίσα Πένελ, είχε σταματήσει να θηλάζει την 2χρονη κόρη της όταν έμαθε ότι τα αντισώματα του εμβολίου COVID-19 μπορούν να μεταδοθούν μέσω του μητρικού γάλακτος. Αφού έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της, αποφάσισε να αρχίσει να ενσωματώνει το αντλημένο μητρικό γάλα της στο πρωινό με βρώμης, στα δημητριακά και στα smoothies του παιδιού της.
«Ένα μέρος του είναι αγγίζει πνευματικά σημεία και νιώθω ότι προστατεύω την οικογένειά μου», είπε η Πένελ στους LA Times. «Νομίζω ότι πολλά από αυτά εξισορροπούν τον τρόπο με τον οποίο νιώθουμε για την προστασία των παιδιών μας και το να γνωρίζουμε πόση προστασία πραγματικά προσφέρεται».
Μητέρες θηλάζουν τα παιδιά τους μέχρι να… αποφασίσουν εκείνα να σταματήσουν
Άλλές μητέρες πάλι συνεχίζουν να θηλάζουν για μεγαλύτερες περιόδους ή τουλάχιστον, στην περίπτωση μιας μαμάς, αφήνουν τα παιδιά της να αποφασίσουν εκείνα πότε θα σταματήσουν.
Μια γυναίκα εξακολουθεί να θηλάζει την 7χρονη κόρη της και τον 3χρονο γιο της και σχεδιάζει να αφήσει την κόρη της να συνεχίσει να θηλάζει μέχρι να νιώσει έτοιμη να σταματήσει.
Υπάρχουν πλέον επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την άποψη ότι ο θηλασμός για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει οφέλη για την υγεία: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι μητέρες με αντισώματα COVID-19 που θήλασαν για μεγαλύτερες περιόδους (24 μήνες ή περισσότερο) είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντισωμάτων από τις μητέρες που θήλαζαν για μικρότερες περιόδους.
«Η ισχυρότερη επίδραση του εμβολιασμού κατά του COVID-19 στις ανοσοσφαιρίνες ανθρώπινου γάλακτος σε περιόδους γαλακτοφορίας μεγαλύτερες από 2 έτη υποδηλώνει την ανάγκη να αυξηθούν οι πολιτικές υποστήριξης και υγείας που ενθαρρύνουν τόσο μεγάλες περιόδους θηλασμού σε περιόδους πανδημίας», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για το πόσο διαρκούν αυτά τα αντισώματα στο [ανθρώπινο γάλα] και για τις επιπτώσεις τους στην προστασία του πληθυσμού που θηλάζει με την πάροδο του χρόνου».