Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία υποστηρίζουν, ότι οι έφηβοι γονείς είναι πιο πιθανό να «κληροδοτήσουν» γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά τους.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας οι ερευνητές εξέτασαν 24.000 γονείς και τα παιδιά τους, τα σπερματικά κύτταρα των έφηβων πατεράδων εμφάνιζαν κατά 30% μεγαλύτερο βαθμό μεταλλάξεων στο DNA. Αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent, μπορεί να εξηγεί το γιατί τα παιδιά γονέων νεότερης ηλικίας βρέθηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, ο αυτισμός και η δισχιδής ράχη.
Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε πολύ μικρές γενετικές διαφορές ανάμεσα στους γονείς και τους απογόνους τους, οι οποίες θεωρείται ότι προκαλούνται από λάθη στη διαδικασία αντιγραφής του DNA κατά την κυτταρική διαίρεση στα ωάρια ή σπερματοζωάρια.
Σε γενικές γραμμές, οι πατεράδες περνούν τουλάχιστον έξι φορές περισσότερες μεταλλάξεις στα παιδιά τους, σε σχέση με τις μητέρες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι το DNA σπέρματος είναι μια λιγότερο πιστή αντιγραφή της πατρικής γενετικής αλληλουχίας.
Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν όταν συντελείται κάποιο λάθος στη διαδικασία αντιγραφής του DNA κατά την κυτταρική διαίρεση, όταν τα χαρακτηριστικά ενός άντρα περνούν στο σπέρμα.
Ο συγγραφέας της μελέτης Peter Forster αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά αγοριών 15 ετών έχουν 30% περισσότερες μεταλλάξεις από τα παιδιά νεαρών ανδρών. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σύστημα παραγωγής σπέρματος στα νεαρά αγόρια είναι πιο επιρρεπές σε… σφάλματα και δεν έχει ακόμη βελτιστοποιηθεί».