Το άνοιγμα της πλατφόρμας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αρχικά για τους για τους εφήβους άνω των 15 ετών και στη συνέχεια και για τα παιδιά άνω των 12 ετών ήταν ένα θέμα που κατά αρχάς η ίδια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θεωρούσε ευαίσθητο και περίπλοκο, ένα θέμα που έπρεπε να προσεγγιστεί με μεγάλη προσοχή. Όταν τελικά πάρθηκε η απόφαση, η κοινωνία και ειδικά οι γονείς (η συναίνεση των οποίων απαιτείται για τον εμβολιασμό ενός εφήβου) υποδέχτηκε αυτή την απόφαση μάλλον μουδιασμένη. Παρ’ όλα αυτά, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μοιάζουν να είναι πιο….κουλ και κυρίως συνειδητοποιημένοι με αυτή τους την επιλογή.
της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Προστατεύω εμένα, την οικογένεια μου αλλά και τους γύρω μου» λέει στο Newsbeast ο Γιώργος Καβούκας, μαθητής της Α’ Λυκείου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Συνεχίζοντας να μας εξηγεί το σκεπτικό του ο δεκαπεντάχρονος μαθητής μας λέει τα εξής: « δεν φοβήθηκα καθόλου τα παρενέργειες. Έβαλα κάτω τα δεδομένα, είδα πόσος κόσμος έχει εμβολιαστεί παγκοσμίως και σε πόσους λίγους εμφανίζονται οι παρενέργειες. Έχω φίλους στην ηλικία μου στο εξωτερικό και όλοι το είχαν ήδη κάνει. Μου είπαν ότι είναι ασφαλές και με παρότρυναν να το κάνω και εγώ. Έτσι είπα: ‘ώρα να τελειώνουμε με αυτό’.
Σκεφτόμουν ότι όσοι περισσότεροι Έλληνες είμαστε εμβολιασμένοι τόσο λιγότερα περιοριστικά μέτρα θα έχουμε. Πήγα μαζί με ένα φίλο μου στο εμβολιαστικό κέντρο στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’. Είχε κλείσει κι αυτός ραντεβού ίδια μέρα, ίδια ώρα. Μας πήγε η μαμά μου με το αυτοκίνητο. Είμαστε κολλητοί από την Α’ δημοτικού. Έτσι έγινε ακόμα πιο ωραία η εμπειρία. Εγώ μάλιστα δεν είχα μετά ούτε ατονία, ούτε δέκατα μετά το εμβόλιο».
Όταν ρωτάμε τον Γιώργο ποιοι άλλοι λόγοι τον ώθησαν να σπεύσει να εμβολιαστεί εν μέσω καλοκαιριού ο ίδιος μας απάντησε το εξής:« σε λίγες ημέρες πάω διακοπές με την οικογένειά μου στις Κυκλάδες και ήθελα να είμαι και εγώ προστατευμένος».
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα πως η εμβολιαστική κουλτούρα είναι ισχυρή στην οικογένεια του (γονείς, παππούδες κτλ) και όπως προσθέτει: « Δεν μου αρέσουν οι αντιδράσεις και η άρνηση απέναντι στον εμβολιασμό, δεν μου αρέσουν οι αντιδραστικοί άνθρωποι γενικώς. Δεν θέλω να γίνω σαν κι αυτούς. Τώρα που άνοιξε ο εμβολιασμός και για τους 12-15 ετών ετοιμάζεται να εμβολιαστεί και ο αδελφός μου που είναι 13 χρονών. Πάντως, από την Α’ Λυκείου του σχολείου μου ξέρω ότι πέντε συμμαθητές μου έχουν ήδη εμβολιαστεί».
«Είμαστε εμείς ώριμοι και όχι αυτοί που πρέπει»
Ο Γ. (τα στοιχεία τους στη διάθεση του site) 15 χρονών επίσης και συμμαθητής του Γιώργου Καβούκα, ο οποίος εμβολιάστηκε το ίδιο διάστημα με τον συμμαθητή του, περιγράφει και αυτός την εμπειρία του: «Συμπλήρωσα ένα χαρτί και μέσα σε δύο λεπτά είχα τελειώσει. Για εμάς είναι κάτι εύκολο, δεν φοβόμαστε κάτι, αφού ούτως ή άλλως ακόμα κάνουμε επαναληπτικές δόσεις σε διάφορα εμβόλια. Για το εμβόλιο του κορονοϊού με παρακίνησε αρχικά η μητέρα μου, η οποία είχε εμβολιαστεί πολύ γρήγορα και αυτή. Αμέσως είπα ‘ναι’. Σχεδόν μόλις άνοιξε η πλατφόρμα κλείσαμε ραντεβού.
Επέλεξα να εμβολιαστώ σκεπτόμενος όλο το κοινωνικό σύνολο. Δεν το έκανα τόσο για τον εαυτό μου, εγώ, άλλωστε περνώ πολύ ελαφρά τις ιώσεις. Το έκανα λοιπόν γιατί στην ανοσία πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, έτσι ώστε να προστατευτούν και αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν αντισώματα».
Ο Γ. δεν κρύβει ότι για τη δεύτερη δόση νιλωθει λίγο άγχος. Όπως μας λέει: «αυτό που διαβάζουμε είναι ότι στις μικρότερες ηλικίες υπάρχουν σπανίως περιστατικά μυοκαρδίτιδας».
Επίσης, ο Γ. λέει πως το κομμάτι που πληθυσμού που δεν εμβολιάζεται είναι άνθρωποι που τον θυμώνουν πολύ με τη συμπεριφορά τους. «Εμείς ρισκάρουμε με τον εμβολιασμό μας, δεχόμαστε τις σπάνιες παρενέργειες. Θα μπορούσαμε λόγω ηλικίας να πούμε: ’δεν εμβολιαζόμαστε καθόλου’, άλλωστε κινδυνεύουμε λιγότερο από όλους. Οι μεγάλοι σε ηλικία, οι οποίοι δεν εμβολιάζονται είναι σε πολύ χειρότερη θέση- νοσηλεύονται, μπαίνουν σε ΜΕΘ και όμως, αρκετοί δεν εμβολιάζονται. Τελικά, κάνουμε εμείς το εμβόλιο για να μην κολλήσουν όλοι. Πρέπει δηλαδή να φανούμε εμείς πιο ώριμοι από ανθρώπους που θα έπρεπε ήδη να είναι ώριμοι λόγω ηλικίας. Είμαστε πιο ώριμοι από αυτούς που υποτίθεται μαθαίνουν σε εμάς την ωριμότητα».
Εκτός από το παράδοξο, για τον ίδιο, της άρνησης απέναντι στο εμβόλιο από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να το κάνουν πρώτοι από όλους, ο Γ. προτιμάει στο τέλος να βλέπει τα θετικά του εμβολιασμού για τη δική του ηλικιακή ομάδα. – « Ο εμβολιασμός μας μπορεί να μάς βοηθήσει στην ερχόμενη σχολική χρονιά. Αν εμβολιαστούμε πολλοί μαθητές μπορεί να αποφύγουμε την τηλεκπαίδευση και το κλείσιμο στο σπίτι που είναι ο, τι χειρότερο συνέβη στις καραντίνες για εμάς. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μη στερηθούμε και άλλα πολύ ωραία πράγματα λόγως πανδημίας όπως η παραδοσιακή τριήμερη εκδρομή που κάνει η Γ’ Γυμνασίου. Αν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι θα σταματήσουμε να χάνουμε αυτές τις ωραίες στιγμές».
Ο ίδιος πάντως θεωρεί ανεπίτρεπτο και εξοργιστικό, όπως το χαρακτηρίζει, να έχει καθηγητές ανεμβολίαστους φέτος στο σχολείο του, ακόμα και αν αυτοί προσέρχονται στο σχολείο αφού έχουν κάνει rapid test. Όπως το θέτει ο Γ., χωρίς μάλιστα φόβο για την άποψή του: « πιστεύω ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για τους καθηγητές. Οι καθηγητές πρέπει να μας προστατέψουν εμάς τους μαθητές. Δηλαδή θα είμαι εγώ εμβολιασμένος και όχι αυτοί;»
Όπως και να έχει, ο Γ. λέει πως αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πείσει τους φίλους του να εμβολιαστούν και αυτοί. « Κάποιοι έχουν κλείσει ραντεβού, κάποιοι το σκέφτονται, κάποιοι φοβούνται τις παρενέργειες, κάποιοι άλλοι μου λένε πως αφού έχουν εμβολιαστεί οι γονείς τους προστατεύονται και οι ίδιοι. Ακούς πολλές απόψεις, λογικό είναι».
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 20.000 έφηβοι 15 έως 17 ετών