Πόσο μπορεί να μεταβληθεί το νούμερο των 8.500 περίπου ανεμβολίαστων υγειονομικών (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ) μέχρι το τελεσίγραφο της κυβέρνησης που λήγει την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από δύο ημέρες από τώρα; Και όμως γιατροί μέσα στα νοσοκομεία θεωρούν πως έστω και μέχρι την ύστατη στιγμή μπορούν να κλειστούν πολλά ραντεβού από τους υγειονομικούς. Tην ίδια στιγμή όμως σημειώνουν πως αν τελικά το παραπάνω νούμερο δεν μεταβληθεί ικανοποιητικά, τότε τα νοσοκομεία θα ζήσουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές στο άμεσο μέλλον, αφού το σχέδιο για κάλυψη των θέσεων που θα μείνουν κενές είναι όπως λένε ένα σχέδιο έωλο εν μέσω ενός κύματος έτοιμου να ξεσπάσει πάνω στα νοσοκομεία της χώρας.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Σημειώνεται ότι σήμερα (30/08/2021) νωρίτερα, τονίστηκε δις από την κυβέρνηση (από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου αλλά και από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο) πως ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και θα ξεκινήσει από 1ης Σεπτεμβρίου, χωρίς περιθώρια παράτασης χρόνου. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την κυβέρνηση: «Το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων, ακόμη και αρρυθμίες που ενδεχομένως στην πρώτη φάση παρουσιαστούν».
Στο σκληρό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τους υγειονομικούς τους ήρθε να προστεθεί και το «Όχι» του ΣΤΕ στην έκδοση προσωρινών διαταγών με τις οποίες θα «πάγωνε» προσωρινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός 115 γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων της χώρας. Τι λένε όμως οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας για όλα τα παραπάνω;
«Τελικά θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι γιατροί»
« Δεν ξέρω ποιο είναι το περιεχόμενο των προσφυγών που απέρριψε σήμερα το ΣΤΕ» λέει στο Newsbeast ο Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει να μας εξηγεί: «Είναι μεμονωμένες προσφυγές που δεν βρίσκονται στη μαζική προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ. Δεν ξέρω καν ποιοι είναι οι ισχυρισμοί αυτών των υγειονομικών, μπορεί μιλάνε για τσιπάκια μέσα στα εμβόλια, ισχυρισμοί που φυσικά, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Η ολομέλεια του ΣΤΕ θα εκδικάσει την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ στις 8 Οκτωβρίου.
Η δική μας είναι πολύ συγκεκριμένη- τονίζουμε διαρκώς ότι είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, ότι τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας στα νοσοκομεία, ότι οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι σε συντριπτικό ποσοστό άνω του 90% και φυσικά, πάνω από όλα ότι η υποχρεωτικότητα δε βοηθάει, μόνο η πειθώ βοηθάει».
Στο δια ταύτα, σύμφωνα με τον κο Γιαννάκο η αποχώρηση όσων υγειονομικών δεν εμβολιαστούν θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα στη δημόσια υγεία. Όπως το θέτει ο ίδιος: «Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει συγχωνεύσεις κλινικών και μεταθέσεις προσωπικού από μονάδα σε μονάδα. Τελικά, αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι εμβολιασμένοι γιατροί. Και όλα αυτά, ενώ δύο χρονιά τώρα οι γιατροί δεν μπορούν να πάρουν 10 μέρες άδεια και ζουν την τρίτη κατά σειρά ανάκληση των αδειών τους. Αυτό που θα αντικρίσουμε τελικά θα είναι νοσοκομεία τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά ως νοσοκομεία covid με παράλληλη αναστολή χειρουργείων».
«Τιμωρία οι σκληρές αποφάσεις αλλά ανεπίτρεπτη και η άρνηση του εμβολιασμού από υγειονομικούς»
«Στη δική μου μονάδα, γιατροί και νοσηλευτές είμαστε άπαντες εμβολιασμένοι» λέει με τη σειρά του στο Newsbeast ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕθ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, και συνεχίζει: « Πάρ’ όλα αυτά, στο νοσοκομείο μας το ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι μεγάλο. Σε 650 γιατρούς και νοσηλευτές οι ανεμβολίαστοι φτάνουν τους 150. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πέσει έρμαια της παραπληροφόρησης γύρω από τα εμβόλια.
»Περιμένω την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου να μάθω κι εγώ ποιο θα είναι το μέγεθος της ζημιάς στο νοσοκομείο μας, όσον αφορά το τελικό νούμερο των ανεμβολίαστων. Ήδη πάντως ζοριζόμαστε – από τις 30 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο μας οι 20 φιλοξενούν περιστατικά κορονοϊού και έχουμε 10 για τα υπόλοιπα γενικά περιστατικά. Ένα νέο περιστατικό covid όμως να χρειαστεί διασωλήνωση, θα πρέπει να μετατρέψουμε σε covid όλες αυτές τις 10 κλίνες και τα γενικά περιστατικά θα μείνουν στον αέρα. Και ακόμα δεν έχουμε μπει στα δύσκολα. Έστω και έναν συνάδελφο να χάσουμε λόγω αναστολής εργασίας, στα δύσκολα θα καταρρεύσουμε.
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η αναστολή της εργασίας και η στέρηση του μισθού σε έναν κλάδο που έχει βάλει πλάτη στο να σωθεί η κατάσταση και επίσης έχει καταφέρει να πετύχει ποσοστό ανοσίας σε ποσοστό 85% με 90% είναι ακραία απόφαση. Μοιάζει με τιμωρία.
Από την άλλη, οι υγειονομικοί πρέπει να είναι οι πρώτοι στη σειρά που θα δίνουν το παράδειγμα για εμβολιασμό. Δεν μπορούμε εμείς να συνηγορούμε στην αμφισβήτηση για τα εμβόλια. Να πλησιάσει δηλαδή ανεμβολίαστος γιατρός ασθενή σε ογκολογική μονάδα; Η άρνηση για εμβολιασμό από έναν υγειονομικό δεν είναι αμέλεια αλλά έγκλημα».
Όπως καταλήγει ο κος Καπραβέλος, το θέμα δεν είναι απλώς επιστημονικό ή υγειονομικό…«είναι μια κρίση που απαιτεί στάθμιση των κινδύνων που ελλοχεύουν σε κάθε απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης».
«Τα νοσοκομεία δεν θα είναι λειτουργικά χωρίς τους ανεμβολίαστους»
«Δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτούς, οι οποίοι μέχρι και σήμερα που μιλάμε είναι ανεμβολίαστοι» σημειώνει στο Newsbeast και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά). Όπως σχολιάζει η ίδια: «Θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ας περιμένουμε όμως να δούμε τι θα γίνει και τις επόμενες δύο ημέρες. Μπορεί να καλυφθεί εύκολα αυτό τo νούμερο και μπορεί να αλλάξει και ο διάλογος με την κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί πολύ τα ραντεβού των υγειονομικών. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια μέσα στα νοσοκομεία. Πιεζόμαστε πολύ πάντως αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτικά ιδρύματα από άποψη κρουσμάτων που υποδεχόμαστε».
«Η κυβέρνηση θέλει να δώσει σε ιδιώτες τις εργολαβίες μέσα στα νoσοκομεία»
Τέλος, ο Μιχάλης Ρίζος, εντατικολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος των εργαζομένων εκεί, λέει στο Newsbeast πως από τους 2000 περίπου εργαζόμενους, σε όλα τα πόστα βέβαια, από την καθαριότητα μέχρι και την διοίκηση, οι ανεμβολίαστοι είναι γύρω στους 170.
«Μέχρι τα μέσα του Αυγούστου ήταν 200 αλλά τις τελευταίες ημέρες εμβολιάστηκαν γύρω στους 30» σημειώνει ο ίδιος και συνεχίζει: «Στα νοσοκομεία της επαρχίας, όπου το κίνημα του αντιεμβολιασμού είναι μεγαλύτερο έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεμβολίαστων υγειονομικών. Δεν γνωρίζω πόσοι από τους εργαζόμενους στο δικό μας νοσοκομείο θα εμβολιάσουν μέχρι την 1η Σεπτέμβρη αλλά αν αυτοί δεν είναι αρκετοί η εφημερία του νοσοκομείου τη συγκεκριμένη μέρα θα είναι ήδη επισφαλής. Στο δια ταύτα, η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει αυτή την αναστολή των αδειών για να ανοίξει το δρόμο για τους ιδιώτες και τις εργολαβίες μέσα στα νοσοκομεία, σε πολλά και διάφορα πόστα.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία από την αρχή της εμφάνισης της στην Ελλάδα στηρίζεται στην μετατόπιση της ευθύνης στο πολίτη για όλα- ‘φταίτε εσείς που αρρωσταίνετε… γιατί δεν τηρείτε τα μέτρα, γιατί καλείτε κόσμο ατο σπίτι τις γιορτές, και τώρα, γιατί δεν κάνετε το εμβόλιο‘. Ενίοτε εξαγοράζουν τους πολίτες- όπως με τα €150 που δίνουν στους νέους που εμβολιάζονται και ενίοτε μας απειλούν/τιμωρούν όπως με τις αναστολές εργασίας στους γιατρούς. Κι ενώ οι γιατροί είμαστε φυσικά αντίθετοι με την άρνηση του εμβολιασμού, την ίδια στιγμή βλέπουμε πως οι κυβερνώντες έχουν μετατρέψει το εμβόλιο σε αντικείμενο φανατισμού, υστερίας και εν τέλει σε μέσο καλλιέργειας ενός νέου ιδιότυπου εμφυλίου ανάμεσα στην κοινωνία».