«Να κάνουμε τώρα το εμβόλιο της γρίπης; Αν κάποιος δεν ανήκει στις ομάδες που κάνουν συνήθως το εμβόλιο της γρίπης, να το κάνει φέτος;». Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στον καθηγητή Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιο Σπαντιδέα, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς».
«Δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός ως προς την ανάγκη να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης. Όλοι πρέπει να το κάνουμε και όλοι μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό είτε ανεξάρτητα είτε σε συνάρτηση με τα άλλα εμβόλια τα οποία κάνουμε αυτή την εποχή, δηλαδή του κορονοϊού ή του πνευμονόκοκκου.
Ειδικά για τα άτομα τα οποία πρόκειται να κάνουν την tρίτη δόση του εμβολίου του κορονοϊού ή ακόμη κι αν αρχίσουν να κάνουν το εμβόλιο μπορούν να τα κάνουν σχεδόν ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τον συνδυασμό των εμβολίων», τόνισε ο καθηγητής.
Εμβόλιο γρίπης: Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να το κάνει κανείς;
Τέλη Οκτωβρίου θεωρείται η καλύτερη εποχή για την πρώτη δόση του εμβολίου της γρίπης, σημείωσε ο καθηγητής. Ορισμένα άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες και κάνουν νωρίς την πρώτη δόση, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν δεύτερη δόση του εμβολίου της γρίπης στις αρχές ή τέλη Φεβρουαρίου, τόνισε ο κ. Σπαντιδέας.
«Στην Ελλάδα τα κρούσματα της γρίπης παρουσιάζονται μετά τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο και έτσι αν κάνει κανείς όσο πιο αργά μπορεί – δηλαδή τέλη Οκτωβρίου – το εμβόλιο, μπορεί να έχεικάλυψη για όλη την περίοδο της γρίπης», ανέφερε ακόμη.
«Πέρσι δεν είδαμε σχεδόν καθόλου γρίπη, ούτε και κοινά κρυώματα»
Σύμφωνα με τον κ. Σπαντιδέα, «πέρσι δεν είδαμε σχεδόν καθόλου γρίπη, αλλά ούτε και κοινά κρυώματα. Φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού δρουν αποτρεπτικά και στη διάδοση και εγκατάσταση της γρίπης».
«Εφόσον βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, πιστεύουμε ότι αν προκύψει κύμα γρίπης θα είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», συνέχισε.
Ερωτηθείς εάν είναι σκόπιμο να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Σπαντιδέας είπε χαρακτηριστικά πως ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω δεν κάνει κακό, ενώ ένα λιγότερο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για ένα άτομο. «Έχουμε δει άτομα υγιέστατα που χάθηκαν μέσα σε μια επιδημία γρίπης».