Το άγχος είναι κάτι που οι περισσότεροι βιώνουμε καθημερινά. Το αίσθημα ανησυχία, η ένταση, η αγωνία αλλά και η αϋπνία είναι μερικά μόνο αποτελέσματα έντονου στρες από τα οποία καλό θα ήταν να απαλλαγούμε. Στη μάχη ενάντια στο στρες, εκτός από την άσκηση και τις χαλαρωτικές ασκήσεις έχουμε κι άλλα φυσικά όπλα στη διάθεσή μας: τα φαρμακευτικά βότανα. Μάθε γι’ αυτά κι απαλλάξου από το στρες.
7 φαρμακευτικά αγχολυτικά βότανα
1. Λυκίσκος
Μπορεί το βότανο αυτό να το έχεις συνδέσει με τη μπύρα, ωστόσο, κάνει θαύματα σε περιπτώσεις άγχους. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φαρμακευτικά βότανα με ισχυρή κατασταλτική επίδραση στο στρες. Επίσης, ένα τσάι λυκίσκου λίγο πριν τον ύπνο δίνει λύση σε προβλήματα αϋπνίας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις ρόφημα με ένα κουταλάκι λυκίσκο και ζεστό νερό. Πιες το μισή ωρίτσα πριν ξαπλώσεις και καλά όνειρα.
2. Κάβα-κάβα
Είναι ένα βότανο που πιθανότατα δε γνώριζες. Φύεται στα νησιά του Ειρηνικού και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για ανακούφιση από πόνους και χαλάρωση. Οι ευεργετικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες το έχουν κάνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια. Είναι μυοχαλαρωτικό, αναλγητικό και αντισπασμωδικό ενώ έχει και αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες γι΄αυτό και συστήνεται και σε περιπτώσεις κυστίτιδας κι άλλων λοιμώξεων του ουροποιητικού.
3. Μελισσόχορτο
Είναι ένα από τα πιο αρωματικά φαρμακευτικά φυτά που ηρεμούν. Έχει άρωμα που θυμίζει αυτό της μέντας ή του λεμονιού. Βοηθά τόσο σε περιπτώσεις άγχους ή προβλήματα ύπνου ενώ είναι τόσο δραστικό που στο μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως αντικαταθλιπτικό. Μάλιστα, μόλις ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αρκεί για ρόφημα 1 μεγάλης κούπας.
4. Πάσιον φλάουερ (Passion Flower)
Το λουλούδι του πάθους χρησιμοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1800 από γιατρούς της Βόρειας Αμερικής για την ανακούφιση από το άγχος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αϋπνίας. Βέβαια, η δραστικότητά του είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή ζάλη γι΄αυτό προσοχή στην κατανάλωσή του.
5. Σκουτελλάρια
Κι όμως δεν είναι μόνο διακοσμητικό φυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως βότανο. Μπορεί να μη γνωρίζεις πως λέγεται αλλά σίγουρα το γνωρίζεις, είναι το φυτό αυτό με τα μωβ άνθη που συχνά επιλέγουμε ανάμεσα στις γλάστρες με τα άνθη που διακοσμούν τις βεράντες μας. Η κατανάλωση του βοτάνου – ως ρόφημα ή εκχυμα – έχει ηρεμιστική δράση και στηρίζει το νευρικό σύστημα. Πρόκειται για ένα ήπιο μυοχαλαρωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και της αϋπνίας. Ενδείκνυται επίσης και για άλλα προβλήματα όπως ο πονοκέφαλος ή οι κράμπες πριν την περίοδο.
6. Βαλσαμόχορτο
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης αλλά και στους πόνους της περιόδου και οι δράση του οποίου ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα. Το αναφέρει ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης αλλά και ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας.
7. Βαλεριάνα
Είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ηρεμιστικό στην Ευρώπη με ισχυρές αγχολυτικές και κατευναστικές ιδιότητες. Μάλιστα, στο παρελθόν χρησιμοποιούταν και σε περιπτώσεις επιληψίας. Επειδή είναι ιδιαίτερα δραστική, συστήνεται η κατανάλωσή της να γίνεται λίγο πριν τον ύπνο. Όπως και με το μελισσόχορτο ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αρκεί για ρόφημα 1 μεγάλης κούπας.
Μεγάλη προσοχή:
Η χρήση των βοτάνων πρέπει να γίνεται συνετά και όχι δίχως ιατρική συμβουλή. Κάποια από τα χαλαρωτικά βότανα απαγορεύεται δια ροπάλου να καταναλωθούν αν παίρνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα αν κάποιος λαμβάνει αντικαταθλιπτικά απαγορεύεται να πιει ρόφημα μελισσόχορτου. Το κάβα -κάβα αντενδείκνυται για όσους έχουν νόσο του Πάρκινσον.Επίσης, προσοχή σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Πολλά από τα βότανα, όπως για παράδειγμα το λουλούδι του πάθους είναι τόσο δραστικά που μπορούν να προκαλέσουν ζάλη. Προσοχή λοιπόν.
Πηγή: Womenonly.gr